Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
KAKO DO SP-a?

SVJETSKO PRVENSTVO NIKAD BLIŽE, ODLIČNA SITUACIJA ZA VATRENE S dvije pobjede do ljeta već bismo zakoračili prema u Rusiji

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. studeni 2016. 22:56

Kvalifikacije još nisu ni na pola, pa je možda za ozbiljne, duboke kalkulacije i rano. Osam prvaka skupina ide direktno u Rusiju, osam od devet najboljih drugih u dodatne kvalifikacije. Mi smo na 10 bodova, dva odnosno tri boda ispred najvećih konkurenata Ukrajine i Islanda, na čelu ljestvice. Pa, što se ukazuje na horizontu, vidi li se već Crveni trg.

Iako je, doista, u ovom trenutku rano išta računati pa i reći koliko nam bodova treba za prvo mjesto, s koliko bismo već osigurali dodatne kvalifikacije, možemo se vratiti u povijesti pa pogledati kako se odvijala priča u zadnjim dvjema kvalifikacijama za SP. Dakle, 2013. smo osvojili 17 bodova i došli u dodatne kvalifikacije, jedva, a 2009. nismo se plasirali u Južnu Afriku, jer smo u skupini s Engleskom i Ukrajinom imali 20 bodova. Sjećate se one utakmice Ukrajine i Engleske, Otočani su izgubili, nisu im trebali bodovi, Ukrajinci su ušli u dodatne kvalifikacije, za jedan bod ispred nas.

Nekakva zamišljena crta koju treba loviti jest ‘letvica’ od 22 boda. Naime, gledajući protekla dva ciklusa kvalifikacija za SP, samo u dva slučaja toliki broj bodova nije bio dovoljan za prvo mjesto u skupini. Prije četiri godine BiH i Grčka imali su 25 bodova, Grci su morali u razigravanje, a prije osam godina Rusija je s 22 boda bila druga u skupini i išla u pripetavanje. Kako sad računamo, upravo 22 boda moglo, čak i trebalo biti dovoljno za plasman u Rusiju. Uz vlastite pobjede, ali i uz realnu pomoć suparnika u skupini.

PARIS, FRANCE - JUNE 12:  Croatia players celebrate their 1-0 win in the UEFA EURO 2016 Group D match between Turkey and Croatia at Parc des Princes on June 12, 2016 in Paris, France.  (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Clive Rose/Getty Images
Vatreni

Ključna i najvažnija utakmica svakako je ona prva, u ožujku kući protiv Ukrajine. Pobjeda u tom dvoboju otvorila bi nam širom vrata, a onda bismo pobjedom na Islandu u lipnju i s nogom i pol zakoračili na rusko tlo. Dakle, s te dvije pobjede do ljeta, dakako, uz uvjet da kući dobijemo preostale dvije utakmice, protiv najslabijih Kosova i Finske, bili bismo, pa možda i 90 posto sigurni. Jer, u tom slučaju bi Ukrajinci morali pobijediti u svih preostalih pet utakmica nakon ove u Maksimiru. Između ostaloga morali bi slaviti i na Islandu, naravno, i u zadnjem kolu protiv nas. Postoji i plan B, pobijediti u sva tri domaća susreta (Ukrajina, Kosovo, Finska) i odigrati tri remija u gostima (Island, Turska, Ukrajina). Tada bismo sigurno bili bolji od Ukrajine, međutim, u tom bi slučaju prijetio Island, koji bi s pet preostalih pobjeda izbio na prvo mjesto. Stoga, najbolje je ne računati, već pobjeđivati, zašto ne već na Islandu u ljeto širom otvoriti vrata SP-a!?

------------------------------------------------------------

● 24 boda imala je Hrvatska (kao i Švedska) u kvalifikacijama za SP 2006. i osvojila prvo mjesto u skupini

● 17 bodova osvojila je Hrvatska u zadnjim kvalifikacijama za SP 2014. i jedva ušla u doigravanje

● 20 bodova imala je Hrvatska u kvalifikacijama za SP 2010. i bila je treća u skupini

Koeficijenti za prvo mjesto u skupini

1,8 - Hrvatska

3,5 - Ukrajina

7 - Island

8 - Turska

501 - Finska

1.001 - Kosovo

------------------------------------------------------------

Linker
03. svibanj 2024 01:06