Francois Nel/Getty Images / Getty Images
NAKON MINIMALNOG PORAZA

SAMO JEDNA POBJEDA GA DIJELI OD OSTVARENJA SNA Hrvatski trener lovi veliki naslov: 'Imamo jedinstvenu priliku, možda nikad više...'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. studeni 2016. 15:31

Vrlo zanimljivu i neizvjesnu utakmicu odigrali su jučer korejski Jeonbuk Hyundai i Al-Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u finalu azijske Lige prvaka. Jeonbuk je iskoristio prednost domaćeg terena i prvu rundu riješio u svoju korist, ali momčad hrvatskog stručnjaka Zlatka Dalića sljedeće subote ima uzvrat na svom stadionu, a s pogotkom u gostima i solidne izglede za ukupnu pobjedu.

- Zadovoljan sam kako smo igrali, ali nisam zadovoljan rezultatom. Smatram da nismo zaslužili izgubiti, iako su oni vrlo jaka i moćna momčad koja je na domaćem terenu svladala Šangaj sa 5:0, a korejskog prvaka Seoul u polufinalu 4:1. No, ako smo već izgubili, onda je ovo najbolji rezultat - rekao je nam je Dalić nakon utakmice u Južnoj Koreji.

Problem sa spremnošću

Oba finalista već su osvajali naslov azijskog prvaka. Al-Ainu je to uspjelo 2003. godine te su do danas ostali jedini klub iz Emirata s kontinentalnom titulom, dok je Jeonbuk slavio 2006. godine. Zlatku Daliću bi osvajanje naslova azijskog prvaka bio daleko najveći uspjeh u trenerskoj karijeri, koja je krenula ulaznom putanjom nakon odlaska u Saudijsku Arabiju 2010. godine.

Dvije godine proveo je u pustinji, u malom klubu Al-Faisaly u kojem je dobrim radom i rezultatima na sebe skrenuo pažnju većih. Potom ga je doveo ugledni Al-Hilal, gdje je prvo radio kao trener mlade momčadi, da bi potom preuzeo i prvu ekipu s kojom je osvojio Prinčev kup i drugo mjesto u prvenstvu Saudijske Arabije.

Njegovo je ime tada postalo poznato na Bliskom istoku te je stigao poziv iz Al-Aina, najpoznatijega kluba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s kojim je osvajao prvenstvo, Kup i Superkup, dvaput je bio izabran i za trenera godine, a sad je na korak do najvećeg ostvarenja. Kaže da se u Jeonjuu osjećao značaj utakmice te da njegovim igračima nije bilo lako igrati.

- Bila je to vrlo teška utakmica, pritisak je bio velik, na tribinama je bilo 40.000 domaćih navijača. Cijeli doživljaj je poseban, ipak je to finale Lige prvaka najvećega kontinenta na svijetu, a na kraju sam tužan zbog nezasluženog poraza. Nažalost, nismo dovoljno spremni, prvenstvo se prekida svaki mjesec i pet-šest igrača odlazi s reprezentacijom na dva tjedna, što nam stvara dosta poteškoća. Ipak, ostvarili smo aktivan rezultat i još uvijek je sve otvoreno.

U jučerašnjem prvom srazu Jeonbuka i Al-Aina igralo se otvoreno, prilika je bilo na obje strane, a domaćin je u prvom dijelu možda čak i oštećen za nedosuđeni kazneni udarac, sudac je označio slobodnjak izvan šesnaesterca. Sve se važno dogodilo u nastavku, kad su pala i sva tri pogotka.

Gosti iz Emirata bolje su otvorili drugo poluvrijeme, u 54. minuti odlični Al-Ainov kapetan Omar Abdulrahman sjajno je gađao gornji desni kut, ali je korejski vratar izvrsno reagirao. U 59. je Abdulrahman namjestio zicer za Asprillu, koji se spotaknuo i prokockao sjajnu priliku kad je izašao sam pred golmana Jeonbuka.

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - MAY 18: Al Ain Manager Zlatko Dalic celebrates with Alex Jason Brosque after winning   the Presidents Cup Final match between Al Ain and Al Ahli  at Zayed Sports City on May 18, 2014 in Abu Dhabi, United Arab Emirates.  (Photo by Francois Nel/Getty Images)
Francois Nel/Getty Images / Getty Images

Jedinstvena prigoda

Bila je to najava za 63. minutu kad je Omar Abdulrahman sjajno prevario trojicu domaćih igrača i na rubu kaznenog prostora pronašao Danila Asprillu, a kolumbijski krilni napadač je snažnim i preciznim udarcem pogodio sam gornji desni kut Jeonbukovih vrata. Bio je to prekrasan pogodak, no nedovoljan za pozitivan rezultat.

Jeonbuk je unutar šest minuta preokrenuo susret u svoju korist. Leonardo je u 70. minuti iskoristio trenutak nepažnje gostujuće obrane i sa 20 metara sjajno pogodio za izjednačenje. Korejcima se pritisak isplatio, robusni centarfor Kim izborio je kazneni udarac kojeg je sigurno realizirao Leonardo, prevario je vratara Eisu i poslao loptu u donji lijevi kut za konačnih 2:1.

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - MAY 18: Al Ain Manager  Zlatko Dalic reacts during the Presidents Cup Final match between Al Ain and Al Ahli  at Zayed Sports City on May 18, 2014 in Abu Dhabi, United Arab Emirates.  (Photo by Francois Nel/Getty Images)
Francois Nel/Getty Images / Getty Images

- Nažalost, promašili smo neke dobre šanse, no kažem, sve je otvoreno. Nama treba jedan gol, ali ne smijemo srljati. Oni su vrlo opasni i brzi u kontranapadima. Mislim da su izgledi 50:50 - kaže Dalić.

Hrvatski stručnjak vjeruje da će domaći teren biti prednost Al-Aina u uzvratnoj utakmici u Emiratima sljedeće subote.

- Bit će pun stadion u uzvratu, imat ćemo ogroman motiv. U prvoj utakmici u Koreji spoznali smo da se možemo s njima ravnopravno boriti i to će biti važno u pripremi uzvrata. Svi su bili tužni nakon utakmice, ali siguran sam da se možemo podići u sljedećih tjedan dana. Moram vjerovati da možemo ostvariti naš cilj, na taj način ću i spremati momčad. Pruža nam se jedinstvena prilika, možda nikad više nitko od nas neće biti u prilici postati azijski prvak.

Linker
03. svibanj 2024 07:04