Vladimir Dugandzic / Hanza Media / Hanza Media
NA RUBU TOTALNE PROPASTI

ŠOKANTNE VIJESTI IZ SPLITSKOG KLUBA Otkrivena enormna dugovanja donedavne perjanice hrvatske lige, a vlasnici zatražili oprost duga!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 06. kolovoz 2017. 15:24

Od stečaja do zvijezda i natrag - bio bi to put RNK Splita da nije bilo SDP-ovog Slavka Linića koji je u hrvatski pravni sustav uveo predstečajne nagodbe koje pravnim osobama koje su duže vrijeme blokirane omogućava da se pokušaju spasiti ako im vjerovnici pristanu oprostiti dio dugova.

No, Bilbija, Mršić, Oremuš, Ivan Jukić, Zagorac, Mrkonjić, Fuštar, Jurendić, Vasilj, Boljat, Pešić, Vuković, Vidović i drugi bivši iz Parka mladeži, te većina bivših trenera seniora i omladinskog pogona, mogli bi se nemalo iznenaditi jer je Slaven Žužul, klupski predsjednik i vlasnik, zatražio da oproste čak 70 posto svojih potraživanja.

Preostalih 30 posto bi im otplatio u mjesečnim obrocima počevši od 1. siječnja 2018. do 1. siječnja 2023. godine i to .

Od države i tvrtki u većinskom vlasništvu grada, među kojima je i Hajduk s relativno malim potraživanjem od 18.134 kune, Žužul traži da otpišu 30 posto duga, dok bi im ostatak također isplatio u roku pet godina, ali uz kamatu od 4,5 posto godišnje.

To otkriva plan financijskog restrukturiranja kluba kojeg je Žužul predao u postupku predstečajne nagodbe. Taj postupak je, naime, na njegov prijedlog, u petak otvoren na Trgovačkom sudu u Splitu.

Tako će se bivši igrači i treneri koji su sada raštrkani po drugim klubovima, te ostali vjerovnici, ili pak njihovi odvjetnici, na sudu sastati u listopadu. Tada bi RNK Split trebao priznati da im je dužan, a vjerovnici će dobiti ovršnu ispravu s kojom mogu krenuti u naplatu svojih potraživanja. Sljedeći korak bio bi pokušaj da ih Žužul uvjeri da prihvate gore spomenuti plan financijskog restrukturiranja.

Blokada klupskog prije nekoliko dana iznosila je 865.404 kune, no dugovi su puno veći. Bivšim igračima, trenerima i raznim tvrtkama, a tih vjerovnika je ukupno 165, bivši prvoligaš duguje 59,67 milijuna kuna, što želi smanjiti na 17,9 milijuna ako mu oni oproste 41,77 milijuna kuna. Zatim, 18 tvrtki i institucija koje su povezane s državom i lokalnom upravom od RNK Splita potražuju 989.947 kuna, a klub traži da pristanu da to bude 692.963 kune.

Uz to, tu je 1,34 milijuna kuna za neisplaćene plaće za 24 sadašnja i bivša zaposlenika kluba među kojima su bivši treneri Lokica i Akrapović, tajnici Barbarić i Sučić… Zatim 531.529 kuna koje RNK Split treba uplatiti Ministarstvu financija za doprinose radnicima za zdravstveno osiguranje i druge stavke koje su prioritetne u naplati i ne mogu se umanjivati, zbog čega ih ne obuhvaća predstečajna nagodba.

Tako se Slaven Žužul koji je 2009. godine otkupio sva potraživanja vjerovnika RNK Splita, a zatim nad njim proveo prvo dobrovoljno preoblikovanje sportske udruge u dioničko društvo u Hrvatskoj, ovoga puta našao u posve drugoj ulozi. ∙

Linker
20. travanj 2024 05:08