Sergej Jakirović i Mislav Karoglan

 GORAN MEHKEK/Cropix
POČETAK ZIMSKOG MERCATA

Dinamo i Hajduk očekuju poznata lica, transfere će usmjeriti borba za naslov, ali i Zlatko Dalić?

Osvježenja u kadru lovit će i Rijeka, Željko Sopić poželio je ‘trojicu pojačanja i napad na prvo mjesto‘
Piše: Andro PolićObjavljeno: 31. prosinac 2023. 21:00

Bila je to laka odluka. Ovo je najbolji klub na svijetu, moji idoli su bili ovdje, ovo je dječački san… Govorio je Philippe Coutinho u siječnju 2018., odjeven u ruho „blaugrane“, lickajući uvodno obraćanje s rijekom uobičajenih nogometnih floskula. Dok su ga navijači Barcelone u početnim kadrovima etiketirali kao novo brazilsko božanstvo, svojevrsni nastavak loze „Ronaldinho & co.“, Brazilac se ubrzo kristalizirao u promašaj katalonskog kluba. Bio je to Barçin gaf težak točno 135 milijuna eura, čime se plemeniti ofenzivac trajno zabetonirao na prvom mjestu najvećih zimskih poslova u povijesti nogometa.

S obzirom na to da trenutačno brani boje katarskog Al-Duhaila, uz prilično neuspješnu epizodu na Camp Nouu, koju je isprekidao s posudbama u Bayernu i Aston Villi, Coutinho je (po)najbolji indikator krhkosti zimskog prijelaznog roka, koji je znatno osjetljiviji od ljetnog mercata. Dok će se prvog dana 2024. otvoriti i novi prozor za transfere, većinski dio njegovih taktova dirigirat će i dva nadolazeća kontinentalna natjecanja.

Pritom, praznik nogometa zakazan je za 14. srpnja, kada ćemo u finalima u Berlinu i Miamiju dobiti najbolju europsku i južnoameričku reprezentaciju, odnosno pobjednike Eura i Copa Américe. S obzirom na to da će igrači loviti mjesta na popisima, odabir klubova u najnovijem prijelaznom roku itekako će ovisiti o toj namjeri, koja će biti jedna od niti vodilja i za predstavnike „vatrenih“ na Euru, dok će društvo s vrha HNL-a na tržištu potražiti adute za proljetnu bitku...

Nadogradnje za HNL tron

Iako se hrvatska liga odavno pretvorila u pokretnu traku za proizvodnju talenata, u siječanjskoj tržnici klubovi bi se, ipak, trebali rotirati u smjeru nadogradnje, s ciljem zadržavanja najjačih oružja i najvećih potencijala. Tako bi, primjerice, najblještavije eksponate u izlogu Dinama i Hajduka (čitaj: Martin Baturina i Rokas Pukštas) od Hrvatske mogla udaljiti isključivo astronomska ponuda iz inozemstva, koja bi, vjerojatnije, trebala stići u ljetnim mjesecima. Ista teza, dakako, vrijedi i za nešto starije lisce, s obzirom na to da će bitka za naslov biti imperativ na Maksimiru, Poljudu i Rujevici.

S druge strane, neizvjesna utrka za tron zahtijeva „upgrade“ u svlačionicama tri pretendenta na titulu. Dok je Hajduk već, praktički, bezecirao potpis Lászla Kleinheislera i Nikole Kalinića, s neizostavnim maštanjem navijača o „vrimenu“ i dolasku Ivana Perišića, pred maksimirskim odajama je Josip Brekalo, čime bi se, već u uvodnim kadrovima prijelaznog roka, Splićani i Zagrepčani trebali pojačati poznatim licima. Ujedno, oba će kluba zavirit na tržište u želji za podebljanjem bekovskih pozicija. S obzirom na to da je Ismaël Diallo pozvan u reprezentaciju Obale Bjelokosti za Afrički kup nacija, Mislav Karoglan mogao bi imati sužen izbor na lijevoj strani obrane, što će biti dodatan motiv Splićanima za pojačanje na toj poziciji, a u prethodnim danima se šuškalo o povratku Davida Čoline iz Bundeslige.

Jaku figuru na tu poziciju žele dovesti i „modri“, ali i pojačati desni bok. Ujedno, nije isključeno da u redovima aktualnog prvaka dođe do pokoje prodaje, doduše, ne ključnih igrača, ali čime bi se osigurao i dio sredstava za ulazne poslove. Stoga, neće biti iznenađujuće odluči li se Sergej Jakirović „provjetriti“ svlačionicu, odnosno, zahvaliti se onim igračima koji su mu u protekla četiri mjeseca bila na marginama, čime bi, ali vjerojatno u manjoj mjeri, ponovio „modus operandi“ iz mandata na klupi Rijeke, kada se dogodila transformacija momčadi.

Osvježenja u kadru lovit će i klub s Kvarnera, s obzirom na to da je Željko Sopić u fotofinšu prvog dijela sezone poželio „trojicu pojačanja i napad na prvo mjesto“, a u riječkoj priči posebno zanimljiv bit će i rasplet „slučaja Selahi“. Jedna pobjeda u posljednjih sedam jesenskih utakmica, poziv je za uzbunu na Opus Areni, gdje će se opseg posla povećati i Zoranu Zekiću, želi li Osijek vratiti u konkurenciju s vodećom trojkom.

