Koffi Kouao

 CHARLY TRIBALLEAU Afp
NIJE BIO PRVI IZBOR

Novo ‘milijunsko pojačanje‘ stiglo u Dinamo, ono što je nekad bilo nezamislivo sada se događa na Maksimiru

Plave drukere mora brinuti krivulja vrijednosti momčadi koja je pala čak ispod Hajdukove
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. veljača 2024. 08:23

Koffi Kouao u četvrtak navečer je stigao u Zagreb, a danas bi trebao obaviti drugi dio liječničkog pregleda prije nego što postane Dinamov igrač. S tim će poslom, čija je objava pitanje sati, prijelazni rok za Modre možda biti i gotov. Iako mogu kupovati do 15. veljače i moguće je da dovedu još neko ime, angažirali su igrače na sve pozicije koje su si zacrtali uoči starta transferne groznica koja u Maksimiru nije tresla jako niti izazvala bombastične poslove. Daleko više prašine podignulo se oko igrača koji nije stigao (Brekalo) i jednog koji je otišao (Ljubičić) nego svih koji su došli...

Dodatno investiranje u kadar trebalo bi očekivati samo ako se ukaže šansa za dovođenje klase koja bi radila razliku... Iako je Ramon Mierez želja trenera Sergeja Jakirovića pokazana još tijekom proteklog ljeta, veći su izgledi da se taj posao napravi između dvije sezone kad će Argentincu ostati samo još jedna godina ugovora s Osijekom.

Dinamo je proklamirao potrebu za dovođenjem lijevog i desnog braniča, lijevog krila, stopera i napadača. Angažirani su Takuya Ogiwara, Koffi Kouao, Arbër Hoxha, Moreno Živković i Fran Brodić. Jakirović je dobio skoro sve što je želio, s time i dodatnu obvezu osvajanja naslov prvaka. Istina, htio je i Josipa Brekala kojem je kazao da će imati pole-position na lijevom krilu, kasnije i Ryana Kenta Engleza iz Fenerbahčea, ali prvi mu je miniran, a drugi se ne da iz Istanbula i odbio je već pet-šest ponuda...

Pad kriterija

Jesu li navijači Modrih sretni? Jesu li to imena i kvaliteta za hrvatskog prvaka koji je posljednjih godina ostavio i europski trag? Nisu svi jednaki pa nije moguće dati jedinstvenu ocjenu, vidljivo je da Dinamo spušta kriterije i da bi se njegovi skauti ako nastave takvim trendom uskoro mogli sudarati s Goričinima na istom kalibru igrača. Plave drukere mora brinuti krivulja vrijednosti momčadi koja je u jednom času na Transfermarktu pala čak ispod Hajdukove što je donedavno bilo zamislivo kao da su izvanzemaljci preko noći izgradili novi stadion u Maksimiru. Dinamo je danas došao u najveći problem koji klub može imati – nedostatak klase u rukovođenju. Sportski sektor vode Jakirović i Dario Dabac kao novi glavni skaut s još nekim ljudima, ali o svemu odlučuje Uprava.

image

Koffi Kouao

DENIS CHARLET Afp

Koffi Kouao je doveden kako bi bio alternativa Stefanu Ristovskom. Što ne znači da neće igrati i zajedno ako Makedonac ponovno završi na stoperu. Neki će istaknuti da je otet Schalkeu jer ga je njemački klub htio na posudbu, ali više mu se svidio Dinamov trajni ugovor, no Rudari su danas sretni što postoji Osnabrück jer samo zato nisu najlošiji u drugoj Bundesligi. Daleko su njihova slavna vremena.

Radi se omalenom braniču iz Obale Bjelokosti koji je obično igrao desnog beka, ali znao je i lijevoga. Većinu je karijere proveo u nižim ligama, ali ima iskustava i u prvima u Portugalu i Francuskoj, odakle je i stigao iz Metza. U europskim natjecanjima nije odigrao nikad niti jednu utakmici i njegovom talentu najbolje reference daju igre za U-23 reprezentaciju Obale Bjelokosti s kojom je igrao u finalu Afričkog kupa nacija u tom uzrastu 2019. godine, a bio je i četvrtfinalist Olimpijskih igara u Tokiju gdje su poraženi od Španjolske za koju je zabio i asistirao Dani Olmo. Završilo je 5:2 za La Roju nakon produžetka. Ušao je s klupe u 114. minuti, dok je Hajdukov Ismael Diallo bio starter. Zaigra li u vječnom derbiju sučelit će se s prijateljem u bijelom dresu.

Prije toga u skupini igrali su 0:0 s Brazilom Danija Alvesa, Douglasa Luiza, Brune Guimaraesa, Antonyja, Richarlisona, Martinellija i Betisovo braniča Abnera. Tada je također ušao s klupe. U Dinamu je treći igrač iz Obale Bjelokosti nakon Francka Mange Guele i Bakaryja Boube Sarea.

Cijena - milijun eura

Dinamo će ga, neslužbeno, platiti milijun eura koje će isporučiti u tri rate, a igrač će zarađivati 300-400 tisuća eura godišnje. Trener Jakirović dao je za njega pozitivne recenzije iako nije bio prvi izbor. Dinamo je bio u kontaktu s reprezentativcem BiH Jusufom Gazibegovićem za kojeg je morao platiti Sturmu 1,75 milijuna eura te mu se to učinilo previše. Možda bi se i dogodilo da je prodao Sadegha Moharramija u Rusiji, odakle je imao ponudu, ali se Iranac teško ozlijedio te je to propalo. Kako je Gazibegović jako htio doći u Dinamo čuli smo da je razočaran takvih raspletom, pogotovo ga je neugodno iznenadilo kad se u medijima pojavila informacija da je Kouao plaćen dva milijuna eura, a za njega nisu dali 1,75 milijuna, koji ipak ima jači CV i dvostruko je vrjedniji na Transfermarktu.

No kasnije je stigla informacija, koju su objelodanili i francuski mediji, da su za afričkog igrača ipak dali milijun eura. Bio im je jeftiniji. Koliko će točno donijeti to je pitanje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 08:50