CROPIX
INTERVJU TJEDNA

IVAN STRINIĆ ZA SN OTKRIO NAJVEĆU RAZLIKU IZMEĐU IZBORNIKA 'Kod Dalića se studioznije radi i pristupa utakmici. Ne prepušta se ništa slučaju...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. studeni 2017. 12:51

Kakvi su bili doživljaji u tjednu nakon Pireja i prolaza na Svjetsko prvenstvo? Ivan Strinić, kojeg je izbornik Zlatko Dalić baš za play-off vratio među Vatrene, koji je odigrao svih 180 minuta, kaže:

- Dojmovi su lijepi. Kad prođeš, i to na takav način, u odlučujućim utakmicama. Normalno je da moraš biti zadovoljan i ponosan. Kao i vjerojatno svi u Hrvatskoj.

Igrali ste na velikim natjecanjima, ali pred vama je prvi put svjetsko prvenstvo.

- Ne mogu reći da sam kao dijete oduševljen, ali naravno da sam sretan što smo se plasirali. To je bio cilj. Bila bi stvarno tragedija da nismo. Ali kvalifikacije su prošlost. Eto, stigao je novi vikend, okreće se sljedeća stranica, idemo dalje s utakmicama. Nema vremena za neko veliko slavlje.

Kako ste uopće proslavili?

- Ništa posebno. Mi smo to između sebe malo, poslije utakmice, i to je to.

U Brazilu niste bili…

- Imao sam taj peh, ako bude sreće, zdravlja, i igara u kontinuitetu, nadam se da ću doživjeti i Svjetsko prvenstvo. Trebam doći tamo pa vidjeti, tada ću znati reći postoji li razlika u odnosu na Euro.

U svibnju 2014. imali ste ozljedu pred kraj prvenstva u dres ukrajinskog Dnjipra. Niko Kovač nije vas ni mogao voditi na Mundijal.

- Je, zato kažem, daleko je to. Najvažnije je da smo otišli tamo.

Jeste li vjerovali da ćete se vratiti u reprezentaciju?

- Jesam. Uvijek. Zato sam i promijenio klub, da bih igrao u kontinuitetu, da bih imao utakmice u nogama. Kad nemaš, malo je teže davati od sebe sto posto. Istina, nisam sad u nekoj velikoj formi, odigrao sam tek 6-7 susreta i teško je reći da sam bajnoj formi, međutim odmah je malo drugačije, osjećam se sigurnije, lakše je. Iako nije to još razina kao kad odigraš sezonu-dvije u kontinuitetu. Dakle, vjerovao sam u to. Ako dobro igraš sve dođe, izbornik će te vidjeti i pozvati.

Za vrijeme prve utakmice s Grčkom činilo nam se da izgarate kao da vam je zadnja u životu.

- Najvažnije je samopouzdanje, ako toga nemaš nastaje problem. Pogotovo je to bitno za obrambenog igrača jer i kad si umoran moraš dobro reagirati, a da bi to mogao važno je da budeš siguran u sebe. Ako nisi, teško možeš riješiti neku situaciju koja se dogodi.

Kruna je bila asistencija Kaliniću. Za krasan gol.

- Igrali smo stvarno dobro tu prvu utakmicu, uvijek netko ispliva iz toga. Dosta se stvari poklopilo, moglo smo i viši rezultat napraviti. Činjenica je da smo osjećali pritisak, ali zaista smo reagirali na pravi način.

Drugu ste odigrali lošije.

- Da, no treba gledati obje skupa. Kad imaš takav rezultat, nije isto. Vidjelo se i malo umora, a oni su ušli sa željom za pobjedom, stavili su u ekipu 5-6 novih igrača. Postojala je prednost za njih u svježini. Međutim, razlika iz Zagreba je bila velika, nismo htjeli divljati i nešto ganjati, nije bilo potrebno.

U reprezentaciji ste od 2010. godine, imate 30 godina i 41 nastup. Iza vas su dva Eura, a kako su vas igrači prihvatili sad, kad ste se vratili?

- Kao i prije. Nema tu puno priče, sve momke znam, ili većinu. Pozdraviti smo se kao i uvijek, ništa posebno. Kao da nisam izbivao. Nema oko toga neke euforije.

Carl Recine / Livepic / REUTERS

Više vam se puta događalo da se sumnjalo u vas. Ili krivilo za nešto.

- Ako nisam pravi samo me makneš i to je to. Kao što je i bilo. Nema tu puno sentimenta, to je reprezentacija, moraju igrati najbolji i najspremniji.

Zamjerate li nešto izbornicima Niki Kovaču i Anti Čačiću?

- Ništa. Zašto bih im zamjerao? Kome? Zbog čega?

Gurnuli su vas u drugi plan.

- Oni su u tom trenutku smatrali da je bolje neko drugo rješenje. Kad nemaš utakmica, ako ne igraš u kontinuitetu, ne možeš nikome ništa reći. Kamoli zamjeriti. Napoli je velik klub, nastupa na više fronti, trener me nije vidio kao prvu opciju, nego broj dva, zato nisam imao minutažu kojom bih mogao biti zadovoljan, što je utjecalo na moj status u reprezentaciji. Sad mi je najvažnije da igram, zdrav sam.

I kod Kovača i kod Čačića pratio vas je glas da ste flegmatični, da nemate dovoljnu strast.

- Flegmatičan? Može netko biti flegmatičan, to nije problem. Svatko ima neke svoje karakteristike, nema to veze s nogometom. Kako bih rekao? Može biti čovjek flegmatičan, ali mora uvijek na poslu dati sto posto i da bude iskren u tome svemu. Najvažnije za igrača je da mu trener nađe pravu poziciju i ima povjerenja u njega, a ne je li flegmatičan. To je moje mišljenje.

Nakon prvih utakmica sa Zlatkom Dalićem dosta je igrača izjavljivalo da puno više radi na taktici, da daje detaljnije instrukcije.

- Je, je, više se posvećuje pažnje tome. Bio sam s Čačićem na Euru, i tada se radilo, ali intenzivnije to sada dolazi do izražaja, malo se studioznije radi i pristupa utakmici. Ne prepušta se ništa slučaju.

Neka se tako nastavi…

CIJELI INTERVJU S IVANOM STRINIĆEM PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
03. svibanj 2024 05:59