REUTERS/Antonio Bronic
PIŠE R. MATTEONI

SPORTSKE EKSKLUZIVNO DOZNAJU Dosadašnje informacije nisu točne, ono što Kinezi nude Mandžukiću gotovo je van svake pameti!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. listopad 2016. 15:52

U reprezentativnom je okruženju vratio dio potisnutog mu golgeterskog raspoloženja. Tri gola Kosovu u Skadru, jedan Fincima u Tampereu trebali bi barem malo donijeti vedrine u svakodnevicu Marija Mandžukića. Napadaču Vatrenih odnosno Juventusa, naime, još se nikad otkako je profesionalni nogometaš u elitnoj ligi zemlje u kojoj nastupa (2005/06. do danas) nije dogodilo da sredinom listopada nije postigao nijedan pogodak za klub.

U svim dosadašnjim sredinama, Zagrebu, Dinamu, Wolfsburgu, Bayernu, Atleticu i Juventusu, nije se zabilježilo da je postio kao ove sezone u Torinu. Mandžukić je u dosadašnjem tijeku natjecanja u talijanskom prvenstvu te Ligi prvaka upisao 7 nastupa i statistički gledano, nema niti jedan pogodak i niti jednu asistenciju. Dodatni mu teret čini status kod trenera Allegrija. Treba se prisjetiti da je lani upravo Allegri tražio da se dovede Mandžukića, branio ga je od prvih i prilično žestokih kritika javnosti, a na što mu je hrvatski napadač kasnije uzvratio vrlo dobrim partijama i učincima (13 golova i 6 asistencija).

Ovaj dio sezone 2016/17. donio je drukčije odnose snage u napadačkoj formaciji torinskog kluba. Juventus je, naime, kupio najboljeg strijelca talijanskog prvenstva, Gonzala Higuaina, te je za njega izdvojio senzacionalnih 90 milijuna eura odštete. Više je nego logično kako će Argentinac, ako je zdravstveno i formom OK, biti prvi napadač Stare dame.

Već sama činjenica da se klub u ljetnom prijelaznom roku odlučio kupiti Argentinca nagovijestilo je da za Mandžukića slijedi manje prostora u novoj sezoni. To je već bilo dovoljno da Brođanin osvježi uobičajena mu neraspoloženja iz dana u Bayernu odnosno Atleticu. No, sada sa 30,5 godina stvari se općenito mijenjaju i za njegove navike. Nakon što je u posljednje tri sezone dva puta mijenjao klub i osigurao si nove top europske destinacije, s lukrativnim ugovorima, to bi mu u idućem ljetu, kada bude imao 31 godinu, ipak bilo teškom misijom.

Juventus se već oglasio jasnim stavom uprave kako na Mandžukića ozbiljno računaju. To ni ne čudi, jer Juve igra na više fronti i do 50-55 utakmica godišnje, te im trebaju duplirane pozicije. Znači, za Mandžukića će sigurno biti dovoljno utakmica i prostora da se pokaže, poglavito ako bude i kartona odnosno ozljeda drugih napadača. Da Allegri i Juve tako doista misle sugerira i to što su prodali Zazu odnosno zadržali Mandžukića.

To je dakle stav kluba, a kakav je stav igrača? Zatvoren u svom svijetu javno se neće izjašnjavati, iako je sigurno da se teško miri s trenutnim statusom. U tom kontekstu, međutim, nema puno izbora. Ili će prihvatiti takav logičan status, uz vrhunski ugovor (4,5 milijuna eura) i borbu za trofeje u Italiji i Europi, te biti dovoljno svjež tijekom sezone za Juve i za reprezentaciju, ili će se odlučiti za novi odlazak.

Kineski bogati klub, iz Šangaja, nudi ogroman novac Mandžukiću, kao što im je to običaj da bi namamili u tamošnje prvenstvo dobre igrače iz Europe. Informacije da mu se ponudilo velikih 8 milijuna eura plaće nisu precizne. Kinezi su spremni Mandžukiću dati i puno više od toga! Na njemu je da se odluči, moguće već i do zimskog prijelaznog roka, odnosno idućeg ljeta.

Dakle, hoće li se praktično odreći top nogometa sa 31 godinom u korist senzacionalno bogatog ugovora, ili će ipak prihvatiti logične zakonitosti elitne razine europskog nogometa (najsnažnija konkurencija za igru) i nastaviti se boriti za trofeje, odnosno biti dijelom top nogometa barem do svjetskog prvenstva u Rusiji.

Kad je u pitanju Mandžukić vrlo je nezahvalno prognozirati kojoj opciji će se prikloniti...

Linker
10. svibanj 2024 15:51