Alen Bokšić i Luka Modrić

 Cropix
POSAO KOJI BI ODJEKNUO

Alen Bokšić poslao snažnu poruku bivšem prvaku Europe: ‘Dovedite Luku Modrića!‘

‘On sam ne bi bio dovoljan za osvajanje prvenstva. Ali bi sigurno bio odličan temelj za (iz)gradnju momčadi‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. travanj 2024. 11:13

Kada se svojevremeno predstavljao na HNS-ovoj nogometnoj Akademiji u Zagrebu, Alen Bokšić je rekao:

- Dobar dan, ja sam Alen Bokšić. U karijeri sam igrao za Hajduk i neke manje klubove...

Ovih se dana u talijanskoj Gazzetti dello Sport pojavio intervju s Bokšićem. Neka razmišljanja bivšeg hrvatskog reprezentativca prenijeli su i portali, kojima je u fokusu Juventus (poput tuttojuve.com ili ilbianconero.com). Naime, jedan od "manjih klubova" za koje je Bokšić igrao je i torinski Juventus: u sezoni 1996/97. odigrao je u dresu "stare dame" 33 utakmice postigavši sedam golova (uz četiri asistencije). Osvojio je scudetto, talijanski Superkup i Interkontinentalni kup.

- Prva asocijacija na dane provedene u Juventusu izgubljeno je finale Lige prvaka od Borussije Dortmund. Kada Juve pobijedi osjetiš olakšanje i to se smatra normalnim. S druge strane, svaki poraz predstavlja veliki udarac. Sretan sam što se Juve plasirao u finale Kupa, ali mi je istovremeno žao Lazija i mog prijatelja Igora Tudora, jer su bili blizu podviga. Bit ću s Igorom ove subote na Olimpicu kada igraju protiv Verone. Dakle, Kup ostaje kao posljednja prilika Juventusu da donekle spasi sezonu. Istina, i to je trofej, ali za klub takve reputacije očekuje se da će biti u borbi za scudetto do kraja. Nažalost, utrka za naslov završila je još u veljači, u izravnom dvoboju s Interom. Od tada sam vidio previše utakmica ispod Juventusove razine – konstatirao je Bokšić.

Sezona provedena u Torinu bila je svojevrsni intermezzo u Bokšićevoj karijeri. Vratio se u rimski Lazio iz kojega je i stigao u Juventus. Danas procjenjuje Dušana Vlahovića, kao svog "nasljednika" u crno-bijelom dresu...

- Osobno ne volim usporedbe igrača, ali smatram da Vlahović može postati vrhunski napadač, poput Erlinga Haalanda. Nema sumnje da je centarforu u talijanskom nogometu puno teže zabiti gol nego u Engleskoj. Jednako je bilo i u moje vrijeme (Bokšić je igrao i Premiership, u dresu Middlesbrougha – op.a.). Napadač je uvijek ovisan o suigračima, koje ima iza sebe. Eto, ja sam imao sreće. Kada bih se okrenuo vidio sam Zidanea, Jugovića, Deschampsa, Contea... A pored sebe sam imao Del Piera ili Vierija. Danas Vlahović ima problem, jer Juventus teško stvara igru.

Bokšić se u svojim reminiscencijama prisjetio i Marija Mandžukića...

- On je bio igrački fenomen. Nikada nije odustajao i uvijek je interes momčadi stavljao ispred svog ega. Kada je u svlačionicu Juventusa stigao Gonzalo Higuain činilo se da je to kraj Mandžukićeve karijere u dresu "bianconera". Umjesto toga, on se povukao ulijevo i ostao u momčadi. Štoviše, senzacionalnim je golom u finalu Lige prvaka protiv Reala ostao zauvijek u sjećanju navijačima Juventusa. Od današnjih napadača sviđa mi se mali Chiesa. Podsjeća na svog oca Enrica, u kojega sam osobno bio zaljubljen kao igrača. Tu je i Yildiz. Iznimno je talentiran, ali mu je tek 18 godina. Dopada mi se i stoper Bremer: lijep i čvrst branič. Kao oni iz mog vremena.

Svoj prilog rubrici – "Hrvati u Juventusu", Bokšić je osnažio porukom klupskim čelnicima: dovedite Luku Modrića!

- On je blagoslovljen od Boga! Luka Modrić je nogomet. Preporučio bih ga svakom vrhunskom klubu, pa i Juventusu. Još je neizvjesna njegova sudbina u Realu (Modriću ističe ugovor na kraju sezone). Modrić je mama Judeu Bellinghamu i svim ostalim mladim igračima Reala. Stoga sam uvjeren da će ga "kraljevski klub" zadržati. Uvjerenja sam da su pred Lukom još dvije godine vrhunskog nogometa. No, kada bi me u Juventusu i poslušali te doveli Modrića, on sam ne bi bio dovoljan za osvajanje scudetta. Ali bi sigurno bio odličan temelj za (iz)gradnju momčadi. Inter je ove sezone izdominirao konkurenciju igračkom kvalitetom i premoćno osvojio titulu – zaključio je Bokšić.

Linker
25. travanj 2024 11:13