Bruno Petković
 DAMIR SENCAR Afp
POGLEDI EX-VATRENIH

Prosinečki secira Vatrene: ‘Bili smo dobri? Pa nismo im opalili po golu! A Petković kao da igra futsal‘

Pet bivših hrvatskih reprezentativaca za SN je seciralo igru Vatrenih pred uvodni nastup na Euru.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. lipanj 2021. 18:11

Koje smo odgovore dobili na utakmici s Belgijom? Je li Hrvatska spremna za početak Eura, za Tri lava? Što uopće možemo očekivati na starokontinentalnom skupu? Zašto imamo problema u igri prema naprijed, zašto stvaramo tako malo prilika, zašto vezni igrači ne ulaze u završnicu, zašto nam bokovi nisu agresivniji u napadačkom smislu? Jesmo li mi uopće tako dobri kao što mislimo da jesmo ili smo i dalje u snu koji traje već tri godine, od Svjetskog prvenstva u Rusiji? O tome smo popričali s bivšim hrvatskim reprezentativcima...

- Ha, vidite, ima tu pitanja na koja je teško dati odgovor. Znate li vi odgovore? Da, imamo problema u igri prema naprijed, ali nije to samo tako lako riješiti. Ne radi se tu o prekidaču za struju pa, eto, sad ćemo ga uključiti i odmah zaigrati napadački. Nije to lako. Kad bi bilo lako, onda bi mi tako igrali - kaže nam u uvodu Robert Prosinečki.

Osvrnuo se na utakmicu s Belgijom, za koju kaže da je jedan od favorita Europskog prvenstva.

image
Robert Prosinečki
MUSTAFA CIFTCI Anadolu Agency Via Afp

- Vidim da se sad negdje provlači teza da smo dobro parirali Belgiji, a u biti nismo opalili po golu!? Osim onog Brekalovog udarca na samom kraju. Što znači to dobro parirati? Mi smo kao parirali, a nismo došli do gola.

Veli da je dosta teško igrati jer su mnogi naši reprezentativci umorni.

- Zapravo čekam vidjeti kako ćemo se uspjeti malo osvježiti u ovih pet dana do utakmice s Engleskom. Znate, najlakše je sad sjediti u fotelji, pa pametovati. Ja ne mogu znati u kakvoj su formi naši igrači, to najbolje zna izbornik Zlatko Dalić, mogu samo nagađati. Svi kužimo da smo prema naprijed bezopasni, ali koji su razlozi...

Veli nam Veliki Žuti da se svi skupa moramo malo spustiti na zemlju prije Eura.

- Koliko nam je trebalo nakon Francuske da uzmemo srebro? Dvadeset godina! Hej, dvadeset godina!? Pa, Francuzi su čekali, Belgija recimo nikad nije napravila takav rezultat. Nije to samo tako. Po meni, mi smo solidni, a kako ćemo proći na Euru mogu samo gatati. Daj više budimo objektivni, nismo dobri kao što smo bili u Rusiji. Te priče da smo na razini Rusije nemaju veze. Glavni igrači su nam stariji, neću kazati da su zasićeni, ali su - istrošeni! Imamo problema, recimo, desnog beka Vrsaljka, koji dugo nije igrao, a znamo da je dobar. Ima tu mnogo stvari koji utječu. Mi svi ponekad mislimo da možemo više nego što u biti možemo. Stalno bismo željeli biti u samom vrhu, to je taj naš mentalitet. Ne kažem da je to nemoguće, ali neće biti lako. Nekad moraš imati puno sreće da bi ostvario rezultat.

Onda je izrekao jedno zanimljivo zapažanje...

- Hrvatska nije bila najbolja u Rusiji! Hrvatska je bila najbolja na Europskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj! Tad smo igrali najbolji nogomet. Malo nam je nedostajalo sreće da napravimo veliki rezultat. Naravno, da, bili smo super u Rusiji, biti drugi je čudo, ali isto tako smo mogli sve to napraviti u Francuskoj, ali nije nas sreća pomazila da odemo do samog kraja.

Prosinečki kaže da će mnogo toga utjecati na hrvatski plasman na Euru...

- Realno, tri reprezentacije su najbolje. Francuzi su po meni najveći favoriti, pa oni imaju četiri momčadi koje mogu biti u samom vrhu. Među te tri spada i Belgija, te Portugal. Nijemci su također tu. Englezi? Mislim da oni ne mogu otići do kraja! Ne vjerujem da se na Euru može dogoditi neko čudo, da neki “underdog” napravi iznenađenje - zaključio je Prosinečki.

