foto: (Srdjan Stevanovic, Claudio Villa, Bryn Lennon / Getty), (Srdjan Vrancic / CROPIX)
VELIKA ANKETA SPORTSKIH NOVOSTI

KAKO BEZ MAJSTORA VRIJEDNIH 135 MIL. EURA? Vatreni u problemu s kakvim se još nisu susreli: Pomogni izborniku i izaberi idealnih 11 za Kosovo i Finsku

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. listopad 2016. 22:06

Do jučer lagani natjecateljski dvokorak praćen daškom egzotike, paket kvalifikacijskih utakmica s Kosovom i Finskom preko noći se pretvorio u malu noćnu moru za izbornika Antu Čačića. Razlog su, naravno, ozljede trojice senatora; nakon Luke Modrića koji se podvrgnuo artroskopskom čišćenju koljena iz stroja su ispali i Dejan Lovren (ozljeda prepona), Ivan Rakitić (Ahilova tetiva), a u utorak i Marko Pjaca (lisna kost)!

Za tri dana izbornik je tako ostao bez zvjezdanog pokera koji prema procjeni transfermarkta u zbroju vrijedi 135 milijuna eura!

Čačić je u hodu brisao imena ozlijeđenih s originalnog popisa i u kućice upisivao prezimena njihovih alternacija. Modrića će tako zamijeniti Marko Rog, umjesto Lovrena je uskočio riječki stoper Matej Mitrović, a u ponedjeljak ujutro reprezentaciji je priključen i Domagoj Antolić. Ostaje za vidjeti hoće li zvati i novog napadača... Na startu mini-priprema za dvoboje sa 168. i 84. reprezentacijom s Fifine ljestvice, Čačić ipak nije revidirao planove niti pristajao na kompromise.

- Kosovo i Finska su reprezentacije koje moramo respektirati, ali ne smijemo tražiti alibije. Imam određene ideje, no pred nama su tri zajednička treninga na kojima ću odvagnuti sve opcije. O udarnoj jedanaestorici odlučit ću neposredno prije utakmice. Vjerujem u naše zajedništvo i motiv igrača - rekao je Čačić.

Kosovo svoje prvo domaćinstvo odrađuje kao gost, barem na papiru. U stvarnosti će Skadar biti vruća pozornica, očekuje se da će stadion Loro Borici bit pun do vrha (kapacitet 16 tisuća) i da će momčad Alberta Bunjakua imati vatrenu podršku s tribina.

- Čeka nas vatrena atmosfera, rasprodan stadion. Nema dvojbe da će navijači biti dvanaesti kosovski igrač, ali siguran sam da će i naša reprezentacija biti dočekana s respektom. Ne vidim problem u toj činjenici, naši su igrači navikli igrati u takvom ambijentu.

Ozljede igrača koji su trebali držati uzde momčadi u rukama nisu jedina Čačićeva muka u odabiru sastava i strategije. Nakon što su ljetos okupirali naslovnice kao skupe zvijezde prijelaznog roka, s radara su ove jeseni praktično nestali Marko Pjaca, Marko Rog, ali i Marcelo Brozović. Njihova simbolična minutaža ili još gore, ležanje u trenerovu klupskom frižideru, ne nude obećavajuću perspektivu Čačiću.

- Nažalost, mnogo je naših igrača izgubilo natjecateljski ritam, no ne mogu utjecati na to. Ne bih komentirao Brozovićev status u Interu, niti bih pridavao pozornost njegovoj nervoznoj reakciji kada je ulazio na teren protiv Turske. Dobro ga poznajem, znam da u tom potezu nije bilo zločestoće - dodaje Čačić kod kojeg je Brozović u proteklih godinu dana učvrstio status standardnog igrača izgrađen u mandatu Nike Kovača.

Kako bi Čačić mogao komponirati sastav za Skadar sada kada su u liječničkom “boxu” na krpanju završile zvijezde Reala i Barcelone? Dvije su solucije za kojima je izbornik već posezao i obje su dale rezultate. Prva je ona lani iz studenoga kada se protutnjalalo kroz Rostov (3-1) u prijateljskom meču s Rusima. Igralo se u sustavu 4-4-2, napadački tandem Mandžukić - Kalinić je harmonično surađivao, dok su im leđa čuvali Brozović, Badelj, Močinić i Perišić. Druga je opcija pobjednička iz Bordeauxa, gdje je reprezentacija u formaciji 4-2-3-1 bez Modrića nokautirala Španjolce...

Linker
18. svibanj 2024 10:02