Profimedia, SN
NEMA STRAHA

Igrači odlaze, ali stvara se Chelsea 2.0! Pochettino na raspolaganju ima zvijezde sutrašnjice

Iako izgleda kao da je klub u apokaliptičnom razdoblju, on se samo dubinski čisti
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 30. lipanj 2023. 20:03

Odlaze redom, jedan za drugim, kao na ranžirnom kolodvoru. Idu u nepoznato, u bijeli svijet, nitko da bi mahnuo na pozdrav. Samo rijetki, baš oni koji (zbog srca i navijačkog žara) moraju, to učine.

Nema na Stamford Bridgeu više ni onih lica za koje su navijači Chelseaja priželjkivali da ih s prvim danom srpnja ondje ne bude. Ali, nema ni onih kojih je možda trebalo biti. A to su oni, poput Kaija Havertza, Rubena Loftusa-Cheeka i našeg Matea Kovačića, kojima je stalo. No, to je već neka druga tema. Prava je, tko će ostati u klubu? Hoće li imati tko istrčati na teren u prvom kolu Premier lige, kada 13. kolovoza u zapadni London dolazi Liverpool? Nema brige, naravno da hoće.

Osim gore nabrojanih, da ih izlistamo redom, neće u plavom dresu sa zmajem na prsima više igrati ni Kalidou Koulibaly, Edouard Mendy, N‘Golo Kante, kao ni dijete kluba, engleski reprezentativac Mason Mount. Na odlasku su još neka imena, prije svih kapetan Cesar Azpilicueta, a novi trener Mauricio Pochettino ionako ne računa na usluge "razmetnog sina" Romelua Lukakua. Pitanje je što će biti s Hakimom Ziyechom, Wesleyjem Fofanom i Callumom Hudsonom-Odoijem na koje Saudijci također ciljaju, kao i s Christianom Pulišićem. Za "Captain Americu" već se neko vrijeme raspituje AC Milan, dok bi se Pierre-Emerick Aubameyang također mogao otisnuti na kakvu egzotičnu destinaciju azijskoga kulturološkog predznaka. Na ljude koji se zovu Tiemoue Bakayoko, Denis Zakaria i Joao Felix već se vjerojatno i zaboravilo, ali ni njih više nema u Chelseaju.

I sad kad čovjek pogleda, pa tko li u tom Chelseaju uopće ostaje? Od potpisanih igrača zasad je stigao samo dvojac Christopher Nkunku (RB Leipzig) i Nicolas Jackson (Villarreal). Njima možemo slobodno dodati Moisesa Caiceda, jer s ekvadorskim veznjakom su osobni uvjeti već odavno dogovoreni. Preostao je Chelseajevim sportskim direktorima, Laurenceu Stewartu i Paulu Winstanleyju onaj teži posao, slomiti pregovarače iz Brightona po pitanju odštete klubu, a ona bi mogla iznositi kakvih 80 milijuna eura fiksno. Pregovara se na još nekoliko adresa, s još kakvim potencijalnim pojačanjem, no to je za sada to. Navijači će u glas reći - i nije neka luda sreća...

image

Christopher Nkunku

ODD ANDERSEN/AFP/PROFIMEDIA Odd Andersen/afp/profimedia

Chelsea dakako, ima financijskih problema. Nisu to egzistencijalni problemi u vidu održivosti kluba. Najzad, američki multimilijarder Todd Boehly se u prethodna dva-tri prijelazna roka toliko istrošio da vjerojatno ni sam više ne zna kolike je stotine milijuna iskeširao na igrače kojih se uglavnom sada mora riješiti. Stroga pravila financijskog fair-play modela FIFA-e već je dobrano "rastegnuo" potpisivanjima višegodišnjih ugovora. Pravi primjer takvog poslovanja je Enzo Fernandez. S argentinskim je veznjakom prošle sezone potpisan ugovor na devet plus jednu sezonu, a opcija produljenja na tu desetu već je aktivirana.

Da vidimo sada s kakvim rosterom raspolaže Chelsea na dan službenog otvaranja premierligaškog prijelaznog roka. Na golu je i dalje Kepa, još uvijek najskuplji vratar svijeta za kojeg je odšteta Athleticu još prije pet godina plaćena 80 milijuna eura. U njegovoj su rezervi iskusni Marcus Bettinelli i američki talent Gabriel Slomina.

Upravo je na primjeru dotičnog 19-godišnjaka ocrtana budućnost razmišljanja unutarklupske politike u Chelseaju. Dok s platne liste odlaze oni koji zbog opsežnosti svojih ugovora moraju, na Stamford Bridgeu se priprema revolucija mladih snaga koje nadiru.

