Reuters
PIŠE R. MATTEONI

SLATKE BRIGE ZA HRVATSKOG IZBORNIKA ILI...? Kako će Čačić riješiti napadački rebus kada se u sastav vrati Perišić?

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. ožujak 2017. 01:18

Složit ćemo se svi da je Nikola Kalinić pokazao zavidnu kvalitetu igre protiv Ukrajine, neovisno o postignutom pogotku.

Napadač Fiorentine odrađivao je točno ono što se od njega očekivalo: tražio je dubinu, razvlačio suparničke stopere, dolazio na mantinelu veznjacima, agresivno napadao suparničku obranu. Marijo Mandžukić je pak na lijevom krilu također taktički izvrsno odrađivao zadatke te pozicije u formaciji 4-2-3-1. Činio je to bolje u nastavku utakmice, iako je u prvom dijelu uz korektnu dionicu uspio sam sebi stvoriti stopostotnu priliku za gol. Agresivno je napao suparnika u sredini i otvorio si put prema Pjatovu.

S Mandžukićem na boku, kako se i moglo očekivati temeljem igara mu u Juventusu (doduše, tamo u automatiziranom sustavu), Vatreni su dobili fizičku moć koja je, vjerujemo, uz doprinos Nikole Kalinića bitno osnažila igru srednjeg reda.

S Perišićem, točno je, također imamo moć, ali ona je više fokusirana na proboj u završnicu i realizaciju. Mandžukić je ovom prilikom pokazao da svoju napadačku taštinu itekako može zatomiti u korist momčadi.

Oni nam, uz Kalinića, donose onu razinu “stasa” koja bitno ojačava i efikasnost srednjeg reda. Veznjacima je naime lakše dodati loptu moćnim napadačima, koji će je znati sačuvati i pričekati da im se vezisti priključe u završnici. Lakše im je i uputiti loptu u prostor kada to napadači traže te imaju moć do nje doći. Sve to momčadi daje dubinu, a suparnika primorava na povlačenje.

Slatke brige ili...

Kombinacija Mandžukić-Kalinić pokazala je u ovoj formaciji (4-2-3-1) benefite igri Vatrenih. No što sada kada se u momčad vraća jedna od njenih udarnih igli - Ivan Perišić?


Nikola Kalinić Goal HD - Croatia 1-0 Ukraine...

Mudraci nogometa kazali bi da su to slatke brige za trenera, iako bi realisti zaključili da je bitno kakvu će ideju i odluku izbornik donijeti ne bi li iskoristio sve te napadačke blagodati.

Je li to prebacivanje Perišića na desni bok, gdje se ipak manje uvjerljivo snalazi? Ili je rješenje u sustavu 4-4-2, u kojem se Mandžukić više centrira prema špici?

U obje varijante to ipak ne bi bilo ono što je dobro izgledalo protiv Ukrajine. Povratak Perišića neumitno nameće sustavnije promišljanje o tome kako iskoristiti tri vrhunska napadača koje Čačić ima na raspolaganju.

Dakako, i one koji su u statusu alternativa, a imaju velik potencijal (Pjaca, Kramarić, Kovačić...), ako ne za startere, onda svakako za više prostora tijekom igre.

Linker
27. travanj 2024 05:30