LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA
ČVRSTA ODLUKA

Dalić je svojim potezom odlučio izbjeći incidente koji bi skupo koštali HNS i Vatrene

Izbornik štiti integritet reprezentacije od huligana, pa preventivno nije pozvao Livaju
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 23. kolovoz 2023. 08:01

Zlatko Dalić objavio je kandidate među kojima (ne)očekivano, nema Marka Livaje, bez konkurencije u posljednje dvije sezone, najboljeg igrača Supersport HNL-a. I to je objasnio, može se procijeniti razumno:

- Nakon lipanjskog incidenta na Rujevici i posljedičnog Markova odlaska iz reprezentacije, smatrao sam da je, i zbog reprezentacije i zbog Marka, najmudrije poštedjeti ga u ovoj akciji. Poznato je da smo uvjetno kažnjeni od Uefe te bi svaki potencijalni incident mogao rezultirati kaznom da protiv Turske budemo domaćini na stadionu bez gledatelja.

Sve je u redu, izbornik štiti integritet reprezentacije od huligana, pa preventivno nije pozvao Livaju jer bi se prilikom utakmice protiv Latvije u Rijeci mogli dogoditi novi incidenti, koji bi skupo koštali HNS i "vatrene". Zaista, u svjetlu posljednjih događanja navijačkog nasilja, moguće je da bi na Rujevici jednom ili grupi imbecila palo na pamet opet skandirati uvredljive poruke Livaji. Dapače, kako su još iz vremena Kantride, a to se proteglo i na Rujevicu, navijači Rijeke posebno naoštreni na Hajduk, pa moglo bi se kazati i na sve splitsko, lako je pretpostaviti da bi zbor s tribina bio znatno veći, to jest da bi i drugi, hajdemo kazati normalniji navijački korpus "vatrenih", prihvatili zov provokatora i iz sveg glasa zapjevali:

- Umri Livaja.

Navijači Rijeke, to jest Armada, pod svaku cijenu žele prisvojiti epitet "majstora s mora", koji je vjekovno nadimak splitskog kluba, još iz vremena kada riječki klub nije ni postojao. Na neki način može se i shvatiti ta ambicija, pa i prihvatiti, s obzirom na činjenice da je Rijeka u prošloj dekadi znatno uspješnija od Hajduka. Splitski "bijeli" u tom su se razdoblju uspjeli zakititi s tri trofeja, i to tri Kupa Hrvatske, dok je u vitrinama riječkih "bijelih", otkako ih vodi predsjednik Damir Mišković, pet trofeja - naslov prvaka i četiri Kupa. I nije samo to, nego su Riječani znatno uspješniji na europskoj sceni, čak četiri puta plasirali su se u grupno natjecanje Europske lige. Dakle, jače konkurencije od ove Konferencijske, u koju se Hajduk nikako ne uspijeva ugurati. Međutim, kad se pogleda povijesno bogatstvo, onda se Rijeka ni u kojem slučaju ne može usporediti s Hajdukom, i to ne samo prema trofejima, već i prema mnogostruko većem broju navijača, članova. U biti, riječka momčad u posljednjih je pedesetak godina bila i ostala miljenik Rijeke i Kvarnera, možda i malo šire, dok Hajduk obožavaju, ne samo u Splitu i Dalmaciji, nego u Hrvatskoj i znatno šire u regiji, da ne govorimo o svjetskoj dimenziji.

I da se vratimo na odvratno skandiranje na račun Livaje. Njegovo izostavljanje s popisa reprezentativaca može se shvatiti i kao jedna vrst pogodovanja, pa i ohrabrenja riječkim huliganima. Jer, evo, dogodilo se i sada, nakon pobjede Rijeke protiv Lokomotive - u žaru slavlja, u jednom od popularnih kafića na Rujevici, sasvim jasno čula se uvredljiva pjesma na račun Livaje. To znači da se verbalna agresija nastavlja, pa koliko god je moguće da navijači u klupskim nadmetanjima izazivaju takve incidente, to se nikako ne bi smjelo tolerirati kad igra reprezentacija.

I da smo na čistu, takvog nesportskog i neodgojenog navijanja nisu imuni ni pripadnici Torcide, što se više puta događalo u odnosu na pojedine igrače Dinama, pa i reprezentativce, kao što je Modrić ili nedavno protiv Rudeša u Zagrebu, kad se na udaru našao bez razloga Prosinečki. Bjelodano je da rukovodstva klubova moraju aktivnije djelovati kod navijačkih udruga, koje se često, umjesto bodrenja ljubimaca, na nesportski način obračunavaju sa suparnicima. Onda, je li došlo vrijeme da se razmišlja i o tome da se zaštiti integritet "vatrenih" tako da se ubuduće ne priređuju utakmice reprezentacije tamo gdje vlada neprijateljsko ozračje, pa makar to bilo prema jednom članu "vatrenih". A to bi bio još jedan apsurd, da se, primjerice, neko vrijeme zaboravi na nastupe "vatrenih" na Rujevici ili nekom drugom stadionu. Možda, ali samo možda, Zlatko Dalić mogao je povući drugi potez, pa ispustiti Livaju s popisa kandidata za utakmicu protiv Latvije, i pozvati ga na gostovanje u Armeniji.

Linker
23. travanj 2024 10:29