Alessandro Garofalo / REUTERS
UZLET FORME I IGARA

TALIJANSKI GIGANT BEZ OVOG HRVATA VIŠE NE MOŽE 'Ovdje se mogu nositi sa svima, a za reprezentaciju neće biti problema'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. prosinac 2016. 18:10

Mariju Pašaliću krenulo je kako je zacrtao. U Milanu, koji polako vraća pozicije u vrhu Serie A, uživa sve značajniji status i povjerenje trenera, a izazove koji stoje pred njim jedva čeka. Čuli smo se u terminu Lige prvaka, prije toga nije imao vremena jer…

- Upravo sam se vratio sa sata talijanskog jezika. Ima mnogo sličnosti sa španjolskim, a pomalo i našim dalmatinskim dijalektom, brzo ću ga svladati - kaže Pašalić, koji polako postaje poliglot jer od prije izvrsno govori engleski, a karijera ga je vodila u Španjolsku, Francusku, eto sada na Apenine.

- Potpuno sam zadovoljan u Milanu, sve ide super, svojim tijekom, Logično je bilo nakon duge stanke, i budući da nisam prošao pripreme, da nisam odmah igrao značajniju ulogu. Znao sam da će biti tako, ali trenirao sam, dizao se fizički i čekao priliku koja je došla.

Football Soccer - AC Milan v Pescara - Italian Serie A - San Siro stadium, Milan, Italy - 30/10/16 - AC Milan's Mario Pasalic in action with Ledian Memushaj of Pescara. REUTERS/Alessandro Garofalo
REUTERS/Alessandro Garofalo / REUTERS

Poseban derbi

Gdje ste od optimuma?

- Nije to još koliko mogu, tek hvatam pravi ritam i kontinuitet utakmica, ali nadam se da ću što prije ući u pravu formu kakvu želim. Trenutačno sam na 80 posto.

U derbiju s Interom ušli ste u završnici, Perišić vam je oteo pobjedu, imali ste čak šansu da zabijete u sudačkoj nadoknadi, potom dva starta od prve minute s Empolijem i Crotoneom, i gol u posljednjem susretu.

- Moj prvi derbi je doista bio poseban za mene. Budući da sam veći dio utakmice proveo na klupi baš sam osjetio pravu atmosferu, mogao sam vidjeti što taj derbi svima njima znači. Bilo je lijepo ozračje, ali šteta što smo na kraju ispustili tri boda. Poslije toga sam dobio priliku, s Empolijem je manje-više bilo dobro, uslijedio je Crotone s kojim je bilo dobro. Samo se nadam da ću nastaviti u istom ritmu, igrati što više, skupljati minute što mi je najbitnije da uhvatim konstantu igara.

Što kaže trener Montella?

GENOA, ITALY - MAY 08:  Genoa CFC head coach Vincenzo Montella looks on during the Serie A match between UC Sampdoria and Genoa CFC at Stadio Luigi Ferraris on May 8, 2016 in Genoa, Italy.  (Photo by Valerio Pennicino/Getty Images)
Valerio Pennicino/Getty Images
Vincenzo Montella

Taktika, taktika...

- Ništa mi specijalno nije rekao, on ne priča baš puno, ali vidi se po njemu i po pomoćnicima da su zadovoljni. Više s pomoćnicima komuniciram, glavni je ipak malo suzdržaniji. Što je normalno. Samo se ne smijem opustiti.

Kazao je već pri dolasku glavni dojam - taktika, taktika, samo taktika, to su treninzi u Milanu. Gleda se na svaki centimetar.

- U početku mi je bilo malo teže. U Španjolskoj i Francuskoj nije se posvećivalo toliko pažnje tome. Iskreno, kad su mi govorili da se u Italiji puno radi na taktici nisam vjerovao i da je to baš tako, dok nisam doživio. Sad vidim da se svaki dan posvećuje pozornost svakom detalju, od faze obrane preko veznjaka do napadača, svatko zna u svakom trenutku gdje treba biti i što raditi.

No, ne vjerujem baš da u igri možete u svakom trenutku kao kompjuter misliti na to, dogodi se i improvizacija.

- Pa normalno, teško je 90 minuta držati puno koncentraciju na taktiku. Pogotovo ako ti rezultat ne ide na ruku ili se nađeš u nepredviđenoj situaciji. Ne možeš baš na sve misliti, nađe se tada i improvizacije. Svaki igrač ima individualnu kvalitetu koju u datom trenutku nastoji iskoristiti, ne može se sve ni šablonski igrati.

Milan u kadru drži mnogo veznjaka, no po klasi ste u prvoj postavi ili odmah do nje.

