NIGEL KEENE Dppi Via Afp
SVE JE POGODIO

Vizionarski potezi Jürgena Kloppa: Salah je već bio otpisan, a zbog rekorda se morao braniti pred kritičarima

Njemački trener istaknuo se s nekoliko vrhunskih transfera koji su promijenili ‘krvnu sliku‘ Redsa
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 02. veljača 2024. 06:42

Pitamo li vas koji je trener u svojoj karijeri potrošio najviše novca na pojačanja, vjerojatno ćete ispravno naslutjeti da je riječ o Josepu Guardioli. Za vrijeme njegova vođenja, Barcelona, Bayern i Manchester City na transfere su ukupno potrošili dvije milijarde eura. No, možda će vas iznenaditi da je Jürgen Klopp tek 10. na listi trenera s najvišim ulaganjima na novitete, u njegove želje inkasirana je milijarda i 135 milijuna eura. Između dva najistaknutija rivala engleskih travnjaka smjestili su Mourinho, Ancelotti, Allegri, Simeone, Pellegrini, Tuchel, Conte i Pochettino.

Klopp je stvorio momčad koja će pokoriti Europu i svijet, a pritom Liverpool nije morao zauzeti stav sumanutih rasipnika. Preciznije, otkad je stručnjak iz Stuttgarta stigao na Anfield (listopad 2015.), Liverpool je tek deveti klub svijeta po izdacima na pojačanja, vrijednima 931,5 milijuna eura. No, bitno je i naglasiti da više od polovice troškova otpada na razdoblje nakon osvojene Lige prvaka (2018./2019.) i Premier lige (2019./2020.). Gledajući omjer potrošnje i uspjeha (sedam trofeja), može se reći da je Liverpool odlično prošao, i to upravo zaslugom Kloppovih vizionarskih odabira.

U prvom ljetnom prijelaznom roku (2016.) Klopp je angažirao Trenta Alexandera Arnolda iz U-18 momčadi. Kada je podigao pehar Lige prvaka u Madridu, Nijemac je svog desnog beka nazvao najboljim poslom koji je ikad dogovorio, budući da Liverpool nije morao izdvojiti ni centa odštete, već je dobio pravog lidera vlastite proizvodnje. Istovremeno je Klopp zatražio Sadija Manea iz Southamptona, a igrač plaćen 41 milijun eura postat će neizostavni član poznatog napadačkog trojca u suradnji s Robertom Firminom i Mohamedom Salahom.

Najveće otkriće

Egipćanin je, jasno, najveće Kloppovo otkriće. Njegova dominacija poprilično je dugotrajna i stabilna, no sjetimo se da Salah prije susreta s Kloppom nije bio ni sjena današnje zvijezde. Štoviše, vjerovalo se da je Salah prokockao karijeru u Premier ligi kada se nije uspio nametnuti Joseu Mourinhu u Chelseaju. Londončani su ga posuđivali Fiorentini i Romi, čiji je igrač i službeno postao napustivši Englesku s 24 godine na leđima. Premda su mu brojke porasle sukladno minutaži (83 nastupa, 34 gola i 22 asistencije), nogometni svijet u to doba nije svrstavao Salaha u red najboljih napadača planete, niti predviđao da bi to ikada mogao postati. Klopp je bio izuzetak i u Salahu prepoznao ono što nisu vidjeli ni Mourinho u Londonu, ni Rudi Garcia i Spalletti u Rimu.

image
PAUL ELLIS Afp

Zato ga je u ljeto 2017. potpisao za 45 milijuna eura, gotovo pa trostruko više nego što ga je Roma platila Chelseaju, a do kraja 2019. Transfermarkt je procijenio Salahovu vrijednost na 150 milijuna eura!

- Sjećam se što je Jürgen rekao Salahu u prvom razgovoru. Objasnio mu je da on nije igrač koji će kretnjom po krilu stvarati prostor za druge. Klopp je u njemu želio vidjeti glavnog igrača. Rekao mu je da zaboravi sve što je do sada radio, da će postati najbolji strijelac u momčadi ako krene ulaziti s loptom u središnji prostor. Ponudio mu je slobodu i ofenzivniju ulogu, ispostavilo se da Salahu takav način sjajno odgovara - objasnio je jednom prilikom Steven Gerrard, koji je napustio klub nekoliko mjeseci prije Kloppova dolaska.

U takvoj ulozi, Salah je već u prvoj sezoni postao najboljim strijelcem Premier lige (32 gola) i prikupio još 10 asistencija. Na vrhu liste strijelaca našao se i iduće godine (s Maneom i Aubameyangom, 22), ponovo pretprošle sezone (sa Sonom, 23), a i u aktualnom prvenstvu vodi utrku s 14 golova, koliko ima i Erling Haaland.

