Dražen Ladić i Zlatko Dalić

 TOM DUBRAVEC Cropix
S BILJEŽNICOM I OLOVKOM

Legendarni dinamovac za Dalića ‘snimao‘ protivnika: ‘Škot se uzda u video analitiku, a ja u oko‘

Izbornik je ranije prakticirao poslati i neke druge iz stožera, primjerice Ivicu Olića
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. ožujak 2024. 09:39

Dražen Ladić u petak je bio u Parmi na tribini stadiona Ennio Tardini. Gledao je reprezentaciju Albanije, drugog suparnika Vatrenih na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, koje starta za nepuna tri mjeseca.

Čile ju je matirao 3:0, pa Brazilac Sylvinho, koji je vodi s klupe, nikako nije mogao biti zadovoljan. Ladić je imao mogućnost vidjeti nekonkretnu igru Albanaca, koji nisu pucali niti jednom unutra okvira gola, iako su imali sedam udaraca i 55 posto posjeda lopte. Ekipa izbornika Ricarda Garece zabila je u 19. minuti preko Eduarda Vargasa, da bi još dva gola dala u finišu, strijelci su bili Bolados i Davila.

Najslabije ih poznajemo

Albanija je reprezentacija koju hrvatski stožer najslabije poznaje, iako su nam neki igrači bili ili još jesu na pladnju u HNL-u. Od aktualnih aktera naše lige Arbër Hoxha ušao je u drugom poluvremenu, Jon Mersinaj sjedio je na klupi, te je zato Ladić išao baš na njezin nastup.

Zlatko Dalić je ekonomičan po pitanju skauta i nije angažirao nikoga sa strane za praćenje tri suparnika na Euru. Jedina dvojica koji za njega rade su stalni članovi stožera Dražen Ladić i Marc Rochon, a samo je Ladić ovih dana “na gostujućem terenu”.
Ladić je znao reći:

- Škot se uzda u video analitiku, a ja u oko.

image

Dražen Ladić i Zlatko Dalić

RONALD GORSIC Cropix

Ladić je skaut koji na utakmice ide s bilježnicom i kemijskom olovkom. Albance je motrio u Italiji, a sljedeću utakmicu imaju u Stockholmu sa Švedskom u ponedjeljak.

Ladić i Rochon pripremit će za Dalića i stožer sliku svih reprezentacija do Eura, no Španjolska i Italija bolje su poznate, pa njih sada nije stavio uživo pod skener. Izbornik je ranije prakticirao poslati i neke druge iz stožera da pogledaju suparnika, recimo, Ivicu Olića, zato neće biti nikakvo iznenađenje ako se to dogodi u lipnju pred sam Euro. Tada će glavni fokus ipak biti na La Roji, koja je prvi rival i pretpostavljamo da će je netko gledati na licu mjesta, ali ovog časa ima objavljeno samo da igra s Andorom 5. lipnja.

Suradnja traje 6 godina

Dražen Ladić priključio se Vatrenima kao pomoćnik Zlatka Dalića točno prije šest godina. Bio je ožujak 2018. i turneja u Americi, Dalić je nakon mjeseci natezanja i blokiranja nekih u HNS-u uspio ishoditi da mu Ladić bude pomoćnik, što je radio do Eura 2021. godine kad je dobio novi zadatak - skautski. Za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. kao skaute angažirao je Nikolu Jerkana i Ognjena Vukojevića. I kasnije je koristio njih dvojicu, pa i za prošli Euro, ali glavninu posla za Svjetsko prvenstvo u Kataru odradio je sam sa stožerom te samo dvojicom skauta, Ladićem i Rochonom. Tako ide i prema ovom Euru.

image

Dražen Ladić i Zlatko Dalić

TOM DUBRAVEC Cropix

Među europskim reprezentacijama nema velikih nepoznanica, osim toga Hrvatska je igrala sa Španjolskom u lipnju 2023. u finalu Lige nacija, a tada je skautirala i Italiju, koja je također bila na Final Fouru. U lipnju će sad glavna koncentracija prvo biti upravo na Španjolcima, s kojima Vatreni otvaraju kontinentalnu smotru u Berlinu 15. lipnja. Jasno da će suparnike gledati u Njemačkoj.

Italiju će vidjeti u dvije utakmice prije našeg međusobnog ogleda, međutim, ne bi začudilo da Olić skokne i na neku utakmicu Azzurra prije samog Eura, kao što je uoči Katara gledao Kanadu. Za Katar je dijelom bio angažiran i Nikola Jerkan, koji je dao prvu analizu Maroka, kasnije je to preuzeo stožer. U utorak Španjolska na Bernabeu u Madridu dočekuje Brazil, ali Jerkan, iako živi u Španjolskoj, nije angažiran da ode na taj susret. Možda se zaleti Ladić nakon Albanije...

Šokirana šefica skauta engleske nogometne reprezentacije

Poznata je priča kako je šefica skauta engleske reprezentacije zatražila sastanak s našima uoči četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje je njihov protivnik bila Francuska. Nju je Hrvatska ranije te godine dobila u St. Denisu 1:0, a u Splitu igrala 1:1. Stigavši u Hilton, gdje su Vatreni bili smješteni, dočekali su je Rochom i Ladić. Sjedili su tako, pa je pitala:

“A kad će doći ostali skauti”?

- Nema ostalih, to je sve što vidite. Nas dvojica - šokirali su je, na što je odgovorila da njihova skautska služba ima dvanaest ljudi.

Linker
25. ožujak 2024 09:39