REUTERS
ZAKOMPLICIRALI SI ŽIVOT

PORAZ OD TURSKE DONIO JOŠ JEDNU VELIKU OPASNOST U LOVU ZA SP Vrlo lako može se dogoditi da Vatreni kao najlošiji drugoplasirani ne odu niti u play-off

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. rujan 2017. 17:13

Do kraja kvalifikacija za SP ostala su još dva kola. Hrvatska na početku listopada igra u Osijeku protiv Finske pa par dana kasnije gostuje u Kijevu kod Ukrajine. Kako bi zaigrali na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri naše najveće šanse izgledaju ovako:

Pobijediti Finsku, nadati se da Island neće pobijediti Tursku i onda u Ukrajini izboriti barem bod. U takvom bismo raspletu imali 20 bodova, a s 20 bodova smo, u slučaju da Island ne uspije u Turskoj, sigurno prvi u skupini. Naravno, s obje pobjede prvi smo bez obzira na ostale rezultate.

Također, s četiri boda bismo, bez obzira na ostale rezultate sigurno bili drugi. Drugo mjesto s 20 bodova, prema sadašnjem raspletu, vjerojatno vodi među osam od devet najboljih na toj poziciji i samim time u dodatne kvalifikacije, ali može se dogoditi i da na kraju ne budemo niti drugi. Završimo li pak kao drugi u skupini, vrlo lako se može dogoditi i da budemo najlošiji drugoplasirani pa niti ne odemo u play-off.

Naime, prilikom usporedbe učinka svih drugoplasiranih, u svim se skupinama briše njihov učinak protiv najlošije momčadi skupine. Maknemo li, dakle, šest bodova osvojenih protiv Kosova i sedam golova koliko smo im ukupno zabili u dvije utakmice, Hrvatska bi bila pri samom dnu poretka drugoplasiranih i vrlo lako mogla bi ispasti iz play-offa.

Da zaključimo, pobijedimo li u obje utakmice do kraja kvalifikacija idemo bez problema izravno na Svjetsko prvenstvo. No, problem je u igri naših koja ne ulijeva povjerenje kako bismo bili sigurni u tri boda iz Kijeva, a čak niti u tri boda iz Osijeka...

Rezultati by SofaScore

Linker
27. travanj 2024 02:58