Marko Pjaca
 Goran Mehkek / CROPIX
TRNOVIT PUT DO ZVIJEZDA

SPORTSKE NOVOSTI DONOSE ŽIVOTNU PRIČU MARKA PJACE Od dragulja s Borovja do rekordera HNL-a

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 20. srpanj 2016. 10:08

Rođen je u Zagrebu 6. svibnja 1995. i dva i pol mjeseca nakon što je proslavio 21. rođendan na dulje vrijeme napušta svoj rodni grad. Nogometni put Marka Pjace, sina Višnje i Željka, bivših prvaka Hrvatske u judu i hrvanje, prije Juventusa bio je vezan za tri zagrebačka kluba; ZET, Dinamo i Lokomotivu.

Priča je krenula još 2003. kad je iz svojeg Borovja stigao na Savicu. Osmogodišnji Marko počeo je u limačima i zagićima ZET-a gdje su ga vodili treneri Ivan Marinković i Dean Vraneš. Već godinu dana kasnije preselio je u Maksimir, Dinamo je od malih nogu bio njegova sudbina. No taj Dinamo ga nije tretirao na pravi način, pa se sa 14 vratio na Savicu nezadovoljan malom minutažom.
- Na svakom je treningu išao maksimalno, za njega nije bilo malih i velikih utakmica, a kvaliteta je bila neupitna. Već tada sam znao da poštenog kvartovskog dečka čeka velika karijera - prisjetio se nedavno u razgovoru za SN tadašnji Pjacin trener Dino Franičević.

Najmlađi Lokos ikad

Božidar Šikić čuveni je lovac na talente i njemu momci poput Pjace teško mogu promaknuti. Pjaca je kao stariji pionir igrao za kadete, a Lokomotiva ga je pratila cijelo proljeće, kao i na Dvoranskom prvenstvu ZNS-a gdje je u kategoriji starijih pionira proglašen za najboljeg igrača. U lipnju 2010. uzeo je ispisnicu i otišao u omladinsku školu Lokomotive.

Na velikoj sceni Pjaca se pojavio 24. veljače 2012. Lokomotiva je u Maksimiru ugostila Zadar i kući ga poslala s 3:0. Arijan Ademi, Domagoj Antolić i Marcelo Brozović držali su vezni red, a osim Pjace, koji je sa 16 godina, 9 mjeseci i 18 dana postao i zasad ostao najmlađi igrač Lokomotive u HNL-eri, za klub s Kajzerice prvu je utakmicu odigrao i Andrej Kramarić. Zabio je Kramarić dva gola, a za posljednji, krasan petom, asistirao mu je upravo Pjaca. Uz asistenta kadeta, debitirali su i juniori Marin Tomšić i Tomislav Horvat.

- Hvala Stjepanu Deveriću koji mi je preporučio tu trojicu igrača čim sam došao u Lokomotivu. Bili su na pripremama i pokazali se kao igrači na kojem svakako mogu računati - pričao je tada Tomislav Ivković, kojem je to bila druga utakmica na klupi Lokosa.

Tomšić je danas u Hrvatskom dragovoljcu, Horvat u Kustošiji, a Pjaca, eto, u Juventusu. Te sezone 2011/12. Pjaca više nije igrao, no Ivković ga je kao tinejdžera već u sljedećoj počeo puno više koristiti.

CIJELU PRIČU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN!

Linker
13. svibanj 2024 04:16