Nikola Kalinić najnovija.
 REUTERS/Sergio Perez Livepic
KVALIFIKACIJE ZA SP

NIKOLA KALINIĆ U RAZGOVORU ZA SN POKAZAO KOLIKO POZNAJE NAJJAČEG PROTIVNIKA Poprilično sam siguran kako će igrati, ta solucija je gotovo nemoguća!

Napadač Vatrenih i Fiorentine četiri godine u Dnjipru je skupljao ukrajinska iskustva i poznanstva, a prije utakmice s Ukrajincima nudi isključivo optimizam
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. ožujak 2017. 09:15

Nikola Kalinić četiri je godine igrao za Dnjipro, u svibnju 2015. čak i finale Europske lige, vrlo dobro poznaje igrače koje će Andrij Ševčenko dovesti u Zagreb. Centarfor Fiorentine održava kontakte, iako ne pretjerano intenzivne.

- Čuo sam se s Konopljankom i rezervnim golmanom Bojkom, ali dosta je vremena prošlo od tada. No, zato sam stalno u komunikaciji s kuharom reprezentacije koji je u moje doba bio u Dnjipru, taman mi je kazao da je u Austriji, stigao je u Bad Tatzmannsdorf i prije ekipe. Da svi budu zadovoljni... - priča nam Kalinić kojeg smo za intervju kontaktirali još u petak, a toliko se toga od tada dogodilo.

U subotu je otpao Vedran Ćorluka zbog ozljede, potom i Šime Vrsaljko. S brigom je pratio te vijesti.

- Normalno da je to veliki hendikep. Nedostajat će nam, ipak su to dvojica stožernih igrača.

Zagreb, 050916.
Stadion Maksimir.
Kvalifikacijska nogometna utakmica Hrvatska - Turska za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Utakmica se igra pred praznim stadionom.
Na fotografiji: Ivan Perisic, Ivan Rakitic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Manjak je i u ofenzivi, nema Perišića.

- Jasno da će nam i on nedostajati. Ipak se radi o našem najboljem igraču u ovim i prošlim kvalifikacijama. Međutim, imamo širok izbor i tko god bude igrao na toj poziciji i drugim pozicijama, nadomjestit će ih. Kad već pitate za Perišića, jasno je da nije isto s njim ili bez njega.

Eto, kaže Jevhen Konopljanka u SN da bi bio sretan bodom u Maksimiru...

- Siguran sam da se radi o odličnoj momčadi. Imaju dva krila, Konopljanku i Jarmolenka, koji su njihovi najopasniji igrači, tu je zadnja linija Kučer - Rakickij, dugi niz godina su zajedno u Šahtaru, davno su stekli i europsko iskustvo, također i u veznom redu imaju igrača s podosta utakmica u nogama, neće nam biti lako. Riječ je o nezgodnoj reprezentaciji, ali opet najviše će ovisiti o nama, koliko ćemo im dopustiti igrati.

Svi će reći da su Jarmolenko i Konopljanka glavne vedete i aduti, obrana je prekaljena, no koliko je doista dobra?

- Dvojica stopera su jači dio, ali braniči su mladi, po bokovima nisu kao prije. Čak te bekove ne znam dobro, ali Kučera i Rakickog jako kvalitetno poznajem jer igrao sam protiv njih.

Mislite da će se postaviti oprezno, s naglaskom na obranu, ili da će se otvoriti?

- Ne vjerujem da će nas napasti, poprilično sam siguran da će čekati i kroz kontre, preko spomenutih krila, pokušati nešto napraviti. Teško da bi se u Maksimiru postavili visoko i napali nas, nemoguće je to, pogotovo što igramo doma. I to što oni kažu da bi bili zadovoljni bodom, zapravo je točno.

Zagreb, 220313.
Stadion Maksimir.
Kvalifikacijska nogometna utakmica za odlazak na  FIFA Svjetsko prvenstvo u  Brazilu 2014.izmedju Hrvatske i Srbije.
Na slici: Bacena baklja je zapalila transparent.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Hrvatska konačno ima domaći teren, nakon Norveške u ožujku 2015. godine kad je rezultat bio 5:1. Koliko vam je to bitno?

