Miura i tadašnja momčad Croatije

 FOTO Damjan Tadić/Cropix
NEUNIŠTIV JE

Vjerovali ili ne: Dinamovo pojačanje iz 1999. godine još uvijek profesionalno igra nogomet!?

Najpoznatiji japanski nogometaš i dalje je aktivan, a u pamćenju je ostao i mnogim navijačima Dinama
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. prosinac 2022. 17:35

Najpoznatiji japanski nogometaš u povijesti jest - Kazuyoshi Miura (55). Oni koji ne znaju, kad vide ove dvije “petice” u zagradi, pomisle da se radi o nekakvom penziću, koji se sad u miru bavi ikebanom. Ali, Miura još uvijek igra nogomet!?

Naime, početkom veljače ove godine potpisao je za momčad Suzuka Point Getters, koja igra u četvrtoj ligi Zemlje Izlazećeg Sunca. Miura je ovog trenutka najstariji profesionalni nogometaš na planetu. Ruši svoje vlastite rekorde kad su godine u pitanju. U najbolja doba karijere nosio je 89 puta dres japanske reprezentacije i dao 55 golova.

image

Kazuyoshi Miura

KAZUYOSHI MIURA Kazuyoshi Miura

Miura je svojevremeno igrao i u zagrebačkom Dinamu. U Dinamo je stigao početkom 1999. godine kao apsolutna senzacija, no nije se izborio za stalno mjesto u momčadi. Iako je imao međunarodnog iskustva i premda je već tada bio svjetski poznato ime, igrao je u svega 12 utakmica, nije postigao niti jedan pogodak i zadržao se manje od pola godine.

Samo Dinamo

Kako je stigao u Maksimir iz Verdy Kawasakija? S tom idejom pojavio se Kazuyoshijev stric, poslovni čovjek iz Japana, koji nije imao veze s nogometom, nego je u Europi plasirao neke svoje kozmetičke proizvode. U to vrijeme Kazu je bio velika zvijezda, već tada bila je objavljena njegova biografija “Golden Boot” (Zlatna kopačka).

image

Kazuyoshi Miura

KAZUYOSHI MIURA Kazuyoshi Miura

Kada je potpisao ugovor s Dinamom, ZG-klub je odmah sklopio i unosan ugovor s jednom japanskom TV kućom koja se obvezala da će prenositi sve Dinamove utakmice u kojima nastupa Miura. Inače, jeste li znali da je Dinamo jedini klub u čijem dresu Miura nije postigao pogodak? U svom debiju protiv Mladosti 127 u Maksimiru pucao je jedanaesterac, ali mu ga je vratar momčadi iz Suhopolja obranio.

Miuru je otpisao Osvaldo Ardiles kad je preuzeo Dinamo. Bila je to u marketinškom smislu užasna odluka. U to je vrijeme upravo zbog Miure bila uspostavljena i čarterska zrakoplovna linija između Tokija i Zagreba, te je na svakoj Dinamovoj domaćoj utakmici bilo po stotinjak Japanaca, koji su svaki put “poharali” fan shop kupujući dresove, šalove i ostale klupske suvenire. I ne samo da zbog Ardilesove odluke Dinamove utakmice više nisu bile prenošene u Japanu, nego je modrom klubu bio propao i ugovor s Miurinom suprugom, tada poznatim japanskim TV licem, koja je također trebala biti uključena u tu veliku marketinšku akciju.

Od svojih 55 reprezentativnih pogodaka, dva je Miura postigao i Hrvatskoj, u prijateljskoj utakmici u lipnju 1997. godine u Tokiju. Japan je tada pobijedio Hrvatsku s 4:3.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

Linker
19. svibanj 2024 08:38