Reuters / Stefan Wermuth / REUTERS
LIVERPOOL NA VRHU

'SLJEDEĆE GODINE U OVO VRIJEME BIT ĆEMO PRVACI' Prosječni navijač Redsa optimistično ponavlja Delboyevu dosjetku još od 1990. godine

Strašna je konkurencija na Otoku, prošle sezone je maleni Leicester ispisao povijest, može li Nijemac vratiti djelić Liverpoolove, ostaje za vidjeti
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 09. studeni 2016. 09:42

“Sljedeće godine u ovo vrijeme bit ćemo prvaci!”, parafrazu dovitljivog Delboya Trottera iz popularnih Mućki, prosječni navijač Liverpoola optimistično ponavlja još od 1990. Nisu (još) prvaci, niti je prvenstvo blizu kraja, ali sada već dugogodišnja mantra obožavatelja engleskog velikana kako bi ovo mogla biti njihova sezona ima debelu podlogu.

Baš kao što je imala momčad i 2014., predvođena Luisom Suarezom, kada je tri kola prije kraja prepustila vrh Manchester Cityju. Tada se odvrtio možda i najteži trenutak u karijeri legende “redsa”, Stevena Gerrarda. Kapetan se, kao zadnji igrač u utakmici s Chelseajem, poskliznuo i otvorio put Dembi Bau da se prošeta do gola Liverpoola.

- Poskliznuo sam se u kritičnom trenutku, doista okrutno za mene osobno - govorio je Gerrard godinu kasnije te dodao:

- Ne prođe niti dan, a da ne pomislim što bi se dogodilo. Bi li stvari bile drugačije, možda i bi, ne znam.

Taj trenutak potopio je brod kluba s Anfielda, a vjetar je punom snagom zapuhao u jedra 57 kilometara istočnijem Manchesteru. Ne onom omraženom rivalu s Old Trafforda, nego onom građanskom, potpomognutim šeičkim petrodolarima. Nakon 11 uzastopnih pobjeda, Rodgersove su trupe, koje su igrale najljepši nogomet na Otoku, nakon 2-0 poraza od Chelseaja, u predzadnjem kolu remizirale s Crystal Palaceom i poslale trofej Agüeru i društvu.

Nakon nesretnog epiloga te sezone, Suarez se zaputio prema Barceloni, godinu nakon Brendan Rodgers preselio je u škotski Celtic, a na velika vrata Liverpoola stigao je Jürgen Klopp. Prva sezona protekla je u slaganju momčadi i upoznavanju s engleskim nogometom, dok je ova godina ponudila drugačiju priču. Nijemac je čvrsto primio uzde i doveo momčad na vrh Premierlige.

U gradu Beatlesa, sada primat ima heavy metal, ne kao glazbeni pravac, nego kao filozofija nogometa koju je Klopp zaštitio još tijekom dortmundskih dana. Njegov nogomet temelji se na visokom i stalnom pritisku, nogomet u kojem se uvijek traži pogodak više. Liverpool je najviše zabio (30), ali i primio (14) najviše golova među prvih sedam sastava engleske prve lige. Takva jurnjava po terenu iziskuje puno energije, stoga bi problem mogle biti ozljede glavnih igrača i “tanka” klupa. Olakotna okolnost je što klub s Anfield Roada ne igra u Europi, za razliku od glavnih konkurenata.

Godinama je Liverpool bio najtrofejniji klub, u vitrinama Anfielda stoji 18 naslova prvaka, sedam FA kupova, pet naslova prvaka Europe, tri Kupa Uefe... No, već neko vrijeme je prašina u tom izlogu trofeja, a titula najtrofejnijeg pripala je Man. Unitedu. Zadnji veliki naslov sletio je na njihovu adresu 2005., u mitskom dvoboju u Istanbulu protiv Milana, premalo za klub takvog renomea.

U ovogodišnjoj Premierligi odvija se bitka nekih od najbriljantnijih trenera današnjice, Conte s Chelseajem, Guardiola za kormilom Cityja, Mourinho u Unitedu, zatim i starosjedioca, Arsenalovog Wengera. Strašna je konkurencija na Otoku, prošle sezone je maleni Leicester ispisao povijest, može li Klopp vratiti djelić Liverpoolove, ostaje za vidjeti. Zasad stvari izgledaju dobro, ovo bi stvarno mogla biti njihova godina.

Linker
11. svibanj 2024 13:37