Jurica Vranješ ovako analizira činjenicu da imamo problema s napadačkom igrom.

- Hrvatska nema “killera”! Petković? Što Petković? Pa, u sjajnoj Dinamovoj sezoni je u Europi zabio četiri pogotka, u HNL-u je zabio devet, Gavranović i Oršić su daleko ispred njega. Po meni je Petković više vezni igrač nego napadač. Previše se vraća nazad po loptu, nešto slično što Kramarić radi u Hoffenheimu, samo što Krama više zabija. I najbolji je na toj poziciji u Bundesligi. Mi nemamo Lukakua, mi nemamo Benzemu... Nema više Mandžukića, nema više Olića. Njih dvojica nisu se spuštali nazad. Petković sve to lijepo odlaže, kao da igra futsal. Ali, ja ga ne vidim u šesnaestercu - priča Vranješ...

image
Jurica Vranješ
JOCHEN LUEBKE Ddp Images Via Afp

Međutim, isto tako stoji činjenica, to smo vidjeli protiv Belgije, da nije dobivao lopte kroz sredinu terena.

- Ma, recimo, mi smo se u većem dijelu prvog poluvremena igrali s Belgijancima. Kad je Modrić izbacio Carrasca, pa gurnuo Tielemansu kroz noge. bilo je to, da se netko ne uvrijedi, sprdnja na najvećoj razini. Kovačić i Brozović nisu gubili loptu. To je izgledalo toliko dobro kao u vrijeme kad su igrali Xavi i Iniesta u Barcelonu. Ali, prema naprijed nemamo igrača kojemu možeš dati čvrstu loptu na razini udarca. Za to trebaš imati igrača poput spomenutih Lukakua i Benzeme, te u našem slučaju Mandžukića i Olića, koji takvu loptu mogu kontrolirati. Kako ćeš onda doći do suparničkog gola na ovoj najvišoj razini? Pa nije niti Krama brzanac. Ali kad se vrati po loptu, Kramarić će uvijek napraviti nešto. Budimir isto nije neki brzanac, tvrd je, nije tehnički potkovan kao Petković, koji jest, ali je možda najsporiji od svih prema naprijed. I previše se vraća nazad po loptu gdje već imamo Modrića, Kovačića i Brozovića, pa i Vlašića i Brekala kad uđu. Svi oni žele kontrolirati loptu.

Vranješ zaključuje da smo mi u igri na razini Rusije, ali da nam definitivno nedostaje pravi napadač golgeter.

- Fali nam pravi “killer” da bismo mogli kazati da idemo do polufinala! Također, Modrić i Kovačić nisu igrači koji zabijaju. I tu je onda problem, nemamo niti pravog napadača, a nemamo ni igrače koji ulaze u šesnaesterac iz drugog plana.

Jerko Leko kaže da je Hrvatska uvijek imala jednog ključnog defenzivnog veznog koji je omogućavao drugim veznjacima da se ubacuju u napad.

- Kovačić mora na sebe preuzeti odgovornost da više ulazi iz drugog plana. Uz Petkovića i dva krila, nama fali igrača u sredini, igrača koji će kroz sredinu doći u završnicu. Tu bi se osim Kovačića više trebao ubacivati i Modrić, ako je već Brozović taj centralni defenzivni vezni. Na utakmici s Belgijom su nam se po loptu spuštala sva tri veznjaka, prenisko je to da bi oni na kraju mogli doći prema naprijed i ući u šesnaesterac suparnika.

image
Jerko Leko
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Veli Leko da kad već imamo takvu sredinu terena, onda bismo trebali imati ofenzivnije bekove.

- Kad bismo imali ofenzivnije bekove, tad bi nam krila mogla ulaziti u šesnaesterac kao druge špice. Tako bismo imali jedno krilo i centralnu špicu, te drugo krilo koje bi zatvaralo drugu stativu. Na taj način bi bilo lakše i bili bismo opasniji kad već veznjaci ne ulaze u završnicu. Kad imamo pasivne bokove, te krila koja donose centaršuteve, onda nemamo nikoga u šesnaestercu, osim jednoga napadača, pa smo onda bezopasni. Naša igra mora se postaviti više jer ako smo u niskom bloku, ne možemo stići u napad, to je onda nedostatak i hendikep. Niti Kovačić, niti Modrić bez lopte ne ulaze u šesnaesterac dovoljno često. Vrsaljko je ofenzivni bek, Barišić također, pa čovjek je imao ogroman broj asistencija za Rangers, ali za njih se igra mora tako postaviti, možda bi tu pomogao Vlašić.

