Fabio Silva i Rui Jorge

 JAN DE MEULENEIR/PANORAMIC/PROFIMEDIA
U21 REPREZENTACIJA

Mlade Vatrene čeka momčad od gotovo sto milijuna eura, dvojac u napadu bit će najveća prijetnja

Najvrjedniji igrač im je napadač Fabio Silva (21) koji igra na posudbi za škotski Rangers
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. ožujak 2024. 07:13

Dečki Dragana Skočića bez većih su problema, rutinski, pobijedili europskog nogometnog “patuljka” Andoru u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Andora, malena država u Pirinejima, između Francuske i Španjolske, u sportu je mnogo poznatija po skijanju i alpinizmu, nogomet je ipak skromnog značaja.

Mladi Hrvati sve su riješili u prvih osam minuta utakmice kad su dvije lopte završile u mreži domaćina. Ostali dio utakmice bilo je čisto odrađivanje posla. Očekivano... Makar, neke stvari se nisu svidjele našem izborniku Draganu Skočiću.

- S nekim sam dijelovima utakmice zadovoljan, s nekima nisam. Ušli smo u neku dinamiku koja nam nije trebala, ne sviđaju mi se dijelovi gdje smo bili nesigurni, nedostajalo je više posjeda, sami sebe dovedemo do nekih neželjenih situacija. Više mirnoće fali. Sad ćemo analizirati Portugal i dobro se pripremiti za njih - kazao je nakon 3:0 pobjede mladih Hrvata izbornik Skočić.

image

Dragan Skočić

DAMIR KRAJAC Cropix

Pravi inkubator

Nema nekog smisla previše analizirati utakmicu jer se radi o zaista dva totalno kvalitativno neravnopravna protivnika.

- Budimo realni, došli smo u Andoru kao favoriti. Brzo smo zabili i odlično ušli u utakmicu. Prvo je pao autogol, nakon toga brzo smo zabili drugi. Htjeli smo uzeti tri boda i to se dogodilo. Odigrali smo mirno, zabili i treći gol i zasluženo uvjerljivo slavili - rekao je Marin Ljubičić, napadač Linza, strijelac drugog postignutog pogotka za Hrvatsku.

image

Marin Ljubičić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

I tu je zapravo sve rečeno o sudaru s ipak slabašnim Andorcima. Sad slijedi sigurno najjača utakmica kvalifikacija, na jugu Portugala, u prekrasnom gradu Faru, Skočićevi dečki u utorak (26. ožujka, 18.30 sati) igraju protiv domaće selekcije. Kad se radi o mladim uzrastima Portugala, onda je tu sve jasno, ta država je inkubator mladih igrača, Portugalaca su prepune sve najjače lige na Globusu, prije svih Benfica, pa onda Porto i Sporting imaju sjajne nogometne škole, sam su vrh proizvodnje mladih nogometaša. Selekcije te države, od U-17 do U-21, uvijek su u vrhu starokontinentalog nogometa. U ovim kvalifikacijama, doduše, dogodio im se jedan poraz, na gostovanju kod Grčke (1:2). S tim istim Grcima naša selekcija je u gostima, recimo, odigrala neodlučeno (2:2).

U netom završenom kolu, dok se naša selekcija obračunala s Andorom, Portugalci su isto tako uvjerljivo svladali Farske Otoke (4:0). Reprezentacija koji vodi 50-godišnji Rui Jorge trenutačno je na sedmom mjestu FIFA ljestvice, taj položaj pokazuje da su u vrhu ne samo europskog, nego i svjetskog nogometa. A posebno je impresivna njihova vrijednost na Transfermarktu, koja iznosi skoro 100 milijuna eura! Točnije, 94,95 “milijunčeka” eura... Naša reprezentacije je, za usporedbu, procijenjena na 33,20 milijuna eura. Portugal je, dakle, po toj procjeni čak tri puta vrjedniji od Hrvatske. Ako bismo gledali samo te financijske parametre, onda su domaćini u Faru definitivno favoriti.

image

Rui Jorge

RAZVAN PASARICA/SPORT NEWS/PROFIMEDIA

Fabio Silva iznad svih

Najvrjedniji igrač im je napadač Fabio Silva (21), nogometaš koji igra na posudbi za škotski Rangers. On je bio i strijelac prvog pogotka protiv Farskih otoka, koji su držali “nulu” do 52. minute. U najmlađim kategorijama igrao je za Porto i Benficu, član je Wolverhamptona, koji ga je posuđivao u Anderlecht, PSV i sada Rangers. S njim u paru je protiv Farana igrao Tiago Tomas, čija cijena iznosi 8 milijuna eura, suigrač je našeg Lovre Majera u Wolfsburgu. Taj dvojac u špici Portugalaca bit će najveća prijetnja Skočićevoj vrsti. Naravno, bez obzira na to što je, kad se gledaju svi ovi financijski parametri, dojam da će biti teško se iz Fara vratiti barem s bodom, to ne treba značiti baš ništa. Hrvatska dosad još nema niti jedan poraz u kvalifikacijama, sve je zasad odradila jako dobro, pa ne treba biti bojazni pred najteže gostovanje u skupini.

Linker
25. ožujak 2024 07:13