CROPIX
'MENI JE TO STRANO, JA NISAM TAJ'

BROJKE IPAK GOVORE TKO JE DARIJO SRNA Od Metkovića i Gabele do šest EURA, svjetskih prvenstava

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. kolovoz 2016. 10:04

Darijo Srna (34), dugogodišnji kapetan i rekorder po broju nastupa za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, emotivnim se pismom u ponedjeljak obratio javnosti povodom svog oproštaja od reprezentacije.

Kapetan je u emotivnom pismu naglasio kako odlazi ponosan jer zna da je dao sve što je mogao i imao za Hrvatsku, a naglasio je na oproštaju kako mu brojke u ovih 15 godina nisu važne.

"Kada netko odlazi, onda se zbraja i oduzima, mjeri... Pa utakmice postaju brojke, natjecanja godine, a meni je to strano, ja nisam taj. Brojke su suhe, hladne, dostižne i dobro je da je tako..", spomenuo je Darijo u pismu .

Ipak, i brojke danas govore tko je Darijo Srna, zaista su impresivne.

Kapetan u reprezentativnu mirovinu odlazi kao rekorder po broju nastupa za Hrvatsku i jedan od najboljih strijelaca. Ukupno je sakupio 134 nastupa za Vatrene, od čega 68 u ulozi kapetana, a postigao je 22 pogotka.

Reprezentativnu je karijeru započeo u studenome 2002. godine protiv Rumunjske u Temišvaru, a Hrvatsku je kao kapetan prvi puta poveo također u gostima kod Rumunjske u Bukureštu u veljači 2009. godine po oproštaju Nike Kovača.

Posljednji dvoboj odigrao je 25. lipnja ove godine u osmini finala EURA protiv Portugala u Lensu. Hrvatsku je predstavljao na ukupno šest velikih natjecanja - europskim prvenstvima 2004., 2008., 2012. i 2016. godine, te svjetskim prvenstvima 2006. i 2014. godine.

Srna je rođen 1. svibnja 1982. u Metkoviću, a preko GOŠK-a iz Gabele i Neretve stigao je 1999. godine do splitskog Hajduka s kojim je osvojio jedan naslov prvaka i dva Hrvatska kupa, da bi 2003. godine zajedno s vratarem Stipom Pletikosom otišao u redove Šahtara iz Donecka kojem je ostao vjeran sve do danas unatoč prilikama za transfer u još veće klubove. Sa Šahtarom Srna je osvojio osam naslova prvaka Ukrajine, šest domaćih kupova, sedam superkupova te europsku titulu Kup UEFA 2009. godine.

Linker
02. svibanj 2024 20:54