CROPIX
PIŠE R. MATTEONI

SN OTKRIVAJU DETALJE VELIKOG RIJEKINOG TRANSFERA Kupili ga za 130.000 tisuća, a prodali za čak četiri milijuna eura!?

SN OTKRIVAJU DETALJE Mitrovićev siječanjski transfer u Bešiktaš poslovno je odličan potez prvoligaša s Rujevice
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. siječanj 2017. 23:56

Vodstvo kluba s Rujevice dogovorilo je praktički sve glavne detalje transfera Mateja Mitrovića u Bešiktaš Istanbul. Ne bude li nekih drastičnih promjena oko tog dogovora, 23-godišnji Požežanin će se do subote uputiti u Tursku na liječničke preglede. Nakon toga, prođe li medicinsku provjeru bez problema, reprezentativni stoper potpisat će ugovor na dvije i pol godine!

Kako doznajemo iz izvora bliskih aktualnom prvaku turske Superlige, Mitrović bi trebao zarađivati oko 1,4 milijuna eura neto godišnje plaće. Što se tiče odštete koja će pripasti Rijeci, sukladno Bešiktaševoj politici transfera obrambenih igrača, doimaju se vjerodostojnima informacije da će u blagajnu kluba s Rujevice biti uplaćeno oko 4 milijuna eura, uz obvezu turskog kluba da od sljedećeg transfera uplati određeni postotak na razliku odšteta.

Na tragu je to aktualnih stoperskih rješenja turskog prvaka. Prošloga ljeta se u Bešiktašu skrasio 29-godišnji Brazilac Marcelo za 2 milijuna eura (Hannover), dok je Drugi brazilac, Rhodolfo (30) lani doveden iz Gremija za 3,3 milijuna eura. Treći stoper, koji je najčešće igrao uz Brazilce, Srbin Duško Tošić (31) došao je 2015. godine kao ‘free transfer’ iz Genclerbirligija, a ugovor mu istječe u lipnju.

Vedran Karuza / Novi List / CROPIX
CROPIX

Dovođenje Mateja Mitrovića čini se mudrim potezom Bešiktaša i slavnog im trenera Senola Gunesa (64)...

Gledajući stvari isključivo sa sportskog aspekta, može se činiti čudnim kako se Rijeka lišava usluga odličnog centralnog braniča pred proljetnu borbu za osvajanje prvog naslova prvaka države. No, zakoni tržišta su neumoljivi.

Predsjednik Rijeke Damir Mišković naglasio je kako klub mora prodajom igrača i stvaranjem viška vrijednosti pokrivati svoj proračun, te se i ovaj transfer čini dio te logične, koliko neizbježne strategije. Poslovno gledano, Mitrovićev transfer je sjajan posao.

Suprotni efekti

Rijeka ga je prije tri godine dovela iz Cibalije za 130 tisuća eura, a nakon 100-tinjak utakmica u tri sezone stvorila je 40 puta veću vrijednost, uz naglasak kako će ta četiri milijuna eura u nekom novom transferu biti možda i dodatno oplođena postotkom od prodaje. Rijeka je i ljetos, na prvi pogled, učinila nelogičan potez prodajući dva odlična stopera, Leškovića i Samardžića. Efekti su se pokazali upravo suprotnim.

Osim što su Mitrović i Elez odlično odigrali svoje role, Rijeka je inkasirala 1,5 milijuna eura za igrača kojem je isticao ugovor ove sezone (Lešković), a došao je prije tri godine za 450 tisuća eura iz Osijeka. Čista je zarada, dakle, milijun eura.

U slučaju Samardžića slična je priča, jer je prije dvije godine doveden iz Šerifa za 150 tisuća eura, da bi ga ljetos Riječani prodali u Kinu za 1,3 milijuna eura.

Linker
03. svibanj 2024 04:32