Sportske novosti
HRVATSKA KOJE NEMA

NEZAPAMĆENI HENDIKEP HRVATSKE Mali Vatreni idu na utakmicu godine bez igrača vrijednih čak 70,8 milijuna eura: Pogledajte tko sve nedostaje!

REPREZENTACIJA U-21 Bivši izbornik Ivo Šušak o iznimno brojnim izostancima prvotimaca
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. listopad 2016. 16:26

Po brojkama koje smo izvukli na Transfermarktu, utakmica između U-21 reprezentacije koju smo nazvali “Hrvatska koje nema” protiv ove izbornika Nenada Gračana koja se priprema u Medulinu završila bi 70,85:29,05! Radi se o milijunima eura!

Ona prva brojka koja dostiže cifru od skoro 71 milijun eura odnosi se na igrače koji su mogli igrati odlučnu utakmicu sa Švedskom u borbi za Europsko prvenstvo. No, zbog ozljeda i činjenice da neki od tih igrača, koji još uvijek imaju pravo igrati za mlade, participira u selekciji Ante Čačića, to nije moguće. U tu ”Hrvatsku koje nema” gurnuli smo i Dinamova lijevog bočnog Bornu Sosu, koji trenutačno nije u fokusu, ali s obzirom na kronično pomanjkanje lijevih bočnih u Hrvata, teoretski je mogao biti pozvan.

Kartoni Ćaleta-Cara

Dakle, sasvim vam je jasno kakvu je moćnu vrstu mogao sastaviti Nenad Gračan, mogli bi smo kazati gotovo sigurno da bi se ta plasirala na Euro. Međutim, zbog ozljeda nesretnom hrvatskom izborniku otpali su Posavec, Ćorić, Pavičić i Fiolić, a Kovačić, Jedvaj i Rog su u A selekciji, Pjaca je bio kod Čačića, ali se zbog ozljede vratio u Juventus.

Jozo Šimunović iz Celtica tek se lagano vraća nakon ozljede i operacije pa još ne može konkurirati. Duje Ćaleta-Car ne može igrati zbog “viška” kartona. Možda će neki od vas primijetiti da u mladu vrstu guramo igrače koji igraju u A vrsti, a zna se da onda po toj logici ne bi mogli igrati kod Gračana. Međutim, krivo bi primijetili.

Sportske novosti

Zbog važnosti utakmice sa Švedskom, odnosno plasmana mladih na Euro u Poljskoj, na početku reprezentativnih akcija razgovaralo se da sva četvorica A reprezentativaca, dakle, Kovačić, Rog, Pjaca i Jedvaj, budu na raspolaganju Nenadu Gračanu ako to bude izvedivo! Po pravilu FIFA-e, jedan igrač u ciklusu ne može odigrati tri utakmice, pa oni koji bi igrali s Kosovom i Finskom ne bi mogli participirati protiv Švedske za U-21 vrstu. Međutim, oni koji bi igrali samo protiv Kosova ili samo protiv Finske, mogli bi 10. listopada na ogled s društvom iz Švedske. Ali, zbog nevjerojatnih nedaća koje su zadesile i našu najbolju selekciju, zbog svih tih silnih ozljeda, ta mogućnost otpada. Čačiću nedostaje previše igrača da bi Gračanu transferirao nekoga od trojca Kovačić - Rog - Jedvaj, Pjaca je ionako otpao zbog ozljede.

- Nenastupanje najboljih hrvatskih nogometaša koji mogu igrati za U-21 selekciju svakako je veliki hendikep za izbornika Nenada Gračana!

Tudor i Bišćan

Tu rečenicu nam je kazao šef nogometne škole Dinama, bivši izbornik U-21 selekcije Hrvatske Ivo Šušak.

- Ja sam se u svoje vrijeme također susretao s tim problemom. Ali ne u takvom opsegu u kojem se susreće Gračan. Kod mene su tada u kadru A reprezentacije znali biti Tudor i Bišćan, pa sam tadašnje kvalifikacije praktički prošao bez ta dva igrača. Međutim, vjerujem da ovi momci koji će nastupiti protiv Švedske mogu pobijediti i plasirati na Europsko prvenstvo. U ovoj generaciji široki je izbor kandidata. Znam da će biti teško, ali držim da mogu uspjeti Gračanovi momci.

Kazao je još nešto...

- U svoje vrijeme imao sam solidnu komunikaciju s izbornikom Miroslavom Blaževićem. No, s obzirom na ozljede u A selekciji, potpuno razumijem izbornika Antu Čačića, kadar mu je neophodan - zaključio je Šušak.

Nažalost, nije izostanak ponajboljih U-21 igrača jedini problem Nenada Gračana. Kad malo analizirate sastav koji bi mogao istrčati protiv Švedske, dolazite do zaključka da mnogi od tih igrača jednostavno ne mogu biti u adekvatnoj formi. Recimo, stoper Dino Perić ne igra u Dinamu, Radošević i Pašalić dugo nisu igrali, Halilović je imao skromnu minutažu, Perica iako zabija nije bio standardni član udarne postave Udinesea, za punu minutažu izborio se tek u posljednjoj utakmici Serie A protiv Lazija, Nikola Vlašić dugo nije zabio pogodak... Također, ni Josip Brekalo, koji također može protiv Švedske zaigrati od prve minute, nema minutažu u Wolfsburgu, ili Filip Krovinović koji je za svoj Rio Ave u prvenstvu do 1. listopada odigrao samo 11 minuta... Tek u posljednjoj utakmici protiv Estorila igrao je 57 minuta i - postigao pogodak!

Mogli bismo kazati da ni jedan izbornik hrvatske U-21 vrste u posljednjim ciklusima kvalifikacija nije bio u tako teškom položaju kao Nenad Gračan. Ako uspije pobijediti u Švedskoj, treba njemu i njegovim dečkima skinuti kapu do poda, eventualni trijumf bit će vrijedan velikog pljeska i poštovanja.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Linker
09. svibanj 2024 09:30