CROPIX
ŠMINKANJE STADIONA

STIŽE LOVA IZ EU FONDOVA Poljudskoj ljepotici smiješi se obnova o kakvoj nije ni sanjala, uložit će se više od šest milijuna eura

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 24. studeni 2016. 09:44

Poljudskoj ljepotici smiješi se obnova o kakvoj nije ni sanjala. Ni ona, ni mnogi koji je pohode, koriste. Naime, splitski pročelnik za sport Hrvoje Akrap otkrio je da je prošla prva, A faza projekta "Split - mjesto dodira sporta i kulture" za koju je Grad Split iz fondova Europske unije osigurao pet milijuna kuna, a sasvim je realno da se za godinu i pol, po završetku te prve faze (izrada projektne dokumentacije, troškovnika...) osigura i novac za samu izvedbu projekta kroz fazu B kojom bi se u stadion Poljud uložilo preko šest milijuna eura.

Eto, dobro ste pročitali, šest milijuna. I to eura, ne kuna. Poljud bi bio jedna, najbitnija stanica zanimljive turističke rute kojom bi se našim posjetiteljima prikazali bitni gradski sportsko - kulturno - povijesni punktovi.

U svakom zlu neko dobro

Kako je uopće došlo do ideje za ovu priču?

- Grad je radio na projektu da na ovaj fond prijavi Dioklecijanovu palaču, ali radi neriješenih vlasničkih odnosa nije mogao. Na sastanku koncem prošle godine sudjelovalo je nas desetak pročelnika kada je rečeno da ne možemo ići s Palačom. Meni je tada sinula ideja da imamo već dva sportska objekta koji su zaštićena kulturna dobra, Stari plac i Poljud, te da pokušamo ići s tom pričom. Nismo isprva imali dovoljno vremena jer je rok bio 9. siječnja, no pomakao se na 27. siječnja i dobili smo vremena te krenuli - kazao nam je Akrap.

Zašto su bili bitni vlasnički odnosi?

- Da bi se uopće mogao natjecati za sredstva ovog fonda Grad Split, ili bilo tko drugi, mora imati vlasništvo jedan kroz jedan, ili da je barem dio tog dijela oko objekta vlasnički čist. Bit je bila da se povežu kulturna dobra i sport jer je bio takav fond koji mora imati kulturni aspekt, odnosno uključiti barem tri kulturna dobra.

Mnoge će najviše zanimati stadion kojeg koristi Hajduk. Što bi se tamo događalo?

- Samo ulaganje u Poljud bilo bi oko 6.300.000 eura, od čega pet milijuna trebamo dobiti iz fonda EU, odnosno 80 posto sredstava. Oko 1,5 milijuna eura stajala bi izgradnja velikog interpretacijskog centra, oko 3,5 milijuna išlo bi u obnovu krova na Poljudu, a ostatak za viseće ulaze koji su u najgorem stanju. Ljudi u Hajduku su upoznati s time.

OVDJE PROČITAJTE OPŠIRNIJE

Linker
01. svibanj 2024 08:44