Foto: Robert Matić/Hajduk.hr
PRISILNA ROŠADA

Brekalo ipak ne starta na svojoj standardnoj poziciji? Pogledajte kako bi Hajduk trebao izgledati protiv Osijeka

Josip Brekalo odradio je svoj prvi trening s Bijelima i slijedi mu premijera na osječkom travnjaku
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. veljača 2024. 22:06

Josip Brekalo u srijedu je odradio prvi trening s Bijelima. Najveće ovozimsko pojačanje Hajduka, veliki talent iz Maksimira, priključio se novoj momčadi. Nakon što je i sam priznao kako je prošao pomalo čudnu inicijaciju pred punim Poljudom prošle nedjelje, Brekalo je jučer prionuo radu s Hajdukovim nogometašima...

- Bilo mi je neobično, meni kao Zagrepčaninu - naglasio je Brekalo poslije potpisa za Bijele.

Do subotnjeg dvoboja u Osijeku proći će nekoliko treninga s momčadi, dodatno će osjetiti atmosferu Hajduka i Splita, ući u potpuni proces adaptacije. Puno lakše nego Niko Kranjčar prije 19 godina kad je iz Zagreba te siječanjske nedjelje sletio u Split.

“Niko, Niko...” - orilo se na parkingu ispred Poljuda.

Nije bilo utakmice, samo doček kojem je nazočilo 10.000 ljudi. Brekala je dočekalo triput više, ali na samom stadionu. Pritisak time nije veći jer zajedno s Brekalom psihološki je teret, i to puno značajniji, ponio i Perišić. Nakon nedjeljne prezentacije dalje je sve na Brekalu i treneru, s naglaskom da će mu biti puno lakše nego Kranjčaru.

image


BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Slična atmosfera

Na Poljud je Niko stigao kao 20-godišnjak, u statusu najmlađeg kapetana Dinama. Pritom je imao ugovor s Hajdukom. Brekalo je pet godina stariji od Kranjčara u trenutku kad je došao na Poljud. Iskusniji je, s internacionalnom karijerom koju je gradio kroz Serie A i Bundesligu, a pored toga ima i dva bitno različita detalja - stigao je iz Fiorentine, a ne direktno iz Dinama, pri čemu s Hajdukom ima ugovornu posudbu prema kojoj se na ljeto vraća u Firencu. Zbog toga Brekalu u usporedbi s Kranjčarom ostaje samo pečat igrača afirmiranog u Dinamu jer Kranjčarova priča ostaje unikat prošlosti, ali i budućnosti.

Od Kranjčara se u proljeće 2005. godine očekivao naslov prvaka i cilj je na kraju ispunjen. Mora se priznati uz puno muke. Hajduk je na papiru imao najjaču momčad, imao je vezni red s Lekom i Kranjčarom, u napadu Turkovića i Blatnjaka, u obrani Vejića i Neretljaka. Imao je iskusnu momčad, ali je ipak mijenjao trenera mjesec i pol dana prije kraja sezone. Bijeli su bili neuvjerljivi, nisu opravdali status velikog favorita za kojeg se očekivalo da će se prošetati prvenstvom.

Slična se atmosfera stvorila i prošle nedjelje kad je Brekalo izašao na poljudski travnjak. Kao da će titula doći sama. Ali, neće. Morat će dobro zapeti igrači na terenu i trener u “kabini”. Što Karoglan očekuje od Brekala nije nikakva tajna. Brekalo je izvorno lijevo krilo, zato smo već naglasili da je poanta njegova dolaska “karika koja nedostaje”. Kad je Kranjčar dolazio u Hajduk bilo je razvidno da je na prvom mjestu bila intencija Bijelih da uzimanjem najvećeg talenata direktnom konkurentu “pokažu zube”.

Primarni cilj

S Brekalom je primarni cilj bio popuniti važnu poziciju s kvalitetom na kratko vrijeme. Na lijevom krilu je Karoglan prošle jeseni isprobavao Dajakua, Trajkovskog, a zatim i Kleinheislera na pripremama u Istri. Trebao bi Mađar ostati na lijevom krilu i za Osijek jer zbog žutih kartona nema Sahitija desno, međutim, već od sljedećeg dvoboja, od susreta s Belupom na Poljudu, ide Brekalo na svoju poziciju. U subotu će igrati na desnom krilu, na poziciji koju je igrao u dresu reprezentacije. Doveden je Brekalo da stvara razliku, da prolazi “jedan na jedan” i loptama hrani Livaju, kao i Pukštasa, Kleinheislera i Krovinovića, koji dolaze iz drugog plana. S Brekalom je Hajduk dobio iznimnog krilnog napadača u tandemu sa Sahitijem, ali pritom otvara još veći prostor za centarfora.

Tako bi sastav Hajduka u subotu protiv Osijeka trebao izgledati ovako:

HAJDUK (4-3-3): Lučić - Mikanović, Šarlija, Uremović, Moufi - Pukštas, Žaper, Krovinović - Brekalo, Trajkovski, Kleinheisler

Odličan izazov

Brekalo je u Hajduk stigao kao igrač koji traži oživljavanje karijere. Dva su cilja usko povezana na osobnoj razini, s reprezentacijom otići na Euro u Njemačku i prethodno osvojiti naslov prvaka s Hajdukom. Oba su cilja visoka, ali traže imperativno ostvarenje za pozitivnu ocjenu posudbe. Da bi se njegov boravak u Hajduku pamtio dulje od jednog predstavljanja na punom Poljudu, morat će Brekalo zabijati, morat će ostaviti trag igrom i rezultatom u Hajduku. Svjestan je toga od prvog treninga, od prve utakmice koja stiže u subotu.

Na Pampasu ga čeka odličan izazov s kojim ćemo se vratiti na početak priče. Kranjčar je također službenu premijeru za Bijele upisao u Osijeku. Krajem veljače 2005. odigrali su Bijeli 2:2 u Gradskom vrtu, u snježnim uvjetima. Razočaravajući remi, komentiralo se nakon što su splitski “galacticosi” uzeli samo bod Osijeku. U subotu se na debiju Brekala traži više od remija jer nakon poraza od Rijeke i “četiri boda” u Osijeku bila bi malo, a kamoli tri...

BREKALO KAO SENIOR

2015. - 2016. Dinamo Zagreb II 9 (0)
2015. - 2016. Dinamo Zagreb 11 (0)
2016. Wolfsburg II 2 (0)
2016. - 2023. Wolfsburg 129 (22)
2017. - 2018. Stuttgart (posudba) 28 (3)
2021. - 2022. Torino (posudba) 33 (7)
2023. - 2024. Fiorentina 29 (1)
Napomena: uz klubove su pridodane odigrane utakmice i dati golovi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 23:42