Damir Krajac / CROPIX
NEZAUSTAVLJIVI VRATAR

Stipe Pletikosa u velikoj formi: 'Valjda sam konačno razbio famu iz Beča s Eura 2008.'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. travanj 2013. 13:31

Rabilo se više tu puta tu uzrečicu, kao vino je, što je stariji to bolji, ali u njegovu slučaju ipak bismo se zadržali na činjenicama. Stipe Pletikosa nastavlja odličnim obranama u FC Rostov u, kao što je tijekom duge i sjajne karijere isto to činio na različitim klupskim i reprezentativnim adresama. Kad netko na vrhunskoj razini funkcionira 17 godina, onda mu sporadične faze slabije forme ne mogu zasjeniti kontinuitet kvalitetnih izdanja...

Nakon što je u protekle dvije reprezentativne utakmice (Srbija, Wales) potvrdio pouzdanost, Pletikosa se vratio u Rostov s glavnom željom da klubu pomogne ostvariti prvoligaški opstanak. U tom naumu na dobrom je putu ostvarenja, ali to nije sve...

Stipe Pletikosa je u četvrtak navečer svojim obranama, poglavito na izvođenju jedanaesteraca, pomogao Rostovu ostvariti ulaz u polufinale Ruskoga kupa.

- Bilo je fenomenalno - oglasio se u petak prijepodne junak dana, mjeseca, sezone u Rostovu. - Vodili smo žestoku borbu s Terekom, ali tijekom 120 minuta nije bilo golova. U izvođenju jedanaesteraca mi smo bili prisebniji i posve zasluženo slavimo veliki uspjeh.

Vama očito ne manjka samopouzdanja. Kritičari su navodili da ne možete ni slučajno obraniti udarce s “kreča”?

- Ne znam kako se stvorila ta fama. Valjda je bila na tragu onog nesretnog dvoboja u Beču, protiv Turaka, kada smo svi ostarjeli deset godina zbog gubitka polufinala. Činjenica je da sam branio jedanaesterce u klubu, i ovdje u Rostovu skinuo sam ih nekoliko i prije ovog kup-dvoboja.

Jeste li se posebno pripremali?

- Ma ne, teško je skupiti informacije unutar lige kako tko puca. Kad su veća natjecanja onda se lakše koncentriraš na protivnike i njihove navike. Bio sam miran, to je ključno, čekao sam da puknu pa da se bacim, a nisam unaprijed izabirao jednu stranu.

Kažu neki Vatreni da ste na treningu posebno raspoloženi?

- A je, istina je da imam internu ligu s Modrićem i Kranjčarom, pitajte ih slobodno kako stoje i koliko su efikasni, ha, ha... Pokušao je i Ćorluka pa se brzo umorio.

Kojem ste od poznatijih napadača obranili jedanaesterac?

- Od ovih današnjih, primjerice Torresu, kad je za Španjolsku pucao penal protiv nas u Ženevi.

Lijepo vam je u Rostovu, kapetan ste, navijači vas obožavaju, sada vas ide i rezultat, ostat ćete u ligi, dakle na odmor ćete potpuno opušteni?

- Ha, ha, polako, još ima posla do kraja. Treba osigurati opstanak, probati izboriti finale jer nam to praktično osigurava Euroligu ako CSKA ili Zenit budu u finalu kao prvaci, a naposljetku mora se dobiti i Škotska u Zagrebu!

A Portugal u Ženevi?

- Tek sam doznao za tu utakmicu. Veliki protivnik, nema što. Odmor? Ha, ne znam kako ću. Ženeva je 11. lipnja, a ovdje u Rusiji prvenstvo počinje već 13. srpnja, sve je na “knap”...

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Linker
24. svibanj 2024 23:26