Paralelno sa Salahom, u redove Redsa stigao je i Andrew Robertson, koji će se također pokazati ključnim u pohodima na sve moguće trofeje, a stajao je samo devet milijuna eura po dolasku iz Hull Cityja. Klopp ga je primijetio upravo na susretu Liverpoola i Hulla, Robertson nije dao “disati” Sadiju Maneu, stoga njemački stručnjak nije dugo dvojio.

- Nikada u svojoj karijeri nisam odradio pregovore brže nego s Robertsonom. To je nogometaš iz kojeg vrišti Liverpool - slikovito je govorio Klopp o karakternim i igračkim osobinama lijevog beka, čije su ofenzivne mogućnosti u kombinaciji s Trentom bile preduvjet za silovitu opsadu protivničkih vrata.

Složena slagalica

Slagalica je složena u siječnju 2018. godine, i to transferom koji je izazvao čuđenje mnogih. Klopp je svim silama želio Virgila van Dijka, široj javnosti ne pretjerano impozantnog stopera Southamptona, barem ne toliko da bi ga se trebalo platiti 84,65 milijuna eura, koliko su Redsi izdvojili. Bio je to rekordni iznos za jednog braniča, dosad su ga prestigli samo De Ligt (85,5 u Bayern), Maguire (87 u Man. United) i Joško Gvardiol (90 u Man. City). Alen Shearer komentirao je da “Van Dijk nije vrijedan tog novca”, dio pratitelja donio je slični sud, pa se i Klopp morao “braniti”...

- Jasno mi je da se svi čude pitajući se “wow, kakve su ovo cifre”, ali mene to ne zanima. Dobili smo igrača koji nam može donijeti kvalitetu, karakter i mentalitet. Navijači trebaju zaboraviti cijenu.

Cijenu su možda zaboravili, ali Van Dijkov utjecaj nikada. Sezone 2018./2019. Liverpool je u potpuno novom, dovršenom po mjeri njemačkog maga, osvojio LP, a Van Dijka je UEFA proglasila najboljim igračem Europe, do danas je jedini branič s takvim uspjehom.

Klopp je ključne igrače pronašao u izrazito povoljnim potpisima, a čak i kada je inzistirao na pojačanjima naoko “suludih” iznosa odštete, ispostavilo se da jako dobro zna što radi. Po završetku ove sezone, upravo će tu vrlinu navijači Liverpoola posebno isticati u sjećanju na velikog trenera s Anfielda.

NOVO IME

Mediji tvrde da je De Zerbi favorit za Kloppova nasljednika

Jűrgen Klopp je prije tjedan dana donio odluku koja je teško pala svim navijačima Liverpoola. Naime, legendarni Nijemac je prelomio i na kraju sezone se oprašta od Liverpoola i Anfielda. Odmah nakon te objave u medijima na Otoku počeli su se baviti njegovim potencijalnim nasljednikom, a kao jedan od najizglednijih kandidata spominje se Talijan Roberto de Zerbi.

Jűrgen Klopp je ispisao povijest Liverpoola, nakon tri desetljeća vratio je titulu prvaka na Anfield, osvojio Ligu prvaka, FA kup, ali izgleda kako je došlo do zasićenja. Nijemac je zaista obožavan od strane Liverpoolovih navijača i svima je bilo jako teško pomiriti se s činjenicom da napušta klupu. Iako će odluka o njegovu nasljedniku vrlo vjerojatno pasti tek po završetku sezone, mediji u Engleskoj tvrde kako je talijanski stručnjak Roberto de Zerbi najizgledniji kandidat.

De Zerbi radi odličan posao s Brightonom ove sezone, a poznat je po tome što voli napadački nogomet. Talijan je trenersko ime izgradio u Sassuolu, da bi 2021. godine preuzeo momčad Šahtara. Ipak, zbog ratnog stanja u Ukrajini bio je prisiljen na odlazak, a put ga je odveo u Brighton.

Osim De Zerbija, mediji na Otoku su za potencijalnog nasljednika Jürgena Kloppa označili i Xabija Alonsa. Riječ je o mladom treneru koji, kao i De Zerbi, forsira napadački nogomet, te radi sjajne stvari s Bayerom. (psn)

931,5 milijuna eura potrošio je Klopp na igrač otkad je u Redsima

85 milijuna eura rekordna je Kloppova kupnja, Nuneza iz Benfice

7 trofeja osvojio je Jürgen Klopp dosad na klupi Liverpoola

Linker
28. travanj 2024 03:07