Robert Ljubičić

 RONALD GORSIC Cropix
LJUBAV NIJE USPJELA

Ljubičić je bio osuđen na propast odmah nakon dolaska na Maksimir, u Dinamu je izgubio i identitet

Čini se da ljudi u Ateni imaju bolju viziju što napraviti s veznjakom koji je prisilno igrao na beku
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 02. veljača 2024. 15:44

Navikli su navijači Dinama da im grčki mediji "serviraju" loše vijesti. Stoga ih nije osobito osupnula vijest da je Robert Ljubičić dogovorio transfer u atenski AEK. Hoće li doista predstavnici donedavno "zaraćenih" klubova sjesti za isti stol? Očigledno, neprijateljstva ostaju po strani, jer posao je - posao.

Dinamo bi za Ljubičića ukupno trebao dobiti oko četiri milijuna eura. Iako ga je ugovor s maksimirskim klubom vezao do 15. lipnja 2027., Ljubičić je želio otići odmah. Zbog sasvim razumljivog razloga: prema minutaži u nastavku sezone, posve je razvidno da ga trener Sergej Jakirović nije doživljavao kao igrača za prvih 11. Ljubičić je protiv Lokomotive odigrao 13, a u Puli 11 minuta.

Počelo s Čačićem

Robert Ljubičić potpisao je ugovor s Dinamom 1. srpnja 2022. Za mladog reprezentativca Austrije (rođenog 1999. u Beču), Dinamo je Rapidu isplatio tri milijuna eura odštete. Mlađi od braće Ljubičić (dvije godine stariji Dejan austrijski je reprezentativac i igrač njemačkog Kölna) doveden je u Maksimir kao alternativa za Arijana Ademija.

Usporedno s dolaskom igrača iz austrijske dijaspore u Dinamo, HNS je pokrenuo "diplomatsku" akciju, koju je tijekom siječnja 2023. i uspješno okončao. Na službenoj stranici HNS-a obznanjena je vijest: Robert Ljubičić odabrao je hrvatsku reprezentaciju i ubuduće može nastupati za "vatrene"! No, uz službeno priopćenje, objavljena je i izjava hrvatskog izbornika Zlatka Dalića, koji je konstatirao:

- Ljubičića vidim kao potencijalnog kandidata za poziciju defenzivnog veznog igrača!

Dalićeva eksplicitna izjava imala je snagu poruke igraču, ali i maksimirskom stožeru: hrvatsku reprezentaciju Robert Ljubičić kao lijevi bek - ne zanima! Naime, zbog deficita na spomenutoj poziciji, tadašnji trener "modrih" Ante Čačić privremeno je angažirao Ljubičića da "pokrpa rupu u sastavu". Dečko je svoje obaveze odradio korektno, iako je i laiku bilo jasno da je on tek prinudno rješenje. U euforiji europskih uspjeha, mnogi su previdjeli notornu činjenicu: Dinamo je bio jedini klub u Ligi prvaka bez lijevog beka!? U Maksimiru su propustili zimski prijelazni rok. Doveli su jedino iz Istre 1961 stopera Maura Perkovića. Zanimljivo, u rijetkim trenucima izbivanja Ljubičića, upravo je Perković "instaliran" na problematičnu poziciju.

Izgubljen identitet

U međuvremenu je trenersku katedru u Maksimiru preuzeo Igor Bišćan, a za poziciju lijevog beka angažiran je Ukrajinac Bogdan Mihajličenko. Dinamo je, prema ocjeni kritičara, ponajbolju utakmicu ove sezone odigrao u Ateni, protiv AEK. Do sudačke nadoknade imali su "modri" vodstvo 2-0 i prolaz u 3. pretkolo Lige prvaka.

U "nabrijanom" ozračju OPAP Arene, Robert Ljubičić odigrao je vjerojatno najbolju utakmicu u Dinamovom dresu (bio je i strijelac drugog pogotka). Valja napomenuti jedan bitan detalj: igrao je u veznoj liniji! U deset minuta sudačke nadoknade AEK je zabio dva gola i izbacio Zagrepčane, no trener domaće momčadi Argentinac Matias Almeyda "prepoznao" je Ljubičića, i inzistirao na njegovom dolasku. Želja Roberta Ljubičića za odlaskom iz Dinama posve je razumljiva. On je u Maksimiru zagubio igrački identitet. I dok svjedočimo povratku brojnih igrača, koji u ambijentu HNL-a pokušavaju revitalizirati svoju karijeru, Ljubičić mora napustiti Maksimir da bi reanimirao vlastite ambicije. Nesuđeni hrvatski reprezentativac ostvario je za "modre" sveukupno 78 nastupa, ali samo je u deset igrao na svojoj prirodnoj poziciji - defenzivnog veznog!?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 12:57