CROPIX
ROSSONERI SU RANJIVI

RIJEKIN BRANIČ NOSI ISKUSTVO IZ ITALIJE I UPOZORAVA 'To je jedan drugačiji nogomet, ako se uplašimo dobit ćemo pet komada! Bit će to velik izazov...'

DARIO ŽUPARIĆ Rijekin branič na Rujevicu je stigao s iskustvom igranja u Serie A, a uoči gostovanja na San Siru nije pesimističan
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 27. rujan 2017. 12:41

Za Rijeku je počeo “veliki tjedan“. Do gostovanja kod Milana, koje se na Kvarneru silno iščekuje još od ždrijeba skupina Lige prvaka, ostala su još dva dana i koliko god je protiv Slavena Belupa propuštena prilika za primaknuti se na minus dva Dinamu, sraz protiv Rossonera je toliko okupirao razmišljanja navijača da se Koprivnice više nitko gotovo i ne sjeća.

Doduše, govorimo o navijačkim razmišljanjima, u riječkoj svlačionici ipak još postoji mali žal što priča nije drugačije završila.

- Treba zaboraviti što prije utakmicu u Koprivnicu iako žal i dalje postoji. Kada pogledamo kiksali su i Dinamo i Hajduk, mi smo možda igrali protiv najtežeg suparnika, ali ne treba o tome razmišljati. Okrenuti smo Milanu, treba gledati prema naprijed i pokušati ostvariti što bolji rezultat - kaže Dario Župarić, branič Rijeke s iskustvom igranja u Serie A odakle je prošle zime došao na Rujevicu.

Još od ždrijeba krajem kolovoza gostovanje na San Siru debelo je podcrtano u riječkom kalendaru, iščekivanje najveće utakmice sezone polako se približava kraju.

- Milan je poseban izazov zbog veličine kluba, tradicije, povijesti koju imaju… Dobro znamo da je to jedan od najvećih klubova na svijetu, ne iznenađuje me ni najmanje što svi pričaju o toj utakmici. Ipak, one pozitivne nervoze, barem kod mene, nema. Utakmica koja je kao i svaka druga, veseli me što ćemo igrati protiv ponajboljih igrača na svijetu tako da ništa osim toga nije neuobičajeno.

U Italiji ste igrali protiv gotovo svih najjačih momčadi, ali ne i protiv Milana. Sada ćete upotpuniti taj dio…

- Istina, igrao sam protiv Juventusa, Napolija, Rome… Neka je i Milan došao na red, veselim se izazovu, jakim utakmicama, glupo je uopće govoriti da su takve poseban motiv svakom igraču.

Vjerujem da možemo

Hoće li pomoći iskustvo koje nosite iz Italije? Zapravo dobar dio zadnje linije Rijeke ima epizodu u elitnom razredu talijanskog nogometa pa znate što vas očekuje, koja je razina igrača s druge strane.

- To je jedan drugačiji nogomet od onog kojeg mi igramo, s puno taktike, snage, trke… Milan je, uz kvalitetu koju ima, čvrsta momčad i sigurno ćemo imati težak zadatak.

Ipak, ni Milan ne briljira u Serie A, čim je jači suparnik s druge strane vidi se da je ranjiv.

- To je Italija, taj njihov nogomet u kojem se utakmice pobjeđuju na malim stvarima i gube na detaljima. Svaki gleda gdje će na prekidu nekoga zafrknuti, izmisliti neku taktičku varku koja će uroditi plodom. Tako se igra, svaki svakog može dobiti.

Može li se onda Rijeci u četvrtak dogoditi ta večer u kojoj svatko svakoga može dobiti?

- Ja vjerujem da možemo. I kada sam s Pescarom igrao protiv Juventusa, Napolija ili Rome vjerovao sam da možemo ostvariti veliki rezultat, na travnjaku vidiš kvalitetu, ali i da te momčadi ne lete, pa u isto vjerujem i sada. Ne želim zvučati bahato, ali mislim da možemo igrati s njima, važno je da budemo čvrsti i disciplinirani. Iako je Milan veliki favorit i oni će razmišljati kako da nama ne dopuste puno prostora.

U Europi im je napad raspucan, Škendiji su zabili šest golova, bečkoj Austriji pet, Kalinić, Silva i Suso se čine kao najveće prijetnje. Osjećate li neki respekt prema njima ili je priprema kao i za svakog drugog napadača?

- To su sve veliki igrači, ali najbolje utakmice u karijeri sam odigrao protiv najboljih napadača. Protiv ovih, uvjetno rečeno, slabijih bi se uvijek dogodio neki cirkus. Ne plašim se, na kraju krajeva ovu utakmicu moramo izgurati kao momčad, rezultat će ovisiti o učinku cijele momčadi.

Podrška puno znači

Imate već dosta i europskog iskustva, imate iza sebe utakmice protiv Salzburga, AEK-a i Olympiacosa, mogu li vam one pomoći u tim detaljima za koje govorite da će odlučivati?

- Mogu, ali ne samo te utakmice… Odigrali smo u ovoj sezoni gotovo 20 utakmica, vidjeli smo i u HNL-u i u Europi da se svaka sitnica kažnjava. A ako nas je kaznio AEK onda možete misliti što govoriti o Milanu.

Cropix

Mislite da će trebati odigrati utakmicu na puno većoj razini nego što je bilo protiv Olympiacosa ili AEK-a?

- Hoće i nadam se da ćemo to ostvariti. Ovisi samo o nama, bitno je dobro se postaviti na terenu i ne uplašiti se imena suparnika. Nemamo razloga za to, jer ako se uplašimo dobit ćemo “pet komada“.

Razlog za ne uplašiti se bit će i nekoliko tisuća navijača Rijeke na San Siru. Iako će to biti tek deset posto očekivane posjete (očekuje se 50-ak tisuća gledatelja), pogled prema tribini na vrhu bit će ohrabrenje za igrače na travnjaku.

- Navijačka podrška nam puno znači i uvijek nas diže. Drago mi je i zbog navijača što su dobili priliku gledati Rijeku na stadionu kakav je San Siro. Ipak je ovo jedna od najvećih utakmica u klupskoj povijesti, ne igraju se takve svaki dan, a potrudit ćemo se i na travnjaku da im damo razlog za zadovoljstvo - zaključio je Dario Župarić.

Linker
02. svibanj 2024 04:02