Dražen Ladić može se pohvaliti s tri medalje sa SP-a

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NEPONOVLJIVA KOLEKCIJA

Za povijest HR nogometa: Samo tri člana hrvatske reprezentacije imaju sve tri medalje sa svjetskih prvenstava!

Rijetko se tko može pohvaliti uspjehom kakav su ostvarili Dražen Ladić, Marjan Mrmić i Mladen Pilčić
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. prosinac 2022. 16:16

Trojica mušketira s tri medalje na svjetskim prvenstvima priča su za sebe. Dražen Ladić, Marjan Mrmić i Mladen Pilčić imaju broncu iz 1998. godine, srebro iz 2018. godine i broncu iz 2022. godine. Ispisali su povijest na jedinstven način. Njihova kolekcija itekako je vrijedna.

Vatreni su 1998. godine prvi put nastupili na Svjetskom prvenstvu. Dražen Ladić tada je bio prvi vratar, a Marjan Mrmić pričuvni. Čuvena je priča izbornika Ćire Blaževića kako je krenuo diktirati sastav predsjedniku RH Franji Tuđmanu...

"Mrmić."

Toliko je izgovorio da bi ga Tuđman prekinuo i sasjekao:

"Ladić. Kakav Mrmić, brani Ladić."

"Da predsjedniče Ladić", odmah se složio Ćiro.

Iako je pred Svjetsko prvenstvo Ladić imao kikseva odradio je jako dobar Mundijal, u nekim utakmicama je bio fantastičan kao s Japanom u skupini. Njemačkom u četvrtfinalu i Nizozemskom za treće mjesto. Prometnuo se u jednog od najvećih junaka. Mrmić je tako ostao na klupi, a Mladen Pilčić se kao ekonom brinuo za opremu – dresovi, trenirke, kopačke...

Godine su prolazile, uloge su se mijenjale, Pilčić je uglavnom ostao s Vatrenima kao ekonom. Uoči Svjetskog prvenstva 2018. godine Zlatko Dalić je u stožer kao pomoćnika stavio Dražena Ladića, a trener golmana bio je od ranije Mrmić. Tamo su došli do finala i osvojili srebro.

U Kataru je Ladić bio glavni skaut, Mrmić trener golmana, a Pilčić i dalje oružar nacionalne vrste. To je njihov hat-trick. Još neki ljudi, poput Zorislava Srebrića koji je konstanta u HNS-u imaju poveznicu od 1998. godine do danas, ali Srebrić danas nije izravno dio reprezentacije, a Ladić, Mrmić i Pilčić su trojica osvajača medalja. Ponovno su je stavili oko vrata. Zaslužuju posebne čestitke.

Akteri su i svjedoci najvećih dometa hrvatskog nogometa u vremenu koje nije ni četvrt stoljeća, a u kojem se Hrvatska u tri navrata okitila odličjem na najvećem natjecanju.

Linker
18. svibanj 2024 13:20