Twitter
TEŠKO JE ZABORAVITI TAKVE GUBITKE

TIHA PATNJA HRVATSKOG PRVAKA Omiljeni kapetan Rijeke za SN progovorio o velikom povratku na Rujevicu: 'Da, želja mi je vratiti se, ali...'

DAMIR KREILACH Bivši i omiljeni kapetan Rijeke ima već iza sebe pet sezona u Unionu iz Berlina, jesenas mu nije baš išlo pa to budi maštu navijača s Kvarnera
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 26. prosinac 2017. 20:33

Uz odlaske, ove zime na Rujevici bit će i ponešto dolazaka, a jedno od imena koje neprestano golica maštu navijača Rijeke svakako je i ono Damira Kreilacha. Omiljeni kapetan Rijeke već petu sezonu igra za Union iz Berlina, ambicioznog drugogligaša koji svake sezone puca na njemačku elitu, ali uvijek zapne kada treba napraviti onaj zadnji korak.

Kreilach je u Berlinu zbog svojih ljudskih i igračkih kvaliteta postao itekako cijenjen, ali nakon 155 nastupa, 33 pogotka i 18 asistencija, jesen iza njega nije bila idealna. Promjenom trenera i serijom negativnih rezultata izgubio je status prvotimca zbog čega se počeo se, barem kuloarski, sve glasnije počeo spominjati njegov povratak u Rijeku. No krenimo redom...

BERLIN, GERMANY - DECEMBER 16:  Damir Kreilach of Berlin runs with the ball during the Second Bundesliga match between 1. FC Union Berlin and SpVgg Greuther Fuerth at Stadion An der Alten Foersterei on December 16, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Matthias Kern/Bongarts/Getty Images)
Matthias Kern/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
Damir Kreilach

- Jesen je bila malo čudna jer je sezona počela odlično, i za klub i za mene osobno, ali onda smo upali u nekakvu krizu. Došlo je pet, šest novih igrača, želio se proširiti kadar za rotaciju kako bismo izdržali utrku za plasman u Bundesligu, ali neke se stvari nisu poklopile. Malo češće sam bio na klupi, ali to je trenerova odluka, na meni je da radim maksimalno jer sam svjestan da se sve može promijeniti s jednom utakmicom - u dahu je ispričao Damir Kreilach koji već tradicionalno božićne blagdane provodi u Rijeci.

Kompliciran transfer

Nekoliko dana odmora s obitelji, pa i početak priprema za nastavak sezone. I prije prozivke u Berlinu 2. siječnja odrađuje trkačke dionice.

- Imamo jako težak zadatak pred sobom ako želimo ostvariti cilj o plasmanu u Bundesligu. Prema nekim računicama u 16 preostalih kola moramo ostvariti barem 11 pobjeda. Neće biti lako jer ima puno kvalitetnih momčadi, ali Union je drugi dio sezone uvijek bolje igrao. Novi trener Andre Hofschneider je rekao da na proljeće svi krećemo od nule i stvarno vjerujem da ćemo pokazati da imamo najjači igrački kadar otkad sam ja u Unionu.

Činjenica da je Kreilach sve češće bio na klupi prije nekoliko je tjedana zaigrala maštu navijača Rijeke i na Kvarneru se kuloarski sve češće počeo spominjati njegov povratak.

- Kada sam odlazio iz Rijeke rekao sam da mi je želja vratiti se jednog dana. Hoće li se to dogoditi sutra ili za tri godine u ovom trenutku ne mogu reći. Sa svima na Rujevici sam ostao u dobrim odnosima, konstantno se čujemo, ali vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. Da je to moja želja nema nikakve dvojbe, ali takvo što u ovom trenutku nije jednostavno realizirati. Ugovor s Unionom me veže još godinu i pol dana pa na tu temu ne mogu reći više od toga da ću jednog dana opet zaigrati za Rijeku.

Kreilach je na Kvarneru personifikacija klupske ikone, navijači ga obožavaju, a takav je status zaslužio prije svega odnosom prema klubu kakav se još rijetko viđa u današnjem nogometu. Iako mu je tek 28 godina, jasno ističe da kopačke o klin želi objesiti na Kantridi ili Rujevici.

- Ne želim se vratiti samo da bih mogao reći kako sam završio karijeru u Rijeci ili odigrati šest mjeseci na račun nekih starih zasluga, već želim dati svoj doprinos ostvarenju klupskih ciljeva. Rijeka je u ovih pet godina pokazala strašan napredak, možda u budućnosti ti ciljevi budu još i veći, a ja se svakako jednog dana vidim u tom procesu. Rijeka je meni na početku karijere puno dala, ja to jednog dana želim još više vratiti i odigrati bitnu ulogu u svemu. Mislim da imam pred sobom još četiri, pet godina kvalitetnog nogometa.

Nema predaje

Rijeku prati svakodnevno, kada se krajem svibnja na Maksimiru podizao pehar namijenjen naslovu prvaka Kreilach je bio u dresu na tribinama...

- Rijeku pratim stalno, sada je tu i moj cimer Roberto Punčec s kojim sam stalno u kontaktu, to naše prijateljstvo je neraskidivo. Kakva će Rijeka biti na proljeće? Zaostatak za Dinamom je veliki, ali ja nisam tip koji će se predati ili reći da je nešto gotovo prije nego što stvarno jest. Poznajući Keka znam da će od nemogućeg pokušati napraviti moguće, ali najbitnije je da se postave temelji za iduću sezonu, da se izbori Europa gdje je Rijeka i ove sezone pokazala puno više nego što to govori tablica - zaključio je Damir Kreilach.

Linker
09. svibanj 2024 00:07