Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media
U ČAST IVANU TURINI

ŠVEĐANI I ČETVRTU GODINU ZAREDOM DOŠLI NA GROB VRATARA 'Bio je poseban! Njegova energija, respekt prema navijačima i klubu, to se ne zaboravlja...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. svibanj 2017. 10:22

Beskonačnu je dušu imao Ivan Turina, vidi se to i danas, točno četiri godine nakon šokantne smrti. Nesretni vratar nije, nažalost, počasti doživio za života, vjerojatno nije ni slutio da će ga tako dugo pamtiti u gradu i u klubu koji su mu bili zadnja postaja. On i danas spaja Stockholm i Zagreb, AIK i Dinamo, navijače tih dvaju klubova, koji se iz godine u godinu sve povezaniji, prijateljstvo postaje sve čvršće.

Kao i svaku godinu dosad, AIK-ovi su navijači došli su u Zagreb nakloniti se Turini, danas će otići na njegov grob, okititi ga cvijećem, svijećama, ali i obilježjima svoga kluba. Planiraju i susret s Turininom obitelji, suprugom Senkom i djecom, kojima su, dakako, iz Švedske donijeli i darove.

Ostavio neizbrisiv trag

Devet je navijača ove godine došlo u Zagreb, veći dio njih već u petak, produljeni vikend u glavnom hrvatskom gradu iskoristili su za dobar provod, ali i za druženje s Dinamovim navijačima. Ona utakmica AIK-a i Dinama odigrana nekoliko dana nakon Turinine smrti 2013. zbližila je navijače dvaju klubova, pa se oni često druže i tijekom godine. Gosti iz Švedske u subotu su bili i na utakmici Dinama i Cibalije, skandirali su Turinino ime, a u nedjelju su sudjelovali na jednom malonogometnom turniru na Savici, posjetili su potom i Boksački klub Dinamo, koji su osnovali upravo Dinamovi navijači, a jedan od domaćina bio im je i Jerko Leko, veliki Turinin prijatelj i suigrač.

- Drago mi je da je Ivan ostavio takav trag u Švedskoj, da ga nisu zaboravili. Kad god dođu, navijači AIK-a pričaju mi o njemu, o tome koliko su ga voljeli i cijenili. Ima među njima i onih koji su istetovirali Ivanov lik, a kao što vidite Turina i danas spaja navijače dvaju klubova, odaju mu počast na svakoj utakmici AIK-a. Oni vole doći u Zagreb, družiti se ovdje sa svojim prijateljima, ovoga puta došli su na čak četiri-pet dana - rekao nam je Leko dok su švedski navijači još jednom ponovili zašto toliko vole Ivana.

- Bio je poseban, drugačiji od ostalih igrača. Recimo, on je prvi igrač koji je i nakon pobjeda i nakon poraza došao do naše tribine i zapljeskao navijačima, tek tada to su počeli raditi i ostali i taj se običaj zadržao do danas, sad nakon svake utakmice AIK-ovi igrači dođu i zaplješću tribini. Ta njegova energija, respekt prema navijačima i klubu, to se ne zaboravlja i mi ga nećemo zaboraviti - kazao je jedan od navijača, Fredrik Ekström, koji se na neki način i zaljubio u Dinamo pa na utakmice Modrih dolazi i više od jednom godišnje, bio je i na futsalu, a nedavno je u Dinamovoj majici bio i na utakmici Liverpoola na Anfieldu.

Nisu AIK-ovi navijači zaboravili ni Turininu obitelj, kako smo čuli od navijača, dio od prodanih navijačkih suvenira, od koji su neki posvećeni baš Ivanu i njegovom broju 27, uplaćuju na račun njegove supruge.

Sjećanje ne blijedi

Stadion AIK-a i danas krase transparenti s porukama u čast Ivana Turine, tog momka koji je bio iznimno pozitivan u svakom trenutku, a ta je pozitiva ostala iza njega i četiri godine nakon smrti. Štoviše, čini nam se da kako vrijeme protiče tako sjećanje na njega postaje sve jače, svake godine sve više AIK-ovih navijača dolazi u Zagreb odati mu počast, a sve su čvršće i veze između navijača dvaju klubova. Koji se možda nikad ne bi ni upoznali da toga tužnog 2. svibnja 2013. nije u snu preminuo Ivan Turina.

Linker
02. svibanj 2024 09:04