Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
NA KRIVOM MJESTU U KRIVO VRIJEME

ŠOKANTNA ISPOVIJEST LEGENDARNOG VATRENOG Za dlaku sam izbjegao smrt. Mogli smo svi poginuti, strašno. Moram zapaliti svijeću i zahvaliti dragom Bogu

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. prosinac 2016. 09:14

Smrt, krv, suze, vrisak, razbacani dijelovi tijela, očaj, užas.... To je bila katastrofična slika terorističkog napada dva sata nakon utakmice Bešiktaša i Bursaspora. Smrt je izbjegao trener vratara Vatrenih i Bešiktaša Marijan Mrmić koji nam se jučer javio iz Istanbula.

- Moram zapaliti svijeću i zahvaliti se dragom Bogu. Mi smo pokraj mjesta eksplozije prošli pola sata prije! Mogli smo svi poginuti. Strašno, strašno....

Priča nam što se događalo nakon utakmice...

- Kad smo završili s utakmicom, sjeli smo u autobus i krenuli u kamp. Sreća je da smo se dosta brzo spremili te odmah krenuli s stadiona. Neću niti pomisliti što bi se dogodilo da se priča otegnula. Oko stadiona su tri prometne trake, pa smo vrlo brzo izašli, nije bilo zakrčenja. Kad smo stigli u kamp, na TV ekranu smo vidjeli što se dogodilo, bio je to pravi šok, strahota. Nebo iznad Istanbula se zasvijetlilo nakon dvije eksplozije, gledali smo na TV-u mrtve, ranjene, razbacane dijelove tijela. Valjda vam ne trebam opisivati kako smo se osjećali. Koliko je samo poginulo mladih ljudi. Nađete se na krivom mjestu u krivo vrijeme i dogodi se tragedija.

U Bešiktašu su svi šokirani, ne mogu doći k sebi, poginuli su iz ljudi iz kluba, član Uprave Vefa Karakurdu te djelatnik fan shopa Tunc Uncu.

- Taj osjećaj nemoći je zapravo najstrašniji. Više nigdje nisi siguran, Svatko očito može doći blizu stadiona i napraviti masakr. Na utakmici s Bursasporom bilo je 40 tisuća ljudi, zamislite da je netko s bombama ušao na stadion, koliko bi tek onda bilo poginulih i ranjenih, bio bi to pravi masakr, makar je ovo što se dogodilo strašno. Ili da su se eksplozije dogodile odmah nakon utakmice... Istina, velike su kontrole na ulasku u stadion, ali zaista teško je kazati može li se sve na obratiti pozornost. Međutim, ne radi se tu samo o Turskoj. Nigdje na svijetu više ne možeš biti siguran, vidite što se zbivalo u Francuskoj, Belgiji. Strahota, ima li tome kraja?

Inače, ovo je drugi put da razgovaramo s Marijanom Mrmićem nakon dramatičnih događaja u Turskoj. Prvi put Mrmić je također bio blizu mjesta događaja u vrijeme neuspjelog vojnog udara. U kratkom vremenu trener se nalazio u iznimno opasnim situacijama. Cijeli život je gradio iznimno uspješnu vratarsku karijeru, nakon toga i trenersku i eto sad, u ovim godinama, u kratkom vremenu doživio je strahote.

- Da, sad kad pogledam, ovo su mi najteži trenuci u dugoj igračkoj i trenerskoj karijeri. Takav je valjda život... Ne može se utjecati na to.

Kaže nam da će se sad sigurno još pooštriti kontrole na ulazima na turske stadione, ali i na svim drugim strateškim i važnim mjestima. U listopadu je turska vlada produžila izvanredno stanje za još tri mjeseca, sad će vjerojatno ono trajati još dulje.

- Mogu pretpostaviti da će se sad produžiti na ne znam koliko vremena. Međutim, vidjeli ste i u ovom slučaju, bez obzira na sve kontrole i izvanredno stanje, ne možete biti sigurni da neće doći do terorističkih napada.

Moramo trenirati

Inače, bez obzira na strašan događaj, život je morao krenuti dalje, Jučer prijepodne je Mrmić sa svima ostalima bio na treningu u kampu Bešiktaša.

- Treniralo se normalno, nogometni život ide dalje. U kampu smo sigurni, na ulazu i okolo su čuvari, tu je mir. Tu nam se ništa ne može dogoditi. Ipak u srijedu već igramo kup-utakmicu na našem stadionu protiv Kayserispora. Osjećaj neće biti ugodan.

Naravno, obitelj mu je jako zabrinuta, kako ne bi bili.

- Odmah nakon eksplozija čuo sam se s obitelji, jasno je da su jako zabrinuti za mene. Ne samo oni, već i svi moji prijatelji, svako malo me netko zove i pita kako sam, je li sve u redu...

Linker
30. travanj 2024 16:26