- Ima nas desetak, stvarno je jaka konkurencija, ali u zadnje vrijeme sam prvo sam sebi dokazao da se mogu nositi s njima. To što imam kvalitetne suigrače mi godi, tjera me da treniram što jače i izborim se za prvih 11. Mislim da mogu zadržati mjesto u početnoj postavi. Svaku minutu želim iskoristiti najbolje.

Bit će još golova.

- Nadam se da je ovo samo početak, prvi pogodak koji će probiti led.

Ove sezone Crveno-crni mnogo bolje kotiraju nego u nekoliko prethodnih, poravnati s Romom na drugom mjestu, Juventus bježi na vrhu tek četiri boda.

- Je, dobro je krenulo, ima dosta mladih igrača, ali i iskusnih. Cilj je bio ući u Europu, budući da je Milan zadnjih sezona nije okusio, međutim, sad smo u prigodi izboriti Ligu prvaka. Eto nam šanse već u sljedećem kolu s Romom zadržati drugu poziciju uoči zimske stanke.

Nije realan napad na Juventus?

- U ovom trenutku dobro stojimo, ali znamo da je jak, godinama prvak, imaju momčad koja je dugo na okupu s nekoliko pojačanja. No, pokazali smo da možemo i s njima, dobili smo ih 1:0 doma, uskoro igramo Superkup. U vrhu stvarno ima pet-šest momčadi, gusto je, a nismo još niti na pola prvenstva pa je teško nešto prognozirati.

Gledali smo utakmicu Lazio - Roma, nije Vučica osobito uvjerljiva, zabili su iz pogreške rivala, imate izgleda.

- Šansu su tu, normalno. Bit će vruće jer je velika borba za drugo mjesto. Pokazali smo protiv Juventusa i Intera u određenim djelovima utakmice da možemo. Tablica također to govori, vjerujem da smo u stanju ostvariti pozitivan rezultat ako budemo na pravoj razini.

Vidjet ćemo na ljeto

Krajem godine je mogućnost za trofej u Talijanskom superkupu?

- Idemo u Katar, dva dana prije Božića, igramo s Juventusom, imam priliku osvojiti prvi trofej u profesonalnoj karijeri, sigurno da će mi to biti veliki motiv.

Možda vas Milan otkupi, tako biste se riješili obveze prema Chelseaju.

- Ovisi sve kako će proći ova sezona, na ljeto će se vidjeti kakvi su planovi Milana i Chelseaja, nije na meni što ću ja željeti. Prerano je za te teme.

Vjerojatno osjećate na svakom koraku da je Milan najveći klub u kojem ste bili?

- Ogroman je klub. Kad sam bio dijete uvijek sa sanjao da zaigram u nekom od najvećih klubova, a mislim da svi znamo što je Milan.

Bili ste na pragu A reprezentacije, vjerojatno vam je jedan od ciljeva da u 2017. postanete standardan član Vatrenih?

- Bude li sve u redu, mislim da ne bi trebalo biti problema.

Rijeka, 171115. 
Stadion NK Rijeke na Rujevici.
Kvalifikacijska utakmica za Euro, U21 Hrvatska - Spanjolska. 
Mlada hrvatska nogometna reprezentacija nakon uspjesnog starta u petom kolu docekuje jednu od najuspjesnijih reprezentacija Europe.
Na fotografiji: Marko Pjaca i Mario Pasalic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

----------------------------------------------------------------

Mario Pašalić promotor je akcije koju je proveo Naš Hajduk “Ili jesmo, ili nismo“ gdje je skupljeno oko četiri milijuna kuna. Duže je već ljubimac Torcide.

- Prije svega, kad sam saznao da mogu biti jedan od glavnih promotora te akcije bilo mi je zadovoljstvo i čast. Silno sam se ponosio što mene zovu da dam svoj doprinos u jednoj tako povijesnoj misiji. Rado sam se odazvao, jer Hajduk je meni dao toliko da je to najmanje što mogu. Kad vidim da je akcija stvarno uspješno prošla onda sam još ispunjeniji i ponosniji.

Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

Aposlutno podupirete da članovi imaju što veći upravljački utjecaj u klubu?

- Naravno. Daleko je još za govoriti o velikim koracima, dosta sredstava treba osigurati. Kupio sam tri imena na dresu, za sebe i još dvije ljudi. Sretan sam što ću imati taj povijesni dres u svojoj kolekciji.

Strateško je pitanje je li bolje da klub ima jednog vlasnika kao Milan, u kojem bi to uskoro trebali biti Kinezi, ili da bude narodni klub.

- Uvijek sam pobornik narodnog kluba. A što se tiče vlasništva nad Milanom, to ne pratim niti se zamaram s tim stvarima.

Linker
04. svibanj 2024 06:42