Foto: Damir Krajac / CROPIX
PIŠE DRAŽEN ANTOLIĆ

REZULTAT KAKAV SE NE PAMTI Hrvatska ima četiri predstavnika u Play-offu, klupski nogomet doživljava renesansu, a tribine su pune

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. kolovoz 2017. 21:05

Briljantan i potpun učinak Hrvata: osam protivnika, osam prolazaka. Ovog četvrtka doživjeli smo povijest, rezultat kakav se nikad nije dogodio. Hrvatska je 2014. imala četiri predstavnika u play-offu, ali Dinamo kao prvak tada nije bio u elitnom natjecanju, skliznuo je u kvalifikacije Europske lige. Sada je Hrvatska top. Te su se godine Dinamo i Rijeka probili u skupine, Rijeka to već ima, hoćemo li od tri jurišnika doživjeti novi pothvat da sva tri, ili sva četiri, igraju cijelu jesen na kontinentu?

Hrvatski su klubovi već nekoliko sezona sve jači i konkurentniji u Europi, rejting raste, a apetiti su veći. Klupski nogomet u nas živi renesansu. Pune tribine u Rijeci, Splitu i Osijeku, napet i dobar nogomet, drame i, najvažnije - pobjede! U tri grada tri ugledna rivala koja nisu zabila nijedan gol. Samo je Dinamo imao status nositelja, potvrdio ga, ali, zapravo, samo Modri nisu oduševili svoje navijače. Imaju to šansu učiniti...

No nisu Hrvati tek pregazili sve prepreke, eliminirali su iz Europe ugledna i jaka nogometna imena, klubove koji su očekivali velike rezultate. Pothvat svih pothvata napravio je Osijek, PSV se nadao da će napraviti više nego lani, kada je bio akter Lige prvaka, a za međunarodne utakmice neće im trebati dugi rukavi. Što je njihov debakl veći, tim je domet Bijelo-plavih fantastičniji. Nitko, ni kladionice, nije im davao šansu prije prve utakmice. Ali i Red Bull i Bröndby klubovi su za respekt.

Koliko je hrvatski nogomet dobar, nerijetko i sjajan, sada ne svjedoči samo reprezentacija; raste i ugled HNL-a, klupski se nogomet vinuo na razine na kojima u modernom dobu nije bio. U HNL-u se igra ozbiljno kvalitetan nogomet. Ne Petica, ne Desetka, ali odmah je nakon tih najjačih državnih prvenstava i naša liga. Čudesno za tako malu državu! Od zemalja koje kreću toliko rano u natjecanje nitko nije ravan Hrvatima. O ždrijebu ovise izgledi u play-offu, ali koga god dobili, svi će gajiti nadu, a mnogi i imati šansu za skupinu. Lige prvaka ili Europske lige.

Ali Osijek, taj spektakularno dobar i sjajno trenerski vođeni bijelo-plavi sastav, najslađi je šlag. Doktor Zekić i njegovi i neustrašivi borci bacili su PSV na koljena kao nitko prije, i to već početkom kolovoza. A kako se tek veselimo domaćim derbijima, i koliko će ih samo biti... Vatromet zbog nogometa od Splita do Osijeka. Nogometna groznica trese državu. Nakon toliko crnila.

Linker
07. svibanj 2024 12:33