Marcelo Brozović
 Marco Luzzani/Getty Images
POREMEĆENI ODNOSI

'SLUČAJ BROZOVIĆ' GLAVNA TEMA NA ČIZMI Hrvatu neće biti lako vratiti kredit kod navijača Intera

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. rujan 2016. 16:39

Kažu kroničari Intera kako je bilo pitanje vremena kada će se dogoditi slučaj Brozović. Zašto? Prije svega zato što je hrvatski nogometaš ovog ljeta htio otići u Juventus, što za jednog igrača Intera, ma kako se zvao, nije baš lagana opcija. Davna međusobna omraženost na liniji Inter - Juventus, iako su milanski klub preuzeli Kinezi, neće se promijeniti.

Otišlo se u tim negativnim odnosima, kao i u međusobnim optužbama oko toga tko je mutio u aferama tipa Calciopoli, predaleko da bi se barem prividno u javnosti zakopale ratne sjekire. Navijači s jedne ili druge strane, svejedno tko bi od uprava klubova iskazao inicijativu za uspostavu boljih odnosa, napravili bi dar-mar.

Zato je svaka priča o transferu Marcela Brozovića u Juventus ovog ljeta bila osuđena da ostane tek pričom, istovrsno kako se odvijala storija Lichtsteinera, koji je htio iz Torina prema Milanu...

Escluso senza una ragione!!! Saluti ai tutti tifosi interisti!!!! Forza inter #epicbrozo

A photo posted by Broz (@marcelo_brozovic) on

Priča o lošim odnosima dva kluba moguće je jedan od temelja što je Brozović u posljednjih tjednima predmet polemika u Interovu okruženju, odnosno što je i igrač iskazivao poprilične nervoze i nezadovoljstva. Tako barem ističu kroničari Appiana Gentilea pozivajući se dijelom i na insajderske (igrači) izvore.

Sama činjenica da neki igrač želi iz Intera u Juve tumači se kao jasan znak da će njegov status u perspektivi biti drugačiji nego što je bio do tada. No, nije stvar samo u tome da je Brozović kanio otići, nego je bjelodana činjenica da ni Inter nije imao baš nešto puno protiv tog epiloga, uz jednu bitnu razliku. Može otići, ali samo u inozemstvo, odnosno ne u Juventus kad je Italija u pitanju. To je razlog što nije cijela javnost, odnosno navijači Intera, baš jedinstvena u stavu prema hrvatskom igraču.

Dobar dio ukazuje na pravo igrača da bira kako će i gdje nastaviti svoju budućnost, ako mu sadašnji klub nije baš toliko zagrijan da ga zadrži. Ili, bolje rečeno, ako trener koji sada vodi Nerazzurre ne vidi Brozovića igračem za njegov sustav i inzistira na dolasku portugalskog veznjaka Joao Maria...

Dead man walking

To je dodatni uteg Brozovićevom statusu, ljetošnja promjena trenera u Interu. Ona se dogodila u kolovozu, kada je prvenstvo bilo već pred vratima, i samo je potvrdila da se neke loše navike u milanskom klubu teško mijenjaju. Roberto Mancini dobio je praktični otkaz jer je bio preskup za ono što je nudio u svom radu (rezultati), odnosno što je stalno tražio nove i skupe igrače.

Kineski vlasnici, koji se za sada još oslanjaju na stavove prijašnjeg vlasnika i sadašnjeg suradnika Ericka Thohira, odlučili su se za Franka de Boera, odajući i tim potezom kako zapravo malo razumiju profesionalni nogomet u Europi. Nizozemac, naime, nikad nije bio trener izvan svoje zemlje, nema dužeg stručnog iskustva, a nema niti iskustvo igranja u talijanskoj Serie A.

Dovesti takvog trenera, koji usput komunicira isključivo na engleskom jeziku, koji ne poznaje igrače koje ima, ni one koji su mu dovedeni, ne pozna ambijent, ligu a ima sasvim drugačiju filozofiju nogometa, i to pred sam početak natjecanja, definitivno je potez diletanata. Frank de Boer, smatra se danas u okruženju kroničara Intera, figurativno rečeno je dead man walking.

Ne vole ga navijači, ne vole ga igrači, ne vole ga baš ni mediji, a da stvar bude (naj)gora, rezultati su mu slabi. Momčad mu je očajno izgledala prošlog četvrtka u Euroligi, gdje ih je pobijedio usred Milana Hapoel Beer Sheva. Taj poraz je valjda bio okidač za Brozovićev slučaj, jer se po navodima iz kluba, a o kojima je već na presici govorio De Boer, igrač ponio neprofesionalno. Navodno je Brozović poželio napustiti stadion čim je zamijenjen u poluvremenu, što nam djeluje kao dosta neuvjerljiv argument.

Uoči derbija s omraženim Juventusom Brozović je spoznao da će biti izvan kruga kandidata kad nije nastupio ni u trening igri dvije momčadi, te je, pišu talijanski mediji, ljutito otišao iz Appiana u svojem Ferrariju. Zašto je De Boer posegnuo za takvom mjerom? Jedan od razloga je možda ideja da tako pokuša razdrmati svlačionicu, za koju se može kazati da ga baš i ne slijedi. Brozović, koji doista nije u formi, a trenutno ne uživa simpatije navijača zbog namjere odlaska u Juventus, nametnuo se treneru kao dobar kandidat da na njemu gradi autoritet...

Juventus opet opcija

Svakako da je aktualnom statusu doprinio i sam Brozović. Na stranu što je u javnosti poručio da je udaljen iz kadra bez razloga. Da je klub iziritiran njegovim ponašanjem dao je naslutiti i direktor Intera, Piero Ausilio, koji je prije utakmice s Juventusom novinarima na pitanje o Brozoviću izjavio:

- Postoje pravila koja se sada primjenjuju. Bit će vremena za doškolovanja...

Do sljedeće reprezentativne pauze De Boer ima na raspolaganju još četiri meča u prvenstvu i Euroligi da spasi svoju stolicu, ali nakon pobjede protiv Juventusa ipak nešto lakše diše . Za Brozovića u svakom slučaju neće biti lako povratiti opću podršku navijača koju je uživao donedavno. Dio kroničara (dakle, nisu jedinstveni) smatra da će se klub i igrač rastati u zimskom prijelaznom roku, a da transfer u Juventus nije više nemoguća misija.

Drugi dio novinara koji prate Inter drži se maksime kako dobre igre na terenu, poneki važan gol i potom izjava lojalnosti klubu, mogu sve vratiti u prvobitno stanje EpicBroza. S obzirom na sve turbulencije koje sada prate Inter nezahvalno je prognozirati bližu perspektivu odnosa kluba i navijača s hrvatskim reprezentativcem.

Linker
21. svibanj 2024 10:43