REUTERS/Bazuki Muhammad / REUTERS
POTRESNE PRIČE

ŠOKANTAN DOKUMENTARAC S BIVŠIM ENGLESKIM REPREZENTATIVCEM Krvoproliće između djece i maloljetnika: 'Napast ću te na najmanju naznaku opasnosti'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. travanj 2017. 16:41

Bivši reprezentativac Engleske Jermaine Jenas pojavio se u dokumentarcu naziva 'Teenage Knife Wars' u kojem je široj javnosti približio sve veći problem nasilja među tinejdžerima koje nerijetko završava smrću.

Naime, na ulicama engleskog grada Nottinghama u kojem je rođen i odrastao Jenas zabilježeno je otprilike 100 napada nožem prošle godine, što je porast od 25 posto u odnosu na prošlu. Problema je sve više i gotovo da se uvriježilo pravilo 'ili ubij ili budi ubijen' o čemu se naveliko raspravlja u dokumentarcu.

Iako nastup u televizijskoj emisiji može donijeti uzbuđenje, naravno da ovaj put nije bilo tako.

- Ovo je moja prilika da govorim o problemima koji tište moj grad. Nije bilo razloga za uzbuđenjem oko nastupa, doživio sam ovo kao priliku da podignem svijest o problemima. Izgubljeno je puno mladih života, nasilje se često događa oko škola, to je nevjerojatno - izjavio je Jenas.

Čak je i on sam bio žrtva napada nožem prije puno godina.

- Imao sam 19 godina kada sam izašao iz brijačnice. Okružila me neka banda i isukala noževe. Zahtjevali su novac i nisam imao izbora - prisjetio se danas 35-godišnji Jermaine Jenas, inače čovjek s 21 nastupom i jednim golom za reprezentaciju Engleske.

Nemili napad je proživio u dobu dok je bio član Newcastlea, a oni koji napadaju i sami trpe strah.

- Nosim nož jer me strah. Netko bi mogao napasti i zato moram reagirati prvi. Napast ću te na najmanju naznaku opasnosti. Neću čekati da vidim što će netko napraviti prvi - rekao je jedan 14-godišnjak u dokumentarcu.

Slične su priče i brojnih drugih maloljetnika, neki noževe počinju nositi već s osam godina i policija ima pune ruke posla da suzbije ovaj veliki problem. Radi se, zapravo, o začaranom krugu: noževe se nosi radi samozaštite, a onda iz samozaštite dolazi novo nasilje.

Uistinu ozbiljan problem i veliko pitanje za širu zajednicu...

Linker
02. svibanj 2024 09:13