Foto: Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
KALKULACIJE ZA SP

OKRŠAJ PROTIV TURSKE JE JAKO VAŽAN Ako Hrvatska izgubi, utakmica protiv Ukrajine postaje prava kvalifikacijska, treba izbjeći baraž

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 04. rujan 2017. 21:22

Teže od očekivanog Hrvatska je dobila Kosovo, ali na kraju je jedino važno da su upisana tri očekivana boda čime je Hrvatska ponovo prva i to nakon subotnjeg poraza Islanda u Helsinkiju s prednošću od dva boda pred Ukrajinom.

Sutrašnji dvoboj s Turcima mogao bi se pokazati kao presudnim u lovu na Rusiju. Dobije li Čačićeva selekcija u Eskisehiru, a Island i Ukrajina odigraju bez pobjednika, Hrvatskoj za potvrdu odlaska na Svjetsko prvenstvo onda treba još samo listopadski trijumf nad Fincima u Osijeku.


Dinagoj Vida Goal HD - Croatia 1-0 Kosovo 03...

U tom bi slučaju Vatreni u posljednje kolo ušli s najmanje četiri boda prednosti i sve bi riješili bez drame.

Ni remi u Turskoj nije loš ukoliko u Reykjaviku ne bude pobjednika. Bodovni bi razmak ostao isti, no, tada bi u utrci ostao i Island, kojeg do kraja čeka i gostovanje kod Turaka, te domaći sraz s Kosovom.

Ukoliko pak Ukrajina slavi kod Islanđana onda njihove dionice rapidno rastu, jer sve drže u svojim rukama, s dvije pobjede do kraja Ševčenkova bi se vrsta plasirala u Rusiju, a Hrvatska bi onda morala u dodatne kvalifikacije gdje bi je mogla zapasti primjerice Italija.

Pobjeda Islanda Ukrajinu udaljava od Rusije, ali ne približava Island idućem Svjetskom prvenstvu. Takav bi rasplet odgovarao i nama u slučaju neuspjeha u Turskoj. No, tada bi se i Turci vratili u igru, protiv Islanda u listopadu tražili bi pobjedu koja bi ih mogla lansirati na drugo mjesto.

U svakom slučaju Hrvatska ovisi sama o sebi, čak ni poraz u Eskisehiru ne mora biti koban, ali tada utakmica u Kijevu 9. listopada postaje prava kvalifikacijska, u slučaju poraza tada bi Vatreni čak mogli završiti i na trećem mjestu, jer ih mogu preskočiti Turci koji s tri pobjede do kraja imaju 20 bodova, a Hrvatska bi ostala na 19.

Linker
01. svibanj 2024 10:08