Leko zaključuje...

- Mislim da na Euru možemo biti pravi, ali me brine hoćemo li u turniru zadržati onaj ritam koji smo imali na Svjetskom prvenstvu. Moramo imati plan B u kojem ćemo mijenjati formaciju igre kako bismo dobili više igrača u šesnaestercu, a samim time i efikasniju momčad.

Nikica Jelavić, bivši reprezentativni napadač, kaže da većina klubova i reprezentacija nakon velikih uspjeha dožive neki pad.

- Ponekad se radi o mentalnoj blokadi, a nama je stigla i neka smjena generacija. Otišli su neki ključni igrači koji su nam donijeli srebro. Došlo je dosta novih, treba vremena da se sve posloži. Držim da će nam trebati jedan ili čak dva kvalifikacijska ciklusa gdje ćemo patiti da bi sve sjelo na svoje mjesto. Ovo što sada gledamo nije ništa nenormalno, sve je to normalan proces. Ali, jasno mi je da javnost, kad nešto ne ide onako kako se očekuje, cijelu priču gleda kroz drukčije naočale - priča Jelavić.

image
Nikica Jelavić
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Veli da bi tek u onim idućim kvalifikacijama i naš napad profunkcionirati na najbolji način.

- Tada će i Petković biti kakav treba biti, imat ćemo više centaršuteva s bokova, vezni igrači će se ubacivati i ulaziti i završnicu. Rijetko koja reprezentacija drži stalno kontinuitet igara na jako visokoj razini. Da, vidio sam protiv Belgije kako se vezni igrači slabo ubacuju u šesnaesterac i kako nisu opasni. Pa, jedini šut od veznjaka, koliko se sjećam, bio je onaj Brozovića s dvadeset metara koji je otišao visoko preko gola. Da, trebat će vremena da sve sjedne na svoje mjesto što, pak, ne znači da mi na ovom Euru nećemo biti dobri. S ovom medaljom u Rusiji smo navikli javnost da svaku utakmicu trebamo pobijediti, da igramo lepršav nogomet i da Brozović svaku utakmicu mora istrčati 16 kilometara. Nije to baš tako lako - zaključio je Jelavić.

Danijel Pranjić veli da ga zabrinjava ono što je vidio protiv Belgije kad se radi o našoj napadačkoj igri.

- Nije Belgija bila bolja od nas u posjedu lopte, ali nedostajalo nam je konkretnosti. Recimo, Belgija je u svakom ozbiljnijem napadu bila opasna, mi nismo. Mi smo širili igru, igrali s jedne na drugu stranu, sve je to bilo lijepo i krasno, ali smo izgledali totalno neopasno, jalovo.

Kaže da ga ipak nešto veseli...

- Raduje me izjava Matea Kovačića nakon utakmice u kojoj je kazao da su se on i Luka trebali malo više pridodavati napadu. Znači da dečki vide da smo neopasni u napadu. Koji je razlog? Pa, mislim da su to sve ove posljednje utakmice nakon Rusije u kojima nismo imali dobre rezultate. Vjerojatno je ušlo malo straha u naše reprezentativce. Zato igramo malo opreznije.

Pranjić kaže da za Euro treba ovakav recept...

image
Danijel Pranjić
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Na Europskom prvenstvu trebat ćemo preuzeti više rizika! Eto, recimo, nije mi se svidjela izjava izbornika Dalića u kojoj je rekao “da se prvih petnaest minuta moramo obraniti”. Zašto to govori? Zašto mi ne bismo napali u prvih petnaest minuta i zabili pogodak? Napad je najbolja obrana. Idemo mi napasti Engleze, dati im pogodak, pa neka onda oni razmišljaju kako poravnati. Protiv Engleske trebamo imati hrabrosti i rizika. Ako im damo gol, onda smo u velikoj prednosti. Mi smo viceprvaci svijeta i tako se moramo postaviti. Hrvatska ima najbolju veznu liniju u Europi, mi moramo biti gazde na terenu!

Naš bivši veznjak za kraj zaključuje...

- Ne može Petković ostati sam u napadu. On se izvlači i ostavlja lopte, ali Modrić i Kovačić nisu tipovi igrača koji će to koristiti. Gledajte, što god Modrić napravi, nitko mu ništa neće kazati. Mora biti opasan po gol, u reprezentaciji je gazda na terenu, on to može. Da sam izbornik, kazao bih mu: “Luka, preuzmi sve na sebe, kreni u protivnički šesnaesterac!”

Linker
18. svibanj 2024 04:01