Foto: Darko Tomas / CROPIX / CROPIX
PIŠE R. MATTEONI

MUKE PO IZBORNIKU VATRENIH Javno prozivanje najutjecajnijeg čovjeka hrvatskog nogometa najviše bi trebalo zabrinuti Antu Čačića

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. srpanj 2017. 20:13

Javno prozivanje najutjecajnijeg čovjeka HR nogometa, Zdravka Mamića, kojim su izloženi čelnici HNS-a, izbornik i reprezentativci zbog javnog statusa Luke Modrića, po mnogima bi trebalo najviše zabrinuti Antu Čačića. Ne samo zbog toga što je kao po logici trener-izbornik najslabija karika u tom dijelu nogometnog lanca…

U HNS-u su, nakon 22 dana neugodno glasne tišine, odmah ispisali banalnu formalnu podršku Luki Modriću, ali i ljudima iz Dinama kojima se sudi u Osijeku. Neovisno o kuloarskim tezama kako odnosi Šukera i Mamića nisu baš idealni, jasno je da u aktualnim odnosima snaga svih aktera, nikakvi kadrovski “potresi” u HNS-u nisu ikome od njih potrebni. Reprezentativci se ne oglašavaju čak ni neutralnim stavovima glede javne kalvarije koju prolazi njihov kapetan i najbolji suigrač.

I njihova je tišina glasnih odjeka. Kako su oni najvažniji i nezamjenjivi dio reprezentativne priče koja hrani HNS, jasno je da im status zbog prozivki ZM neće trpjeti. Ostaje tako na vjetrometini rizičnih statusa izbornik, koji se (barem ne javno) po pitanju Modrićeve situacije nije deklarirao.

Prozivke kao loše najave

No, realno gledano to je (naj)manji problem za Čačića jer, iako su ovakve prozivke Zdravka Mamića u prošlim godinama bile loše najave za izbornike (trenere), svakom od njih jedina i najveća brana su rezultati. Tu onda ulazimo u sferu značajnih novih pukotina na putu Vatrenih prema Rusiji. Poraz na Islandu i teži je za ambiciju ostvarenja vize za SP nego što se u nas misli. Vratili smo time trku četvorke za plasman i s obzirom na težinu rasporeda, bitno si zakomplicirali situaciju. Izbornik sada nema više prostora za grešku. Svaki rezultat osim pobjede u iduće tri utakmice (Kosovo, Turska, Finska) može odlučno kompromitirati njegov ostanak.

Izbornikov problem jest što u rujanske dvije partije pored drugih manje teških ulazi s problemom i posljedicama “slučaja Modrić”. Kako će se na najboljeg igrača reprezentacije reflektirati nikad nemilosrdnija javna diskvalifikacija ostaje da se vidi kroz idućih par mjeseci. No, više od tog “tematskog” blaćenja dojam je da bi intenzitet gaženja, te opća tišina njegova reprezentativnog okruženja, Modriću moglo otvoriti jasniju sliku njegova kronično osporavanog statusa u Hrvatskoj. I prije ovog “sudskog odjeka”, Modrić je živio sjaj i slavu u top nogometu, klubu i natjecanjima, te kontinuirane omalovažavajuće note u domovini.

Te dvije oprečne stvarnosti zapravo su doprinijele da Modrić nekako kompenzira stalna osporavanja kod kuće, jer kao eto ništa nije napravio u reprezentaciji. Što je glupost, jer je već desetljeće jedan od njenih najboljih pojedinaca. Uspjesi i svjetska priznanja s Realom bile su kompenzacija takvom nelogičnom mu stavu, jer su između tih krajnosti ipak rasli pobornici teze i kod nas kako Modrić doista jest svjetska klasa…

Kad je i u tom mirnom razdoblju života i karijere bio u prvim redovima “krivih” za (navodne) neuspjehe reprezentacije, čak i u većem dijelu medija, sasvim je logično da bi se Modrić trebao zapitati nekoliko stvari. Prvo kako će izrazito negativni javni diskurs prema njemu biti teret reprezentaciji uopće. Drugo, ako je i prije bio “kriv” i prozivan, kakav onda gnjev može sada očekivati kada ne bude željenog rezultata ili njegova igra ne bude na željenoj razini? Naposljetku ukoliko bi izostao plasman na SP u Rusiji, odnosno ako tamo odemo pa ne postanemo (barem) svjetski prvaci, vjerojatno bi se taj gnjev opet sručio na njegova leđa…

Golemi javni gnjev

Koliko je Modrićeva statusna težina za reprezentaciju i njenu javnu percepciju izražena, više nego dovoljno zvuči opća šutnja reprezentativaca. Nju se, istini za volju, može uvelike razumjeti, jer je reakcija javnosti prema Modriću takva da bi vjerojatno svaka pa i deklarativna podrška njemu značilo privlačenje tog javnog gnjeva. No, vjerojatno se onda može i razumjeti, zbog svega gore navedenog, da bi se Modrić mogao preispitati kakvog smisla ima dalje igrati za reprezentaciju.

Sama dvojba koja se stvara već je dovoljno veliki problem za kompaktnost reprezentacije, koja je vrlo ozbiljno načeta. Eto, to su najveći problemi za izbornika Čačića, kome se realno može dogoditi da se pred ključne dvoboje mora suočiti s nastavkom natjecanja bez najboljeg igrača i ulaskom u novu, postmodrićevsku eru reprezentacije.

Linker
02. svibanj 2024 17:27