Već u segmentu obrane vidljivo je da će priliku dobiti supernadareni Levi Colwill. Mladi engleski reprezentativac je nakon dvije kratkotrajne gaže u Huddersfieldu i Brightonu spreman postati dugoročni projekt, to je dečko iza kojeg su u klubu već stali odbijanjem svakojakih ponuda koje za njega i dalje pristižu. Uz njega, tu je i Lewis Hall, još mlađi, 18-godišnji lijevi branič koji bi u narednoj sezoni trebao doživjeti punu afirmaciju pored etabliranog dvojca Ben Chilwell - Marc Cucurella. Na stoperskim pozicijama ordiniraju Badiashile i Chalobah, s 38-godišnjim Thiagom Silvom i već spomenutim Colwillom, dovoljno. Nismo zaboravili ni na talenta s desne strane obrane, gdje će pored neprikosnovenog, budućeg kapetana Reecea Jamesa biti i Malo Gusto, povratnik s posudbe u Lyonu.

U veznom redu također postoji projicirana svjetska klasa. I to ne jedna. Riječ je o dva ponajbolja igrača ovoljetnog U-20 Svjetskog prvenstva u Argentini. Prvi je Talijan, Cesare Casadei, dobitnik Zlatne lopte za najboljeg igrača i Zlatne kopačke za najboljeg strijelca (sedam golova). Neki ga već proglašavaju novim Frankom Lampardom, budući da su obojica box-to-box igrači s izrazitim smislom za postizanje pogodaka. Casadei je proljetnu polusezonu proveo u Readingu, a u brazilskom Vascu je privremeno bio 19-godišnji Andrey Santos. Njegovu je nogometnu magiju već u ožujku prepoznao privremeni brazilski izbornik Ramon Menezes koji ga je uvrstio na popis reprezentacije za proljetno okupljanje.

image

Cesare Casadei

LUIS ROBAYO/AFP/PROFIMEDIA Luis Robayo/afp/profimedia

Ne treba zaboraviti na Enza Fernandeza pred kojim je prva puna sezona u klubu, a dođe li još Brightonov Caicedo, bit će to sasvim dovoljno za sezonu bez napora europskih napora u kojoj se sva pažnja ima usmjeriti na domaća natjecanja. Od onih koji ostaju tu je još dvojac Gallagher - Chukwuemeka, bude li trebalo. Potonji će vjerojatno na posudbu, a novi kratkotrajan otpust nije isključen ni za Andreyja Santosa.

U ofenzivi pak, na lijevoj strani ostaje Mihajlo Mudrik kojemu bi ovoga ljeta trebale pripasti naslovne role u igri Chelseaja. Odu li Pulišić i Hudson-Odoi, ostat će samo Raheem Sterling pa će trebati dovesti još koje pojačanje. Desno je pozicija na prvi pogled rezervirana za Nonija Maduekea, mladića koji se, baš kao i Mudrik, tek treba pokazati u pravom izdanju. Pitanje polušpice i napadača samo je dijelom riješeno dovođenjem Nkunkua, no odlaske Mounta, Havertza i posljedično Lukakua morat će se zakrpati s dvije-tri značajnije intervencije na tržištu. Zasad se samo spominju imena poput Lautara Martineza i Victora Osimhena, no to ćemo i dalje zadržati u rubrici glasina. Jedina prava špica zasad je Armando Broja, povratnik nakon dugog izbivanja. U klubu je i talentirani David Datro Fofana, kojeg po svoj prilici čeka nova posudba.

Chelsea i na tom planu mora biti posebno oprezan jer je FIFA uvela pravilo po kojem jedan klub za jednu sezonu smije na posudbe diljem svijeta poslati samo sedam igrača iz prve momčadi. Jedan od vinovnika uvođenja toga bio je upravo Chelsea koji je nekoć pod Joseom Mourinhom znao imati i dvoznamenkast broj onih koji su privremeno posuđivani negdje drugdje. Sedam mjesta za nadolazeću sezonu mogli bi uz Fofanu popuniti Andrey Santos, Carney Chukwuemeka, Gabriel Slomina, Omari Hutchinson i Tino Anjorin. Za sedmu poziciju bore se Casadei i Lukaku, ako posao s Interom završi na posudbi uz obvezan otkup ugovora sljedećeg ljeta.

image

Kako bi mogao izgledati Chelsea 23/24

SN

STANJE NA TRŽIŠTU

Potpisani:

Christopher Nkunku (RB Leipzig)

Nicolas Jackson (Villarreal)

Otišli i odlaze

Kai Havertz (Arsenal)

Mason Mount (Manchester United)

Mateo Kovačić (Manchester City)

Kalidou Koulibaly (Al Hilal)

Edouard Mendy (Al Ahly)

N‘Golo Kante (Al Ittihad)

Ruben Loftus-Cheek (AC Milan)

Cesar Azpilicueta (Atletico Madrid)

Romelu Lukaku (Inter)

Denis Zakaria (Juventus)

Joao Felix (Atletico Madrid)

Mogli bi otići

Christian Pulišić (AC Milan)

Hakim Ziyech

Wesley Fofana

Pierre-Emerick Aubameyang

Callum Hudson-Odoi

Linker
20. svibanj 2024 19:10