ROBERT ATANASOVSKI Afp
ADEMIJEVA PORUKA MAKEDONIJI

‘Ma kakva senzacija, pa mi smo srušili Njemačku! I znam da će me sad mnogi gledati u čudu...‘

‘Portugal je drukčija momčad od Italije. Kod njih se nikad ne zna, ali možemo mi to sve napraviti‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. ožujak 2022. 07:47

Pobjeda reprezentacije Sjeverne Makedonije u Palermu nad prvakom Europe Italijom koja tako neće vidjeti Svjetsko prvenstvo u Kataru, svakako je jedna od većih nogometnih senzacija posljednjeg desetljeća. U redu, dobri su Makedonci, bili su sudionici i posljednjeg Eura, ali.... Definitivno, tko bi u najluđim snovima mogao predvidjeti da će izbaciti Azzurre na njihovom terenu. Aleksandar Trajkovski (29) je međutim postao novi 'Aleksandar Makedonski', njegov pogodak u drugoj minuti sudačke nadoknade bi je znak za opću euforiju u Skopju i cijeloj državi. U redovima senzacionalnih pobjednika iz Palerma igrala su dvojica Dinamovaca, kapetan makedonske vrste Stefan Ristovski, te kapetan Modrih Arijan Ademi, te riječki stoper Darko Velkoski.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Jučer negdje oko podneva iz Italije nam se javio Arijan Ademi, u to doba veliki mekedonski junaci još se nisu uputili prema Skopju gdje ih je čekao veličanstveni doček. Poznajući Ademija, nismo se uopće iznenadili onome što nam je rekao u uvodu. Takav je popularni Aki, uvijek je smirivao euforiju, i kad je s Dinamom ostvarivao najveće pobjede.

- U redu, pobijedili smo Italiju, znam da je jako odjeknulo u svijetu nogometa. Svi pišu i govore o velikoj senzaciji i iznenađenju, ali tko danas koga u nogometu može više iznenaditi? Gledam sad što se vrti u eteru... Kao nemoguće se dogodilo u Palermu, strašno iznenađenje, svjetska senzacija. Ali više u ovo doba u nogometu ne mogu i ne postoje te riječi - kazao nam je za uvod Ademi

Eto, cijeli nogometni Globus se posvetio utakmici u Palermu, nema onoga tko se ne divi veličanstvenom trijumfu reprezentacije Sjeverne Makedonije, a Ademi to gleda sasvim drukčije. Makar ponavljamo, tako je on uvijek govorio, i kad su Modri recimo izbacili Tottenham...

image
ROBERT ATANASOVSKI Afp

- Vidite, znam da ćete pomisliti da sad tu nešto pričam što možda kod nekih izazove dojam da je naša pobjeda protiv Italije nešto sasvim normalno, pa da ljudi razmišljaju da imam čudna razmišljanja. Međutim, nemojte zaboraviti da smo pobijedili i Njemačku u gostima. Dakle, nije nam ovo prvi trijumf nad jednom velikom reprezentacijom. Mi smo dobra, kvalitetna reprezentacija, dali smo na terenu sve što smo imali, držali smo se plana, bili smo disciplinirani, borbeni do krajnjih granica. U takvim okolnostima smo došli do triijumfa koji nas je ostavio u trci za nastupom na Svjetskom prvenstvu u Kataru. To vam je nogomet, nije sad to Bog zna što. Uz dodatak da zaista imamo reprezentaciju koja može pobjeđivati svakoga.

Ademi koji je igrao do 58. minute, poziva na spuštanje lopte na zemlju...

- Znam da su svi naši navijači u zanosu, euforiji. Ali moramo se primiriti. Naš cilj nije ispunjen pobjedom nad Italijom. To je samo jedna međustepenica prema glavnom cilju, plasmanu na Svjetsko prvenstvo. Mi želimo na skup najboljih na Globusu. Sad nas čeka Portugal, posljednja prepreka na putu za Katar. Mi smo napravili veliku stvar pobjedom nad Italijom, ali to je tek pola posla. Sad nas čeka onaj završni, najvažniji.

Zanimalo nas je kako se reprezentacije Sjeverne Makedonije pripremala za sudar s Talijanima?

- Talijane smo dobili njihovim stilom igre. Priprema je bila jasna, ako ste gledali utakmicu, baš tako smo je pripremali. Željeli smo i dati posjed lopte, znali smo da će napadati. Mi smo znali da ćemo se braniti, da tu moramo biti maksimalno koncentrirani, discplinirani kod svake akcije. Priželjkivali smo da nam se otvori jedna prilika koja bi mogla rezultirati pogotkom. I vidite, sve se baš tako odigralo. Sve po željama. Imali smo i u prvom poluvremenu jednu priliku preko Ćurlinova, a onda je stigla ta u konačnici kad je zabio Trajkovski. Baš smo nagrađeni za veliku trud i sve ono što smo pružili na terenu. Nevjerojatno, kako je Aca pogodio baš tamo gdje je trebalo, nedohvatljivo za Donnarrumu.

image

Ademi i de Rossi

SCREENSHOT

Je li se Ademi ipak negdje prije utakmice nadao takvom raspletu, velikoj pobjedi?

- Jesam, nadao sam se! Kažem, mi smo već pokazali da znamo igrati velike utakmice. Uvijek se tako nešto može dogoditi. I nema tu veze statistika, posjed lopte, udarci prema golu, korneri... Nogomet nije statistika, to je egzaktni sport. Moraš zabiti pogodak, za to se igra. Tu onda sve taktike i svi sustavi, razne analize padaju u vodu. Zato i toliko volimo nogomet. Ponavljam ono što sam vam već kazao, nema više velikih čuda u nogometu. I to nije floskula, definitvno nije... Svi slično treniraju, rade, trče, tjelesno su spremni. Kad je tako, onda se stvari izjednačuju, poravnavaju, onda su svi rezulati mogući i ne treba ih tretirati senzacijama i čudima, jer to jednostavno nije tako, nije istina. Da, ima kvalitetnijih i manje kvalitetnih, ali ne pobjeđuju uvijek kvalitetniji i to je čar nogometa.

A može li Sjeverna Makedonija nakon Njemačke i Italije, skinuti još jednu veliku nogometnu naciju, Portugal?

- Naravno da će biti teško, ali mi se nadamo da možemo. S tim da je Portugal drukčija momčad od Italije. Oni su individualci, dok Italija ipak igra jedan sustavni nogomet gdje se uvijek zna što netko igra u datom trenutku. Kod Portugala se nikad ne zna, te njihove individualce koji su skroz nepredvidljivi je jako teško zadržati. Ali možemo mi to sve napraviti ako budemo kao protiv Italije dali sve od sebe.

Na kraju smo ga pitali pitanje koje smo mogli postaviti i na početku. Kako je izgledalo slavlje nakon pobjede u Palermu?

- Nije bilo velikog slavlja. Ozbiljno... Slavili smo u svlačionici i veselili se, ali ništa posebno. Čeka nas utakmica s Portugalom, na to smo fokusirani. Da, Talijani su bili šokirani nakon utakmice, ali ispali su gospoda, a njihovi navijači su nas ispratili pljeskom - zaključio je Ademi

Linker
17. svibanj 2024 05:52