CROPIX
HNL SPAŠAVA REPREZENTACIJU

IZBORNIK NA MUKAMA ZA AKCIJU LOS ANGELES Popisa još nema, Srebrić 'drži' avion na Franji Tuđmanu, na djelu pregovaračka misija

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. svibanj 2017. 13:17

Ante Čačić bori se rukama i nogama da što jaču Hrvatsku izvede 27. svibnja na utakmicu s Meksikom u Los Angelesu. Izbornik koji ovog časa nema “vojsku”, uzda se u pomoć diplomacije Hrvatskog nogometnog saveza. Na djelu je pregovaračka misija s klubovima koji tog vikenda igraju zadnje kolo, ali će im pozicija na tablici i prije biti čvrsta poput betona.

Čačić bi bio jako sretan ako bi Inter dao zeleno svjetlo za Ivana Perišića i Marcela Brozovića, a Fiorentina za Milana Badelja i Nikolu Kalinića. Ti klubovi finiširaju sezonu pod egidom “propali slučaj“, i ogledi završnog kola neće im, gotovo sigurno, moći donijeti plasman u Europu.


Nikola Kalinić Goal HD - Croatia 1-0 Ukraine...

Bitna i želja igrača

Poslodavci koji masno plaćaju njihove noge u pravilu nisu skloni dati ih i kad ne trebaju, no kako HNS njeguje prijateljske odnose s klubovima, i kad god može izađe im ususret, nije isključeno da se netko pojavi u avionu za Los Angeles. Pritom je bitna i želja igrača.

Jasno je da kontra Meksika sigurno neće biti Mandžukića, Modrića, Kovačića, Rakitića, Roga, Vide, Lovrena i Mitrovića zbog obveza u klubovima, Ćorluke, Pjace i možda Vrsaljka koji su ozlijeđeni te nogometaša Rijeke (Bradarić) i Dinama (Pivarić, Livaković, Ćorić, Lešković).

Popisa još nema

Od imena na koje inače računa hrvatski izbornik natjecateljski su slobodni samo Subašić, Jedvaj, Čop i Kramarić (pitanje je što će biti s postsezonskom obvezom u klubu!), eventualno Lovre Kalinić, zavisi od raspleta belgijske lige, pa će HNS zapeti da iščupa Nikolu Kalinića, Badelja, Perišića i Brozovića. Ili Marija Pašalića iz Milana, Stipu Pericu iz Udinesea, Josipa Posavca iz Palerma… U ligama Petica na dispoziciji su i Ivan Santini (Caen), Antonio Čolak (Darmstadt), Marko Livaja i Alen Halilović (Las Palmas), pitanje je koga od njih Čačić vidi u svojem sastavu. Hoće li posegnuti za dečkima iz manjih klubova poput Filipa Krovinovića (Rio Ave, Portugal), Filipa Ozobića (Gabala, Azerbajdžan)…?

Izbornik još nije napravio popis, čeka razvoj zbivanja, uzda se da će poneka kuglica pasti na pravi broj i vjerojatno će ga složiti sljedeći tjedan. Na kraju, Čačić kao najsigurnije u pomoć zove HNL. Jer dok je za Talijane krajnje dvojbeno hoće li upaliti zeleno svjetlo, naši klubovi neće mu dati negativan odgovor. Moguće je da uoči zadnjeg kola sve bude jasno, pa bi pokoji adut Osijeka, Hajduka, Lokomotive, Intera, Slavena Belupa, Splita… bio u prigodi uskočiti. Jedino dinamovci i Riječani zbog finala Hrvatskoga kupa u Varaždinu nisu na dispoziciji. No, produži li se bitka za treće mjesto Hajduka i Osijeka do posljednjih 90 minuta, neće niti oni.

- Prioritet nam je treće mjesto, ali dogodi li se da sve bude poznato prije zadnjeg kola, naravno da bismo izašli ususret izborniku, bila bi nam čast da pokoji naš igrač zaigra i na ovoj utakmici za reprezentaciju. No, zasad to nije tražio od nas - kaže Zoran Zekić, trener Bijelo-plavih.

Srebrić drži avion

Upitnici skaču jedan iznad drugog, izgledno je da će HNL spašavati nacionalnu vrstu kako bi skupila 16-18 imena za let preko bare, a ne bi čudilo da u finišu ove nesvakidašnje (ne)zgode Zorko Srebrić “drži” avion na Franji Tuđmanu, dok se ne skupe svi koji će doista poletjeti.

Čačić, koji je uvijek forsirao da što manje igrača dođe u krug nacionalne vrste, zbog ovakvih utakmica mora dati šansu i onima koji je nikad ne bi dobili u kvalifikacijama. Dvadesetak dana uoči utakmice ima samo četiri slobodna i koliko-toliko zdrava igrača iz kruga A vrste na koje računa u izlučnim skupinama, a niti za njih nije siguran hoće li se svi pojaviti na prozivci. Nikad hrvatskom izborniku nije bilo teže skupiti momčad. I to za daleki put u Kaliforniju dva tjedna prije vrlo bitne utakmice na Islandu.

Linker
30. travanj 2024 16:10