Lužniki Rusija
 REUTERS/Maxim Shemetov / REUTERS
DUGOPOLJAC OTKRIVA

RUSIJA KROZ OČI BIVŠE ZVIJEZDE HAJDUKA Organizacija će biti na visokoj razini, najbolji prijevoz su zrakoplovi, a evo koliko će koštati ulaznice

MIJO CAKTAŠ Već dvije godine igra u Rusiji i zna kako se u ovoj velikoj državi spremaju za Mundial
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. studeni 2017. 12:22

Mijo Caktaš u ruskom Kazanju čeka Svjetsko prvenstvo. Dugopoljac kojeg je afirmirao Hajduk, već gotovo dvije godine nosi dres Rubina. Prošao je Caktaš sve ruske stadione, zna kakva je situacija s infrastrukturom na istoku Europe.

- Koliko smo upoznati, još se dva stadiona uređuju, a ostali su spremni. Najbolji su u St. Peterburgu i Moskvi. Lužniki je mjesto finala, taj će biti najbolji - kazat će Caktaš u dvije rečenice i dodati:

- Daleko je Svjetsko prvenstvo, moram reći da se u Rusiji ne osjeća kako će za sedam mjeseci ovdje igrati najveće nogometne zvijezde. Možda je u Moskvi drukčije, ali mi u Kazanju nemamo taj osjećaj.

Međutim, to ne znači da Rusija nije u svim segmentima spremna za Svjetsko prvenstvo.

- Smještaja će biti na izuzetnom visokom nivou. Neće biti ni skupo, barem u manjim gradovima. Moskva će ponuditi nešto skuplje hotele, ali to je ipak glavni grad. U Kazanju i ostalim gradovima moći će se pronaći ugodan smještaj za pristojan novac.

Ulaznice 50-ak eura

Kakva je potražnja za ulaznicama?

- Ljudi kupuju, čak ni cijena nije previsoka. Bit će prosječna cijena oko 50-ak eura, makar za ovu početnu fazu natjecanja. Nije to ni malo za stanovnike Kazanja koji žive od 300 do 400 eura mjesečnih primanja. Ali, valjda svi razmišljaju kako je Svjetsko prvenstvo jednom u njihovom dvorištu.

Što će SP promijeniti za Rusiju, kakve su prometne komunikacije?

- Oni koji su se po Francuskoj vozili automobilima, neka zaborave u Rusiji na taj model prijevoza. Ogromne su relacije, a ceste nisu na tom nivou da se između gradova s istoka i zapada zemlje može prelaziti cestom. U ruskom prvenstvu iz Kazanja stalno letimo. Zrakoplov je najbrže sredstvo komunikacije. I najbolje u ruskim uvjetima.

Što Rusi očekuje od Zbornaje, čemu se nadaju u rezultatskom segmentu na SP-u?

- Ničem posebnom. Nisam osjetio nikakav poseban optimizam. Rusi nemaju reprezentaciju koja bi mogla napraviti poseban rezultat. Igrači su im uglavnom u domaćoj ligi, nema zvijezda i zato će biti sretni ako prođu prvi krug, ne ispadnu u ranoj fazi. Domaćini su, ali u ovom trenutku, sedam mjeseci prije početka SP-a, svjesni su kako nemaju kvalitetu za veće dosege. Njima je sada bitnije da organizacijski polože ispit, a što će biti na terenu, s time se ne zamaraju previše - poručio je Caktaš.

Linker
27. travanj 2024 02:48