Alex Livesey/Getty Images / Getty Images
VRAĆAJU MANCHESTER UNITED NA VRH

TANDEM MOURINHO&IBRO - SPEKTAKL JE ZAJAMČEN Navijači euforično čekaju okršaje protiv Guardiole

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 02. srpanj 2016. 01:00

Poput LeBrona Jamesa Zlatan Ibrahimović svečano je objavio na svom Instagram profilu:
- Vrijeme je da svijet sazna - moja nova destinacija je Manchester United. Dolazim!

Očekivana je to vijest, jer od trenutka kada je objavio da je njegova epizoda u PSG-u završila 34-godišnjaka se povezivalo s crvenim vragovima. Jedan od argumenata za taj prelazak je i sponzorski ugovor s Adidasom koji je želio da jedan od njihovih glavnih manekana igra u momčadi kojoj nosi njihovu opremu. U jednom trenutku čak se spominjao i Bayern kao moguća nova destinacija, no rasplet je ipak očekivan, sljedeće sezone Ibrahimović će biti napadačka karika moćnog kluba koji se u posljednje vrijeme pogubio nakon što je s kormila otišao Alex Ferguson.

Lutanja s trenerima i gomila potrošenog novca nisu donijela željeni efekt, naprotiv, postali su predmet ismijavanja, ni osvojeni FA kup protekle sezone nije zadovoljio brojne navijače koji su s velikim olakšanjem dočekali trenutak odlaska Louisa Van Gaala te dolazak Josea Mourinha.

Portugalac je, dakle, dobio zadatak vratiti united na stazu uspjeha, sigurno da će dolazak karizmatičnog Ibrahimovića biti jedan od glavnih aduta na tom putu.

Nije težak karakter

Ibrahimović gdje god je igrao osvajao je titule, 11 prvenstava je u njegovoj riznici, dva nizozemska s Ajaxom, po četiri talijanska (Inter) i francuska (PSG), te jedno španjolsko (Barcelona). Navijači se nadaju kako taj niz neće prekinuti u Unitedu.
- On je pobjednik i uvijek želi samo pobjedu - jednom je rekao Mourinho o Ibrahimoviću o kojem ima samo pohvale.
- Trenirao sam ga samo jednu sezonu, bilo je to dobro iskustvo. On je jedan od najboljih igrača s kojima sam ikada radio - nastavio je Mourinho koji će sada imati novu prigodu raditi sa švedskim nogometnim genijalcem koji odaje dojam da je komplicirana osoba sklona sukobima.
- Ne, on je vrlo jednostavna osoba, uopće nema težak karakter - dodao je Mourinho.

Ibrahimović više nije u cvijetu mladosti, međutim, fizički je još uvijek moćan, netom završenu sezonu u dresu Paris SG-a završio je sa 38 pogodaka, što je drugi najbolji učinak nekog strijelca u povijesti francuske lige. Josip Skoblar sa 44 gola još uvijek je nedostižan. Ukupno je inače odigrao 180 utakmica za Parižane u prvenstvu i zabio 156 golova uz 61 asistenciju. Brojke koje ga s pravom stavljaju uz bok dvojcu Ronaldo i Messi.

Hoće li tako biti produktivan i u Engleskoj, šestoj državi u kojoj će zaigrati u svojoj karijeri, teško je predvidjeti, ali sigurno može puno pomoći u povratku crvenih vragova u vrh engleskog nogometa. Englezima je ostao u gorkom sjećanju u reprezentativnom dresu, još uvijek se svi sjećaju čudesnih škarica sa 30 metara kada je zabio Hartu. Ponudi li dio svoje čarolije u dresu novog kluba opravdat će dolazak.


Već su krenule i usporedbe, Ibrahimovićeve godine ne bi trebale biti prepreka, barem po engleskim medijima, koji podsjećaju kako je Gianfranco Zola stigao na Otok također u četvrtom desetljeću života, ali ga to nije smetalo da ostavi veliki trag u Chelseaju, a Teddy Sheringham bio je Ibrin vršnjak u trenutku kada je potpisao ugovor s Manchester Unitedom i te sezone bio je proglašen igračem godine.
U svakom slučaju u Manchesteru ove sezone neće biti dosadno, Mourinho i Ibrahimović u crvenom dijelu gradu, a njihov zajednički "neprijatelj" Guardiola u plavom. Već sada svi jedva čekaju početak nove sezone, bit će to najzanimljivija sezona od osnutka Premiershipa. Svi se pojačavaju, novac nije nikakav problem... Još kada besplatno dobijete jack-pot poput Ibrahimovića onda ambicije rastu do neba. S pravom...

Linker
03. svibanj 2024 00:58