Dominik Kotarski

 ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/Alamy/Alamy/Profimedia
PUN POGODAK

Mladi Vatreni briljira u novom klubu: ‘Ne samo da pripadamo društvu na Euru, nego možemo igrati i bitnu ulogu!‘

Prvi vratar U-21 reprezentacije sjajno je krenuo u Grčkoj, a sutra ga čeka ogled s Dancima u Puli
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. rujan 2022. 08:29

Prvi vratar mlade hrvatske U-21 vrste Dominik Kotarski (22) odlično brani u grčkom PAOK-u, gdje je ovog ljeta preselio iz Gorice. Super ide i klubu iz Soluna u grčkom prvenstvu, trenutačno su nakon pet kola drugi na ljestvici, uz tri pobjede i dva neodlučena rezultata. Dominik je primio samo dva pogotka u grčkom prvenstvu, čvrsto drži ključeve vrata poznatog kluba. Da, imao je PAOK jedan kiks, ispao je u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu od Levskog iz Sofije, ali Kotarski je dobro branio i na te dvije utakmice...

- Dobro sam se snašao u PAOK-u, zadovoljan sam. Zapravo, možda je bolje kazati da uživam u Solunu, Grčka je sjajna država za živjeti, Solun je prekrasan grad, klub je odličan. Sve je zaista za - pet! A ono što je najbitnije za moju nogometnu priču jest činjenica da branim u kontinuitetu - kaže nam u uvodu Kotarski.

Priča da je PAOK složio novu momčad, te da im dosta dobro ide na početku sezone.

- Nadam se da ćemo nastaviti u pozitivnom ritmu.

Nakon tih pet kola na prvom mjestu je Panathinaikos se svih pet pobjeda. Kakve su ambicije PAOK-a koji je odmah iza atenskog kluba?

- Rano je sad govoriti o tome, jer je odigrano tek pet kola, sezona je tek startala. Naravno, naši sjajni navijači sigurno od nas žele velike stvari, nadaju se pobjedama, uspjesima. Normalno je da PAOK ima ambicija. Konačno, ne bih se uputio u Solun da klub nije imao ambicija. Želim se boriti za trofeje. Ali trebam naglasiti da se ove sezone moj klub opredijelio za stvaranje, slaganje momčadi. Imamo, može se to kazati, dosta novu momčad, s dosta mladih igrača. Momčad je baš pomlađena. Treba proći neko vrijeme da svi skupa “kliknemo” na najbolji mogući način.

Vrijeme će pokazati

Veli da im se dogodio taj kiks protiv Levskog...

- Dogodilo nam se to ispadanje na putu za Konferencijsku ligu. To je bio dosta veliki šok za nas, nismo to očekivali. Ali to ispadanje se dogodilo upravo zbog onog o čemu sam pričao. Nova smo momčad, nismo bili još uigrani pa je to došlo do izražaja u ta dva ogleda s Bugarima. Bilo je dosta bolno, ali digli smo glave gore, nismo potonuli, nastavili smo dalje, skupili se... Dogovorili smo se da o tome više na razmišljamo, da igramo utakmicu po utakmicu, da pokušamo osvajati bodove. I eto nas trenutačno na drugom mjestu. Svi mi vjerujemo da smo spremni za velike stvari jer smo kvalitetni. No, vrijeme će pokazati sve. Ne bih htio prognozirati na početku sezone, ali, da, imamo ambicija.

Posebno se naravno treba osvrnuti na fanatične navijače PAOK-a. Imali smo prilike biti u Solunu na utakmici, na tribinama vlada pravo ludilo. Uvijek baš uvijek, nema veze s kime se igra.

- Definitivno je to pravo ludilo na tribinama. Teško je to uopće opisati. Treba to doživjeti, osjetiti tu atmosferu koja je čudesna. Znao sam prije nego što sam došao u PAOK kakve strastvene navijače ima taj klub, kakvu podršku pružaju, ali drukčije je kad dođeš na lice mjesta pa to doživiš. Poseban je to doživljaj, uživanje je igrati pred takvim navijačima kakvi su naši. Napravio sam odličan potez odlaskom u PAOK. Baš u svim segmentima, a najvažniji je naravno onaj da stalno branim. Bio je to za mene veliki iskorak. U odnosu na Goricu podosta velika stepenica više. Vjerujem u sebe, imam samopouzdanje, sretan sam.

Sami krivi za sve

Kad je već spomenuo svoj bivši klub, kako je doživio posljednje mjesto Gorice u HNL-u?

- Dosta sam pratio Goricu ove sezone, gledao sam neke njihove utakmice. Dojma sam da su na dosta utakmica bili zapravo nesretni, da nisu imali sreće. Dobro su igrali, ali jednostavno ne mogu zabijati golove. Međutim, Gorica ima kvalitetu, siguran sam da će se priča okrenuti, da će Gorica na kraju biti u gornjem dijelu ljestvice HNL-a. Vjerujem da će konačno početi zabijati golove i pobjeđivati utakmice. Zaslužili su više bodova nego što sad ljestvica pokazuje. Definitivno više.

Sutra je veliki dan za našu mladu U-21 reprezentaciju. Na Aldo Drosini igra prvu utakmicu dodatnih kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo. U skupini pred kraj naši dečki su porazima od Finske i Norveške uprskali, sad se moraju vaditi protiv jakih Danaca.

- Opet je sve u našim rukama. Ne bih se vraćao na ono što je bilo u našoj kvalifikacijskoj skupini. Da, dogodili su se kiksevi na kraju, ali sami smo sebi za to krivi. Međutim, mislim da smo u skupini napravili puno više dobroga nego lošega. Ova generacija je vrlo kvalitetna. Mogu kazati da bi bila velika šteta i neuspjeh da se ne plasiramo na Europsko prvenstvo. Smatram da pripadamo društvu koje će biti na Euru, ne samo da nam je tamo mjesto, nego možemo igrati i bitnu ulogu. Uvjeren sam da ćemo odigrati dvije dobre utakmice s Danskom, te se plasirati na Euro. Svi u momčadi smo jako pozitivni, svi vjerujemo u konačnu pobjedu - zaključio je Kotarski.

Danska U-21 od lipnja 2019. izgubila jedan dvoboj u 90 minuta

Neće biti nimalo lako Hrvatskoj s Danskom, reprezentacijom koja lovi svoj peti uzastopni plasman na završnom turniru Europskog prvenstva. Momčad koju od 2021. vodi izbornik Jesper Sörensen, u kvalifikacijskoj skupini je upisala samo jedan poraz, jača je u listopadu 2021. u Heverleeu bila Belgija (1:0). No ono što je upozoravajuće za Hrvatsku je da je to jedini poraz Danske U-21 u 90 minuta od lipnja 2019. godine kad je Njemačka na završnici Eura slavila s 3:1. Prošle su od tada skoro tri i pol godine, jasno je da se igrački kadar potpuno promijenio, ali jedna je stvar ostala ista; za pobijediti mlade Dance moraš biti na najvišoj razini. (dd)

Linker
17. svibanj 2024 07:51