Nenad Gračan

 MARKO JURINEC Cropix
MOĆAN PROTIVNIK

Hrvatska dana igra veliku utakmicu: ‘Već sad smo napravili veliku stvar za hrvatski ženski nogomet‘

‘Živimo za ovo. Hrvatski dres je jako težak, nama svaka utakmica za reprezentaciju jako puno znači‘
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 23. veljača 2024. 07:14

Ženska reprezentacija Hrvatske danas će u Osijeku odigrati prvu utakmicu doigravanja za mjesto u najjačem, A razredu Lige. Suparnik je moćna Norveška, koja se može pohvaliti sa svjetskim naslovom iz 1995. te europskima iz 1987. i 1993. Bile su olimpijske pobjednice 2000., igrale prošlog ljeta i na posljednjem Svjetskom prvenstvu, stigle do osmine finala gdje su jače bile Japanke.

- Djevojke su spremne za ono što nas čeka, bez obzira na rezultat utakmice već sad smo napravili veliku stvar za hrvatski ženski nogomet. Volio bih da djevojke imaju veliku podršku navijača kako bismo pokušali napraviti pozitivan rezultat, iako to neće biti jednostavno s obzirom na to da igramo protiv europskih i svjetskih prvakinja i olimpijskih pobjednica. Nastojat ćemo iskoristiti slabosti norveške reprezentacije, ako ih uopće ima, i odraditi utakmicu na najbolji mogući način - kaže izbornik Nenad Gračan.

Hrvatska je u priliku za plasman u najviši rang Lige nacija dobila osvajanjem 2. mjesta u skupini B3 iza Finske i ispred Slovačke i Rumunjske, dok je Norveška na prag ispadanja stigla 3. mjestom u skupini A2 gdje su bolje bile Francuskinje i Austrijanke, a lošije tek Portugalke. Norveška je, jasno, ogroman favorit, sve osim njene uvjerljive pobjede bila bi ogromna senzacija. Radi se o 16. reprezentaciji ljestvice FIFA-e, Hrvatska je na 58.

- Sve su igračice zdrave, Lojna ne može igrati zbog akumuliranih žutih kartona. Očekujemo da pristup bude pravi, da igračice u igri budu maksimalno odgovorne i da radimo što manje pogrešaka. Norveška je jedna od deset najboljih reprezentacija na svijetu, uvijek su na završnicama europskih i svjetskih prvenstava, norveške reprezentativke igraju u najvećim europskim klubovima. Maksimalno ih uvažavamo, ali najvažnije je da naše igračice shvate da uz odgovornu i kvalitetnu igru možemo ostvariti rezultat. Puno je veći pritisak na Norvežankama - zaključio je Gračan.

Utakmicu koja se igra u petak s početkom u 18 sati (izravni prijenos na MaxSport2) u osječkoj Opus Areni, na čije je tribine ulazak besplatan, najavila je i kapetanica Hrvatske Doris Bačić, vratarka Napolija.

- Nadamo se pozitivnom rezultatu, spremne smo za ovu utakmicu od onoga dana kad smo pobijedile Rumunjsku i izborile dodatne kvalifikacije. Cure svaki dan žive za ovu utakmicu. Hrvatski dres je jako težak, nama svaka utakmica za reprezentaciju jako puno znači i nosi strah od razočaranja. Međutim, napravili smo ogroman rezultat plasmanom u dodatne kvalifikacije. Moramo biti ponosne, uživati i istrčati na teren bez stresa i nervoze.

Uzvratna utakmica igrat će se 27. veljače u Stavangeru.

Linker
17. travanj 2024 23:19