screenshot
NIŠTA OD VATRENIH?

VELIKI, ALI NEISPUNJENI TALENT HR NOGOMETA O POZIVU ZA VATRENE 'Ako me Ante Čačić u godinu i pol dana nijednom nije zvao, ne vjerujem ni da sada hoće'

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 08. rujan 2017. 10:01

Ante Rebić jedan je od igrača koji do sada nisu razvili svoj ogromni potencijal. Teško je razlučiti tko je kriv zašto je tome tako. Odlazak u Fiorentinu očito za njega nije bio pogodak, Split je za njega inkasirao 5 milijuna eura, ali za 19-godišnjeg ofenzivca očito je bilo prerano. Povratak u Frankfurt mogao bi biti pravi zgoditak za njega, ali i Niku Kovača, koji nikada nije krio da mu je Rebić jedan od ljubimaca, unatoč svim mušicama koje ispoljava.

Ljeto puno neizvjesnosti završilo je sretnim raspletom za igrača koji je do sada 10 puta igrao za Hrvatsku. U Frankfurtu su odlučili kako neće otkupiti njegov ugovor od Fiorentine, premda je to u ožujku izgledalo kao gotova stvar.

No, lošiji rezultati i njegove igre u finišu sezone ohladili su čelnike bundesligaša koji nisu bili spremni platiti 5 milijuna eura igrača koji je sezonu završio s dva pogotka i dvije asistencije u prvenstvu, te golom u finalu Kupa, nedostatnim za osvajanje trofeja. Eintracht je tijekom ljeta bio vrlo aktivan na tržištu, potpuno su izmijenili momčad, što nije čudno kada se zna da su većinu prošlosezonskog kadra činili igrači na posudbama iz drugih klubova.

Direktor Fredi Bobić shvatio je da to može funkcionirati kratkoročno, pa su tijekom ljeta dovodili igrače s odštetom, za napadača Sebastiena Hallera plaćena je najveća odšteta u povijesti kluba, 7 milijuna eura. U klub su došla i neka poznata imena poput De Guzmana i Kevina Princea Boatenga, no u prva dva kola Eintracht je osvojio samo bod, odigravši 0:0 u Freiburgu, te doživjevši domaći poraz od Wolfsburga 0:1.

Iz tih rezultata je odmah vidljiv problem efikasnosti. Tijekom ljeta Niko Kovač uigravao je sustav 3-5-2, koji se u defenzivnom bloku pretvarao u 5-3-2.

- Najbrži put do suparničkog gola je kroz sredinu, stoga ćemo pokušati protivnike kanalizirati ne bokove - objasnio je promjenu taktike bivši hrvatski izbornik.

Bolje vrijednosti

No, pitanje je hoće li inzistirati na ovom sustavu, sada kada se Rebić vratio. Hrvatski ofenzivac najbolje djeluje kao lijevo krilo, u ovom sustavu mogao bi biti drugi napadač, ali tada bi njegova probojnost po boku bila sputana. Splićanin pak ne krije zadovoljstvo što je ponovno u Frankfurtu, vrlo negativan je bio o ljetu u Firenci i radu s trenerom Piolijem.

- Gotovo da nismo ništa radili osim na taktici i oporavku - započeo je Rebić priču. - Način na koji se igra i trenira u Serie A uopće mi ne odgovara.

Ne krije kako mu je cilj bio povratak u Eintracht. Opet je riječ o posudbi, ali po znatno povoljnijim uvjetima za bundesligaša.

- Od prvog dana sam znao da se želim vratiti.

Nije gubio nadu, i u trenutku kada se prijelazni rok bližio kraju stigao je dugo očekivani poziv.

- Kada me Fredi Bobić nazvao, u roku od pola sata sam se spakirao u bio spreman za povratak. Neizmjerno sam sretan što sam opet ovdje - dodao je Rebić kojeg je Kovač odah po dolasku u Frankfurt poslao na testiranje laktata.

- Moje vrijednosti su bolje nego prošle sezone, potpuno sam spreman i stavljam se na raspolaganje svom treneru.

Hoće li to biti već u subotu na gostovanju u Mönchengladbachu, zna samo Kovač, no bivši hrvatski izbornik svjestan je da bi mu Rebić mogao pomoći u ofenzivi. Naime, od finala Kupa Eintracht je zabio samo četvrtoligašu Emdtebrücku.

- Gledao sam utakmice s Freiburgom i Wolfsburgom, u obje smo bili bolji, ali nismo imali sreće - smatra Rebić koji će ove sezone nositi dres s brojem 4.

Prošle je imao 17-icu, međutim, nju je uzeo Boateng. Na raspolaganju su mu ostali 4, 16 i 36.

Varazdin, 070615.
Gradski stadion Varazdin.
Prijateljska nogometna utakmica reprezentacije Hrvatske i Gibraltara.
Na fotografiji: Ante Rebic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Broj zbog Perišića

- Htio sam zapravo uzeti broj 12, ali on je namijenjen našim navijačima. Uzeo sam četvorku jer nju nosi i moj prijatelj Ivan Perišić.

Posljednju utakmicu u dresu reprezentacije Rebić je odigrao 12. lipnja 2015. na pustom Poljudu protiv Italije. Od tada je još bio u kadru za dvoboje s Azerbajdžanom i Norveškom, ali silaskom sa scene Nike Kovača završila je i njegova reprezentativna karijera.

- Ako me Ante Čačić u godinu i pol dana ni jednom nije kontaktirao, ne vjerujem ni da sada hoće, koliko god bih bio sretan zbog toga - dodao je Rebić koji se nada da je njegovim putešestvijama stigao kraj.

- Želim ostati u Eintrachtu što je duže moguće - zaključio je napadač koji će 24. rujna napuniti 24 godine.

Dovoljno je mlad da bi napredovao, a već je dosta toga iskusio i ova sezona mogla bi biti ključna u njegovoj karijeri.

BERLIN, GERMANY - MAY 27: Ante Rebic of Frankfurt celebrates after scoring his team's first goal during the DFB Cup final match between Eintracht Frankfurt and Borussia Dortmund at Olympiastadion on May 27, 2017 in Berlin, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Linker
02. svibanj 2024 20:53