Foto: Damir Krajac / CROPIX
NEIZVJESNOST SE NASTAVLJA

OTKRIVAMO SVE MOGUĆE SCENARIJE HRVATSKE KVALIFIKACIJSKE SKUPINE Ovo su idealan, najgori i realan rasplet

Kakvi su sve mogući raspleti u hrvatskoj skupini I nakon sinoć odigranih utakmica i naše neodigrane utakmice protiv Kosova? Donosimo moguće scenarije.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. rujan 2017. 19:51

Ključni doprinos sretnijem raspoloženju Hrvatske dali su nogometaši Finske, koji su kao jedna od najslabijih momčadi u skupini iznenadili Islanđane.

Time su učinili fantastičnu uslugu i Hrvatskoj, ali i Ukrajini. Islanđani su načelno imali odličnu poziciju poslije pobjede nad Hrvatskom te se očekivalo da će pobjedom nad Finskom dočekati Ukrajinu spremni za odlučni iskorak. No, u utorak će se Islanđani boriti da ne posiju veći dio šansi i za drugo mjesto.

Poraz od Ukrajine, koja je svladala Tursku i kao da pojačava ritam, praktično bi ih otpisao. S remijem će zadržati šanse, a taj rezultat bio bi odličan ishod i za Hrvatsku. Sa 15 bodova pred posljednja dva kola, obje selekcije mogu doći maksimalno na 21 bod. Hrvatska, nakon pobjede nad Kosovom (16 bodova) i ako pobjedi Finsku kući (19 bodova), treba 3 boda u dvije gostujuće utakmice (Turska, Ukrajina) da bi bila prva. Izgubi li u Turskoj, ili čak uzme i bod, onda bi u Ukrajini morala odigrati neriješeno za prvu poziciju. Pobjeda Islanda u utorak bitno limitira šanse Ukrajine, jer ne može osvojiti više od 20 bodova.


All Goals - Ukraine 2-0 Turkey - 02.09.2017 ᴴᴰ by goalsarena2017

No, da bi Islanđani bili ispred, oni svakako moraju dobiti u Turskoj, jer im tek jedan bod dopušta onda maksimum od 20 na kraju skupine. Dojam je da bi najgora opcija u utorak bila da Ukrajina pobjedi Island, jer bi tada bili na 17 bodova, te uz gostovanje na Kosovu, za vjerojatna tri boda, dočekali bi Hrvatsku u posljednjem kolu sa 20 bodova. Hrvatskoj tada i pobjeda u Turskoj ne donosi bezbrižnost u Kijevu. S očekivana 22 boda morali bi ipak izvući barem remi za prvu poziciju…

IDEALAN RASPLET


Četiri pobjede jedina su garancija prvog mjesta u skupini. Sa 25 bodova bili bismo nedostižni, jer Island može osvojiti maksimalno 22, a Ukrajina 23 boda. S jednim remijem bi također bilo dovoljno ako bi se taj ishod dogodio u Ukrajini.


NAJGORI RASPLET

Kad bi Ukrajinci dobili sve utakmice, onda bi sigurno bili prvi, jer Hrvatska s porazom u Ukrajini i s tri pobjede (Turska, Kosovo, Finska) može stići do 22 boda, što bi bilo dovoljno tek za doigravanje. Gore od toga jest da, uz eventualni remi Islanda i Ukrajine, Hrvatska izgubi u Turskoj i Kijevu, pa moguće završi i kao treća.




REALAN RASPLET

U izvjesnoj opciji da Island i Ukrajina remiziraju, ili da gosti pobjede, Islanđani su u teškoj situaciji. Hrvatska s dvije domaće pobjede (Kosovo, Finska) dolazi na 19 bodova, te joj za prvo mjesto treba dva remija, u Turskoj i Ukrajini. U nekim kombinacijama, ako Island ne pobijedi u Turskoj, Hrvatskoj bi bio dosta i bod u Ukrajini, a poraz u Turskoj ne bi bio bitan.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
14. lipanj 2024 16:25