REUTERS/Jussi Nukari/Lehtikuva / REUTERS
HITNO SUSPENDIRAN

NAJSKUPLJI I NAJBOLJI FINSKI IGRAČ NE SMIJE IGRATI PROTIV HRVATSKE Prijeti mu žestoka kazna zbog izuzetno bizarnog razloga

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 08. listopad 2016. 00:31

Nije taj četvrtak bio baš sretan dan za finsku reprezentaciju. Sve je počelo popodnevnim dopisom koji je pristigao iz UEFA-e, a završilo neugodnim porazom na Islandu u utakmici koja se već činila dobivenom za Fince.

Sporna Liga prvaka

Uglavnom, u sljedećih mjesec dana utakmice neće smjeti igrati najkvalitetniji finski veznjak Roman Eremenko. Igrač CSKA Moskva suspendiran je na mjesec dana, a službeni razlog se ne zna. No slučaj se polako istražuje i neke pojedinosti izlaze na svjetlo dana. Čini se da je UEFA intervenirala zbog Eremenkove krivnje vezane uz dvoboj Lige prvaka s Tottenhamom u rujnu.

Finski Savez šuti, točnije kažu “ne smijemo otkriti ništa više”, a i CSKA sve radi u tišini. No u Finskoj neki Eremenkov slučaj čak uspoređuju s onim nekad sjajnog dugoprugaša Marttija Vainija, koji je za vrijeme Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. godine pao na doping-testu i nakon što je odtrčao finale na 10.000 metara i završio drugi, ostao bez nastupa u finalu na 5.000 metara u koje se također kvalificirao. Medalja mu je, naravno, oduzeta.

Potpuno iznenađenje

- Ne vjerujem da je Roman uzimao nedozvoljena sredstva - kazao je bivši Eremenkov suigrač u CSKA Rolan Gusev.

U čudu je i Eremenkov otac Aleksej:

- Te vijesti su me potpuno iznenadile, nemam pojma o čemu se radi.

Ruski mediji raspisali su se da je UEFA suspendirala Eremenka na 30 dana jer je koristio snus, vlažni duhan u prahu čija je kupovina zabranjena u Europskoj uniji pa i Rusiji. Nije u Švedskoj i Norveškoj, gdje je potpuno legalan.

- U sljedećih mjesec dana UEFA će provesti istragu i obavijestiti javnost o svome zaključku, objavili su iz CSKA.

Uglavnom, snus je glavna tema i u Rusiji i u Finskoj, svi su se uhvatili te priče, budući da još ništa nije jasno izašlo na vidjelo. Svjetska antidopinška agencija WADA nema snus na svom popisu zabranjenih sredstava, ali od 2012. godine se posebno motri. U svakom slučaju, Eremenka na travnjaku nećemo vidjeti sljedećih mjesec dana. Ono što je za Hrvatsku najvažnije, ni sutra na terenu u Tampereu...

-----------------------------------------------------------------------

Možda u Hrvatskoj i nije toliko popularan, no Roman Eremenko je definitivno igrač visoke europske klase. Rođen je u Moskvi prije 29 godina, ali se s obitelji preselio u Finsku i 2003. dobio državljanstvo. Član je A reprezentacije od 2007. godine i dosad je za nju odigrao 73 utakmice i postigao pet pogodaka. Seniorsku karijeru počeo je u finskom Jaru, potom u Italiji igrao za Udinese i Sienu pa preselio u kijevski Dynamo i 2011. se vratio u domovinu. Do 2014. igrao je za Rubin Kazan, od tada je član moskovskog CSKA.

Vrijednost mu je na Transfermarktu 15 milijuna eura (nijedan drugi Finac nije procijenjen na više od pet), a, uostalom, vlasnik je i dva najveća transfera u povijesti Finske. Dynamo Kijev ga je Udineseu 2009. godine platio 5 milijuna eura, a Rubin Dynamu 2011. godine 12,9 milijuna eura. Bio je MVP ruskog prvenstva u sezoni 2014/15. a u više navrata i službeno najbolji finski nogometaš godine. Nedavno je Eremenkove nogometne vještine pohvalio i Vedran Ćorluka, tako da za hrvatsku nogometnu reprezentaciju i nije tako loša vijest što Eremenka neće biti u Tampereu.

Linker
16. svibanj 2024 12:22