Minutaža kao uvjet za Euro

Pad forme ili manjak minuta u klupskom dresu, jedan je od isključujućih faktora iz društva „vatrenih“, u više je navrata sličnu konstataciju ponavljao Zlatko Dalić. S obzirom na to da će izbornik istim razmišljanjem voditi i u predvečerje europske smotre, jasno je da će završni popis biti skrojen od najboljih imena u tom trenutku. Paralelno, s obzirom na delikatnost zimskog prijelaznog roka, praktički, usred tekuće sezone, reprezentativci će vrlo oprezno secirati ponude i potencijalne promjene sredina, s obzirom na to da bi se svaka promjena mogla kristalizirati u sklisku stepenicu, a zatim i gubitak mjesta u nacionalnoj vrsti.

S druge strane, promjenu kluba lovit će imena koja su ispala s prethodnih popisa, izgubivši status u klupskim svlačionicama, čime bi, uz pogodak u odabiru novog radnog mjesta, mogli zaraditi povratak na glavni popis Dalićeve družine. Stoga, kralježnica reprezentacije Europsko prvenstvo trebala bi dočekati u istim klubovima, dok bi nakon turnira u Njemačkoj - naročito završi li s pozitivnim predznakom za „vatrene“ - moglo doći do niza transfera.

Pritom, posebno intrigantna bit će Modrićeva sudbina, s obzirom na to da hrvatskom maestru u lipnju istječe ugovor s Real Madridom, a izvjesno je kako bi „desetka“ madridskog kluba na ljeto mogla posegnuti za novim izazovom. U završnici 2023., zakotrljala se priča i o interesu saudijskih klubova za Andrejom Kramarićem, koji je ugovorom vezan za Hoffenheim do ljeta 2025., ali nije isključeno da se na ljeto otisne od njemačkog tla. Uzme li se u obzir slabo otvaranje mandata u Amsterdamu, niti budućnost Borne Sose u Ajaxu nije posve zajamčena. Završetkom tekuće sezone, Josip Stanišić vratit će se s posudbe iz Leverkusena u Bayern, a niti u njegovom slučaju nije isključen ljetni transfer.

S druge strane, igrači poput Diona Drene Belje, Borne Barišića ili Josipa Brekala, koji se u zadnjoj akciji nisu našli na popisu, uz zimski transfer mogli bi testirati sreću u novom klubu, gdje bi, paralelno, taj potez bio motiviran i željom za što bržim povratkom u kockasti dres.

Sapunica ‘Mbappe‘ i ostale zvijezde

Što je prijelazni rok bez očijukanja na relaciji Kylian Mbappé - Real Madrid? Uz retoričko pitanje o međusobnim simpatijama francuske zvijezde i „kraljevskog kluba“, njihova će prevrtljiva sapunica biti nastavljena i u siječnju. S obzirom na to da će ofenzivac PSG-a s početkom siječnja ući u posljednjih šest mjeseci ugovora, novogodišnji vatromet bit će mu svojevrsni signal da smije započeti pregovore s drugim klubovima oko ljetnog transfera, naravno, kao slobodan igrač. Proteklih dana, Marca je najavila uspostavu službenog kontakta između Reala i Francuza, čime bi već u prvim danima siječnja moglo doći do dogovora.

No, dok će Mbappé bijelo ruho, izvjesno, odjenuti tek od iduće sezone, klubovi bi „za kikiriki“, mogli dobiti jednog od najubojitijih napadača jesenskog dijela sezone. Serhou Guirassy do Božića je u Bundesligi isporučio 17 pogodaka u dresu Stuttgarta, a s obzirom na sićušnu izlaznu klauzulu od 17,5 milijuna eura, izvjesno je da bi u 2024. mogao krenuti u novom klubu. Od ostalih imena, Kalvin Phillips mogao bi napustiti Manchester City u potrazi za minutažom, dok bi iz crvenog dijela grada mogao otići nezadovoljni Jadon Sancho.

Kao i obično, engleski velikani predvodnici su tržišnih trendova, kao i glavni potrošači, a prema šuškanjima iz Nizozemske, za oko im je zapeo topnik Feyenoorda, Santiago Giménez, koji je u 16 ovosezonskih ligaških utakmica zabio 18 pogodaka, nadodavši i dva „komada“ u Ligi prvaka. Transfermarkt 22-godišnjeg Meksikanca procjenjuje na 50 milijuna eura, ali izvjesno je da bi cijena mogla biti i paprenija.

Iako bi nadolazeći prijelazni rok trebao biti „tiši“ negoli prošle zime, s pozornošću treba pratiti poteze Todda Boehlyja, koji je u siječnju 2023. potvrdio status nogometnog „sina razmetnog“, stoga ne bi bilo iznenađujuće da američki milijarder ponovno zasvira najglasnije melodije u milijunskom plesu…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 09:03