AFP
VELIK INTERVJU ZA SN

Majstor koji je ‘otkrio‘ Kovačića: ‘Samo 16 godina, a ja takvog igrača u prvoj momčadi Dinama nisam imao‘

Iskusni stručnjak promovirao je Kovu u prvu momčad Dinama kada je bio trener zagrebačkog kluba
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. lipanj 2023. 14:18

Mateo Kovačić je za Dinamo debitirao 20. listopada 2010. godine u Kranjčevićevoj ulici protiv Hrvatskog dragovoljca. Modri su pobijedili 6:0, a on je u premijeri postigao pogodak za 4:0 u 62. minuti. U prvu momčad ubacio ga je Vahid Halilhodžić, tadašnji trener Modrih. U međuvremenu je Kova prošao Inter, Real, Chelsea i jučer stigao, kako su Sportske novosti ekskluzivno objavile, u Manchester City.

U petak smo o hrvatskom reprezentativcu, koji će od sljedeće sezone igrati kod Josepa Guardiole u osvajaču Lige prvaka Manchester Cityju, popričali s Halilhodžićem, koji je trenutačno u Parizu.

- Dok sam bio trener Dinama volio sam pogledati što ima u nogometnoj školi. U Maksimiru je uvijek bilo kvalitetnih igrača. U to vrijeme bilo je nekih igrača koji su bili dovedeni sa strane, a nisu zadovoljavali moje kriterije. Niti taktičke, niti tehničke. Zato sam u školi tražio igrače koji bi mogli biti zanimljivi. Tada su mi kazali da u školi ima jedan fini igrač, ali su dodali da je nekako mali, te da je premlad jer ima samo 16 godina - kazao nam je Halilhodžić u uvodu.

image

32 utakmice odradio je Vahid Halilhodžić na klupi Dinama

FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/afp/profimedia

Tada je otišao na trening na Hitrec-Kacijan...

- Vidio sam odmah da Mateo Kovačić u svojoj izvedbi ima vrlo interesantnih stvari. Upala mi je u oko njegova tehnika, pregled igre, kontrola lopte, moglo se zapaziti da sjajno može igrati između linija. Imao je vrhunsku akceleraciju, okretao je strane, brzo je razvijao napade. Takvog igrača u prvoj momčadi nisam imao. Nisam ga odmah pozvao u seniore, ali sam pogledao još dvije njegove utakmice. I bilo mi je sve kristalno jasno. Otišao sam trenerima u školu i kazao im “neka se momak u ponedjeljak javi na trening prve momčadi”.

Još je dodao:

- Odmah sam kazao da se više neće vratiti u školu, te da će od sada trenirati s prvom momčadi. Tako je i bilo...

Treba mu još bolja statistika

Pitalo smo iskusnog trenera je li očekivao da će Kovačić napraviti tako sjajnu karijeru?

- U prvoj utakmici u kojoj je debitirao, protiv Hrvatskog dragovoljca, odmah je zabio pogodak. Bio je još slabašan, nije imao adekvatnu konstituciju, nije imao tjelesne kapacitete za nositi se sa snažnijim i iskusnijim igračima. Međutim, njegova tehnika, brzina, dubinska lopta po travi u intervalima... Nije bilo sumnje, odmah sam vidio nakon njegova debija da može biti standardni igrač prve momčadi. Nakon toga ponekad je bio u prvoj momčadi, a ponekad je ulazio s klupe. Mediji su odmah počeli pisati da je on novi Boban, novi Prosinečki... Vukle su se paralele i komparacije s velikim hrvatskim nogometašima.

Kazao je Halilhodžić još nešto bitno...

- Mateo je bio vrlo pametan, iznimno miran, već je kao mlad bio prava ličnost, odmah se to moglo prepoznati. Često sam razgovarao s njim, kazao sam mu “Mateo, pripazi se, nemoj slušati nikoga, ne čitaj novine, posveti se samo nogometu”. Tako da sam bio uvjeren već na njegovom startu da će napraviti divnu, veliku karijeru.

Ipak, Vaha će kazati i ovo:

- Napravio je sjajnu karijeru, igrao je u velikim klubovima, i sada će igrati u prvaku Europe. No htio bih da Kovačić ima još bolju statistiku, jer je s obzirom na svoju kvalitetu treba imati. Mora imati više asistencija, a posebno češće mora biti strijelac.

Karakter koji može zamijeniti Modrića

Pitali smo Halilhodžića može li Kovačić, nakon što jednom iz reprezentacije ode Luka Modrić, biti vođa Vatrenih?

- Mislim da može. Međutim, mora u hrvatskoj reprezentaciji nametnuti autoritet. Jer nije dovoljno biti samo sjajan na terenu. Neće mu biti lako na početku kad se od reprezentacije oprosti Modrić. Luka je simbol reprezentacije, strašno je važan. Nevjerojatno krucijalan za Hrvatsku. Nije lako kao lider zamijeniti Modrića. Međutim, Kovačić to sigurno može. Ima karakter, ima pamet, ima nogometno znanje. I pravi je, vrhunski profesionalac, primjer. Jedino imam neki dojam da je malo stidljiv, da bi trebao biti, kako da kažem, žešći. Kao vođa moraš imati utjecaj na druge, imati pravu komunikaciju sa suigračima, nametnuti se, kako bi bio desna ruka izborniku.

Hoće li Kovačić uspjeti kod Guardiole u Cityju?

- Kako ne bi uspio? Uopće nepotrebno pitanje... Zašto ne bi uspio? Kovačić će biti važna karika Manchester Cityja! Neki igrači bi možda imali kompleks kada dođu u klub koji je najbolji u Europi. Međutim, kod njega to ne može biti slučaj. Igrao je u velikim klubovima, osvajao je Ligu prvaka, za njega nema bojazni da neće biti na razini prvaka Europe. Kovačić će biti pojačanje za Guardiolinu momčad - zaključio je Vahid Halilhodžić.

Linker
10. svibanj 2024 02:25