Enrico Locci/Getty Images
USPOREDBA VATRENOG TROJCA

KALINIĆ 'ŠIŠA' SVOJE KOLEGE IZ REPREZENTACIJE Brojke jasno otkrivaju zašto je napadač Fiorentine najuspješniji iz 'berbe' 2015.

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. prosinac 2016. 16:09

Nikola Kalinić zabio je dva gola Sassuolu, talijanski mediji kite ga biranim riječima, a pred kraj 2016. godine na stolu su zanimljive brojke. “Hrvatska berba ljeto 2015.“, kako bi klubovi Serie A mogli nazvati angažiranje trojice ofenzivaca Ante Čačića, upravo Kalinića izbacuje na vrh.

Juventus je od Atletica kupio Marija Mandžukića za 19 milijuna eura, Inter od Wolfsburga Ivana Perišića za isti iznos, a Fiorentina je iz Dnjipra dovela Nikolu Kalinića za 5,5 milijuna eura. Danas, praktično godinu i pol kasnije, brojke govore da je Kalinić dao najviše od njih trojice. Dijelom i u Serie A, a pogotovo kad se pribroje i druga natjecanja. Najkonstantije je igrao, najviše zabio, a rame uz rame s Perišićem stoji ukupnom zbroju asistencija.

Ivan Perišić je nositelj ofenzivne igre Hrvatske, međutim, u Interu je znao biti i na klupi ili ući s klupe, za razliku od statusa koji ima među Vatrenima. Skupio je 57 utakmica, u njima zabio 13 golova i dodao 10 asistencija, od toga je u Serie A igrao 49 puta, postigao 11 pogodaka i u 9 navrata namjestio gol. Perišićeva brzina, tehnika i realizacija donosile su goleme koristi nacionalnoj vrsti, ali Inter nije do kraja izvukao najbolje od njega.

Mario Mandžukić u Juventusu se prošle sezone više borio s ozljedama nego je navikao u karijeri, to mu je smanjilo broj nastupa, igrao je ukupno 55 puta, zabio 18 pogodaka i dodao 8 asistencija, samo u prvenstvu Italije ima 42 utakmice, 14 pogodaka i 7 asistencija.

Nikola Kalinić je u dresu Fiorentine na terenu bio više, 62 puta, dao je pritom 25 golova i ima 10 asistencija, u Ligi je nastupio 52 puta, strijelac je bio u 20 navrata, a u osam slučajeva je suigračima namjestio šanse za gol.

Kako reprezentacija uglavnom igra s jednim klasičnim napadačem a to mjesto drži Mandžukić, Kalinić je u drugom planu u Vatrenima, no igre u Fiorentini dodatno mu dižu cijenu i bit će silno zanimljivo vidjeti hoće li Napoli konačno ove zime platiti koliko treba da ga dovede na San Paolo, nakon silnih očijukanja koja poduže traju. Zar nije vrijeme za Kalinića da zaigra u Ligi prvaka, a to će dosta teško ostvariti u Fiorentini.

KALINIĆ U FIORENTINI

Ukupno: 62 utakmice , 25 golova, 10 asistencija

Serie A: 52 utakmice, 20 golova, 8 asistencija

MANDŽUKIĆ U JUVENTUSU

Ukupno: 55 utakmica, 18 golova, 8 asistencija

Serie A: 42 utakmice, 14 golova, 7 asistencija

PERIŠIĆ U INTERU

Ukupno: 57 utakmica, 13 golova, 10 asistencija

Serie A: 49 utakmica, 11 golova, 9 asistencija

Linker
30. travanj 2024 16:26