- Naravno da je lakše i bolje igrati uz navijače, lijepo je što će nas doći bodriti i pomoći da pobijedimo u vrlo važnoj utakmici.

Kod nas je uvijek priča o atmosferi, hoće li biti pozitivna? Iako se vi igrači time, pretpostavljamo, nastojite što manje opterećivati?

- Dakako. Igramo za Hrvatsku i dajemo sve od sebe da izborimo Svjetsko prvenstvo u Rusiji, to nam je jedini cilj, na to smo koncentrirani i dat ćemo najviše što možemo da to napravimo. To nam je prioritet i mislim da ćemo to učiniti. A što se tiče atmosfere, ne želim se petljati ni u kakve priče, bitno je samo da nas svi koji dođu na stadion bodre.

U posljednje vrijeme mnogi navijaju da vi igrate centarfora, a Mandžukić na lijevoj strani... Izbornik još nije konkretno odgovorio hoće li biti tako.

- Pa kako ću vam ja odgovoriti? Kako ću znati, ako izbornik ne zna.

Koliko vam se uvjerljiv čini Mandžukić u Juventusu na lijevom krilu?

- Igra odlično. Stalno je u šansama, dobro se nadopunjava s Higuainom. Zapravo, ne igra baš klasično krilo nego je u fazi napada uvijek u završnici. Ima ga u obrani i napadu, on je kapacitet da to odrađuje bez problema. Sve stiže, i otraga i naprijed, izvrstan je i u Ligi prvaka i u Serie A. Ako tamo može igrati na toj najvišoj razini, onda nema straha za njegovu poziciju. Očito je da Mandžo može biti vrhunski i lijevo, i desno, i u špici...

Ističete da se dobro nadopunjuje s Higuainom, pa nema nikakvog razloga zašto ne bi jednako kvalitetno surađivao s Kalinićem.

- Ha, što da kažem na to? Na izborniku je da odluči, ima nas dvadesetak igrača, šef će kazati što je najbolje za našu igru i svi moraju poštivati tu odluku. Ne razmišljam tko će gdje igrati, i na kojoj poziciji, najbitnije je da izbornik to stavi kako treba i da mi pobijedimo.

Deauville, Francuska, 080616.
Parc de Loisirs.
Poslijepodnevni trening hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Josip Simunic, Ante Cacic, Ante Mise.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Ante Miše bio je pomoćnik Ante Čačića dok je ovaj bio izbornik

Naravno da Ante Čačić sastavlja momčad, no opcija u kojoj ste i vi i Mandžukić na terenu mogla bi dobro štimati. Slažete se?

- Slažem se. Sigurno. Ako budem igrao zašto ne, zbog čega se ne bismo slagali dobro?!

Zabijali ste već Rakickom i Kučeru, a dakako i Pjatovu.

- Jesam, kako ne. I u prvenstvu i u Kupu.

Kako bi Hrvatska trebala igrati? Punim gasom od prve minute ili opreznije?

- Treba igrati strpljivo, ne sumnjam da ćemo stvoriti šanse za gol, ne treba nikamo žuriti, ne gori nam pod nogama. Moramo demonstrirati našu igru, stvarati prilike i sigurno ćemo zabiti gol. Samo treba paziti na te kontre i polukontre, to je njihovo oružje.

Dosta naših igrača kaže da imamo imperativ, da je ova pobjeda nužna kako ne bismo kasnije upali u neke probleme u kvalifikacijama?

- Ma nećemo, mislim da nećemo upasti u probleme. Tu smo najkvalitetnija ekipa, sve ovisi o nama, a ne sumnjam da će svaki od nas dati maksimum da sve prođe kako treba, počevši od Ukrajine. Iako je točno da je to jako bitna utakmica, ako nju dobijemo daleko smo dogurali.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
03. svibanj 2024 23:13